Unik fiolinskole gjenoppdaget i Akershus

05.10.2017 12:03 Skrevet av Marianne Tomasgård

Gjenoppdaget fiolinskole etter Fredrik Ursin, (1825-1899) fra Ullensaker belyser folke-musikkens rolle og samkvem mellom aktører innen kunstmusikken og folkemusikken i nasjonalromantikkens glanstid.

 

"Folkemusikk og kunstmusikk i Akershus og Christiania hånd i hånd."

 «Violinskole for Begyndere. Efter de bedste Methoder for Violin». Slik lyder den ubeskjedne tittelen på fiolinskolen til fiolinist og pedagog Fredrik Ursin, (1825-1899) fra Ullensaker som nylig har kommet Akershus musikkråd i hende.

Fiolinskolen, et hefte på 50 gulnede sider utgitt i syvende opplag på Carl Warmuths Musikforlag i Christiania, gir først og fremst en innføring i grunnleggende prinsipper for musikkteori og fiolinpraksis. Men den forteller også så mye mer. Den vitner om et levende og trendsettende musikkmiljø i Christiania fra midten av 1800-tallet og framover, der kunstmusikk og bygdemusikk har levd side om side, med gjensidig respekt og beundring for hverandres kvaliteter. Dette var tiden da Bjørnstjerne Bjørnson var direktør ved Christiania Theater, der skuespillet Peer Gynt med musikk av Edvard Grieg ble uroppført i 1867, der Fredrik Ursin satt i teaterorkesteret med sin elev Johan Svendsen, som igjen hadde en strykekvartett der også Anders Heyerdahl var med.

Fredrik Ursin

Fredrik Ursin var sønn av organist og fiolinist Niels Ursin, (1800-1862). O.M Sandvik beskrev ham som «den første romeriking som til dans brukte den besetning som en kan kalle et «kapell», med to feler, klarinett og bass skapte han et fremragende dansemusikkensemble». En av Fredrik Ursins mange elever var også komponist, musiker, slektsforsker, folklorist og lokalhistoriker Anders Heyerdahl, (1832-1918). Heyerdahl, med sine utførlige beskrivelser av bygdekulturen i Aurskog og nedtegnelser av feleslåtter, må kanskje anses for å ha vært den den viktigste folkemusikkreporteren for ettertiden.

Ursins fiolinskole er ved første øyekast ikke så ulik sine klassiske modeller fra det store utland, som for eksempel Kreutzer og Kreislers. Men det er en viktig forskjell, som er norsk og springer ut av folkekulturens status i nasjonalromantikken: Mellom klassiske etuder og skalaøvelser gir Ursin nemlig en utførlig beskrivelse av «De musikalske forziringer», med Forslag, Dobbeltforslag, Efterslag, Dobbeltslag, triller og praltriller, begreper kjent fra folkemusikalske transkripsjoner.  Ursin inkluderer også en Halling som eksempel på autentiske spellemanns-strøk og kvelertak, teknikker kjent fra hardingfeleslåttene.

Gjennom nedtegnelser og transkripsjoner som er bevart vil vi sakte men sikkert kunne danne oss et bilde av musikklivet i Akershus gjennom flere hundre år. Ursins fiolinskole beskrevet over har jeg nylig fått overlevert av Bjørn Lunder fra Myrvoll i Oppegård, i tillegg til en omfattende notesamling etter hans morfar, fiolinist Hagbart Marthinsen, (1878-1953), som spilte i orkester med ukentlige øvinger i Calmeyergatens Misjonshus i Oslo.

Flere skatter? Kontakt oss!

Jeg tror det er flere skatter der ute som venter på å bli oppdaget. Hvis du kjenner til noen eller noe som kan bidra til å øke bevissthet og kunnskap om Akershus sin rike musikkhistorie - ikke nøl med å ta kontakt!

Skrevet av Marianne Tomasgård, folkemusikk konsulent i Akershus.
Kilder: Sandvik, O.M, Musikken i Aurskog og Blaker, Bygdebok for Aurskog og Blaker, Wikipedia, Store norske Leksikon.

Fredrik Ursin.
Foto: Oslo Museum - image no. OB.F03450A (Byhistorisk samling), via oslobilder.no.


Prisdryss til Akershus under Landskappleiken!

Unge hallingdansere fra Akershus og Oslo gjorde i helga rent bord i flere klasser under Landskappleiken, som i år foregikk i Trysil. De to unge gutta fra Nesodden, Jon Bugge Mariussen og Nikolaj Bo Fischer Nielsen, begge fra Nesodden Danselag, kan i dag tituleres som norgesmestre i hallingdans i henholdsvis klasse B (over 18 år) og klasse C (12-18 år).       

Prisdryss til Akershus under Landskappleiken! - les hele sakenOversikt over folkemusikk fra Akershus

På Folkemusikk-siden i Dokumentasjonssenteret finner du informasjon om en del av det som senteret har å by på med stoff fra Akershus. Vi har også samlet en del artikler, noter, innspillinger mm som kan være av interesse. Ta gjerne kontakt dersom du har spesielle ønsker eller kan bidra med materiale til en enda fyldigere samling.
KLIKK HER FOR Å GÅ TIL NETTSIDENEt løft for folkemusikken i Akershus

Akershus fylkeskommune har i samarbeid med Akershus musikkråd opprettet en stilling som fagkonsulent for folkemusikk og folkedans i Akershus. Marianne Tomasgård er ansatt fra medio august, og hun ser frem til å revitalisere en gammel tradisjon i fylket.

Et løft for folkemusikken i Akershus - les hele saken


Kontakt oss

Folkemusikk i Akershus
Marianne Tomasgård
Telefon: 6381 5365 / 9095 2434
E-post: marianne.tomasgard@musikk.no


Akershus musikkråd
Trondheimsveien 50E
2007 Kjeller