Fra ”Pengegaloppen” til ”Husmannspolka” - et visemøte mellom Vidar Sandbeck og Alf Prøysen”. Elin Prøysen og Egil Johansson

05.03.2018 14:36 Skrevet av Leif Lillejordet

Turneperiode 5.mars - 5. april

21. juli 1918 ble Vidar Sandbeck født på Åsta, og 23. juli fire år før var Alf Prøysen kommet til verden på Rudshøgda. Begge var fra Hedmark og begge kom fra fattige kår.

Etter en del prøving og feiling fant begge sin plass som visediktere og sangere, plateartister, forfattere og bidragsytere til radioens ulike programposter. Prøysen slo gjennom med et brak i 1948 med ”Husmannspolka”, og Sandbeck med ”Pengegaloppen” i 1959. I anledning 100-årsjubileet for Sandbecks fødsel har Elin Prøysen og Egil Johansson lett etter viser som både binder de to sammen og som skiller dem. Begge hadde en egen evne til å fortelle mye med få ord og få sagt et alvorsord i en humoristisk innpakning. De behandlet mange av de samme temaene, men på forskjellig måte. Mens Sandbeck hadde sin vise om Jørgensen, hadde Prøysen et syskjenbån på Gjøvik. Unge jenter drømte om kjærester, enten det var i en ”Menuett i mai” eller i en ”Gaukelåt”. Slik kunne vi fortsette. I dette programmet tas publikum med på et gjenhør med kjente og ”allsangvennlige” viser og slagere. Men de får også ukjent og overraskende stoff fra begge forfatterne.

Elin og Egil har holdt på med mange forskjellige ting i årene de har drevet med sang og musikk. I tillegg til sangen har de hatt ulike jobber, men fra og med 2017 er de heltids trubadurer på farten mellom ulike arrangementer over hele landet.

Cand. philol. Elin Prøysen Rett etter sin 50-årsdag sa Elin opp stillingen som journalist i Foreldre & Barn, og satte seg på skolebenken for å byggevidere på en cand.mag.-grad fra midten av 70-tallet. Høsten 2002 tok hun hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hovedoppgaven het: "Så får nå novella bli lørdagsstubb lell". Alf Prøysens lørdagsstubber. En drøfting av sjanger og særtrekk. Og siden da har hun hatt en rekke oppdrag først og fremst for ulike forlag. Alt fra konsulentoppdrag på manus til vasking og korrekturlesing. I tillegg har hun redigert de nye Prøysen-utgavene som har kommet, og skrevet en biografi for barn. Hun jobber også med gamle viser, og i Familien hadde hun en fast spalte som heter "Sangene i våre hjerter".Visene herfra ble gitt ut i bokform i 2007 med samme tittel.
I de seinere årene har hun redigert flere samlinger med eventyr og fortellinger for Juritzen forlag. Serien heter Bestemors eventyrbok, og er å få kjøpt i landets bokhandlere eller gjennom nettbutikker.
Nå for tiden deler hun tiden sin mellom synging sammen med Egil, arbeid på Norsk visearkiv og redigering av en samling av alle sangene til Alf som ble utgitt i 2014.
Fra 1. januar 2014 var Elin ansatt i deltidsstilling som forsknings-bibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Spennende!
Pensjonist og heltids trubadur fra 2017.

Altmuligmann Egil har prøvd mye rart siden han forlot Landbrukshøgskolen uten å ta avsluttende eksamen. Journalistikk, kulturarbeid, artist- og forfattervirksomhet, politikk og utredning og mye mer. Etter noen år som informasjonsansvarlig i Nittedal kommune fant han ut han ville prøve seg på egenhånd igjen. Er som den norske poteten: Kan brukes til mye, men trives best med kreativitet og ord. Skriver stadig vekk leilighetsviser til bruk i begivenheter og i festlige lag.De siste ti årene har han også tatt en rekke større og mindre kurs på BI, for å lære mer om organisasjon og ledelse, om prosjekter og kommunikasjon. Egil har også skrevet to ungdomsromaner, gitt ut lærebok i gitarspill og en samling egne viser. I tillegg har han skrevet noveller og dikt for ulike tidsskrifter, skrevet for lesebok for grunnskolen og mye annet. Etter noen år i fast jobb som forvaltningsrevisor i Nedre Romerike distriktsrevisjon arbeider han nå bare frilans med ulike prosjekter i tillegg til sangen og musikken. Spiller alt fra rock’n’roll til folkemusikk og gammeldans i tillegg til visesang. Pensjonist og heltids trubadur fra 2017.

/share/mime/48/pdf.png Turneliste 1803 (5. mars)
(turneliste_1803.pdf, 1MB)

/share/mime/48/pdf.png Program 1803
(1803_program_web.pdf, 767kB)

/share/mime/48/pdf.png Plakat 1803
(1803_plakat_web.pdf, 595kB)

/share/mime/48/pdf.png Plakat 1803 - pårørende
(1803_plakat_parorende.pdf, 581kB)

Tips en venn om denne konserten

Allsang med Kristine og Vegard

Turneperiode 9. april - 3. mai

Kristine Hesjadalen og Vegard Øyen er et nytt bekjentskap for oss i Akershus. De har lang fartstid som underholdere, og har et repertoar med viser og allsang. Felles for alle sangene, er at de er lette å synge med på, og at de handler om lyse og lette temaer.

Allsang med Kristine og Vegard - les hele sakenSangens gode minner

Turneperiode 28. mai - 20. juni

På den siste konserten denne våren kommer Emil Solli Tangen og Trond Akerø-Kleven på besøk. De skal holde en konsert med et repertoar som vil vekke gode minner hos tilhørerne. Emil selv vil også dele sine egne minner med publikum om flere av melodiene.

Sangens gode minner - les hele sakenHyllest til Cornelis - og hans damer

Turneperiode 15. januar  - 7. februar

Jenny Jenssen er godt kjent for de aller fleste i Akershus Hun har vært på turne for Akershus musikkråd flere ganger. Jenny kommer denne gang med en hyllest til Cornelis Vreeswijk. Konserten er basert på den folkekjære svensk - hollandske visekunstnerens udødelige sanger - bohemen, skandalemannen og kvinneforføreren.


Hyllest til Cornelis - og hans damer - les hele sakenAllsang med Odd Arne og Hans Olav

Turneperiode 12. februar - 7. mars

Odd Arne og Hans Olav presenterte denne allsangkonserten i fjor vinter med stor suksess. Denne populære duoen spiller melodier som er kjente og kjære for de fleste. Odd Arne spiller trekkspill og Hans Olav spiller gitar. De synger begge to. Det som kjennetegner disse to er at de opptrer med godt humør og energi som er smittende på alle.

Allsang med Odd Arne og Hans Olav - les hele saken


Her har vi målt akustikk

Kontakt oss

Akershus musikkråd
Telefon: 63 81 53 65
E-post: akershus@musikk.no

Trondheimsveien 50E
2007 Kjeller

 

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART