Kjempeforestilling i Arendal

22. og 23. april fremfører 200 aktører Carl Orffs mest kjente verk Carmina Burana i Arendal kulturhus. Forestillingen blir til i et samarbeid mellom amatører og profesjonelle fra begge Agderfylkene. Det er den største oppsetningen i åpningsukene for Arendals nye storstue.


Sørlandske Korverksted har påtatt seg ansvaret for å organisere fremføringen av den tyske komponisten Carl Orffs mest berømte verk.

- Dette kommer til å bli en spektakulær forestilling. Så langt vi vet, er det ikke satt opp en tilsvarende forestilling med dans og pantomine i Norge før. Det vil til tider være 200 aktører på scenen, forteller prosjektleder, Magne Lorentzen. Sist helg var det prøver i Marvika.

Vår, vin og erotikk
«Carmina Burana», som betyr Sangene fra Beuern - eller Bayern, begynner og slutter med det berømte koret «O Fortuna», en aksept av at alle menneskers ønsker og følelser ligger i skjebnens hender. Så la det bare stå til, sier resten av verket. Det tar for seg ungdommens gleder og sorger. Temaene i musikken retter seg mot en ubegrenset feiring av livets gleder, spesielt kjærlighetens.

- Stykket er en hyllest til livet; livet langt oppe og livet langt nede. Det handler om det uskyldige rene, men også det mest utsvevende og erotiske som av og til kommer over oss mennesker, forteller informasjonsansvarlig Kirsten Jansen.

Det litterære verket Carmina Burana antas å være nedskrevet på 1200-tallet. De latinske tekstene er en hedonistisk utforskning av drikking, gambling, sex, lyst og grådighet. Tekstene ble gjenfunnet, paradoksalt nok, i et munkekloster. Dette er langt fra åndelig sofistikert musikk. Carmina Burana er rå folkefest. I 1934 valgte Carl Orff ut 24 av tekstene, ordnet dem i grupper og satte musikk til.
Programmet har en norsk oversettelse av tekstene, slik at man får en større forståelse av innholdet.

Les mer i Fædrelandsvennen

Fædrelandsvennen


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART