Best - men det koster litt

Arendals nye kulturhus er blitt en enda større publikumssuksess enn man våget å håpe på. Men det koster. De første ti månedene gikk 1,1 mill. i underskudd, og nå ber styret politikerne om et årlig tilskudd på 2 mill.


Dermed forlater kulturhusstyret med lokalpolitiker Peder Syrdalen (H) i spissen sitt ambisiøse og høyt proklamerte mål om å drive byens nye storstue uten behov for tilskudd. At det ville koste kommunen penger, har kritikerne allerede registrert da bystyret på tampen av fjoråret gikk inn og dekket det foreløpige underskuddet på 650.000 kr.
Nå er fjorårets regnskap klart, og viser at de ti månedene med drift etter at kulturhusdelen av det nye kulturrådhuset åpnet, har gått med 1,140.000 i minus.

Bystyreforestilling
Bystyrets 38 medlemmer fikk en litt annen start på gårsdagens bystyre enn planlagt, da Arendal Kulturhus AS' styre ba om å få holde en redegjørelse om kulturhusdriften i 2005 - altså husets ti første driftsmåneder.
Forestillingen startet med at bystyret først fikk kulturelt påfyll idet Kjell Morka repeterte et glimt fra Arendal Dramatiske Selskabs Spellemann på Taket-suksess. Som Tevje fremsang han sitt (og kulturhusstyrets) ønske "Om eg var ein rikmann". Så fulgte avtroppende kulturhussjef Gunnar Grimstad - som har sin siste arbeidsdag i Arendal i dag - på med å proklamere at Arendal Kulturhus allerede har plassert seg så til de grader i 1. divisjon blant landets kulturhus at kommuner valfarter til byen for å se og lære.
Men deretter fulgte Per Reidar Spieler fra Byselskapet på med tallenes klare tale.
Selv om styreleder (og bystyrerepresentant for Høyre) Peder Syrdalen i sitt innlegg senere fastslo at kulturhusdriften har gått i pluss i de første fire månedene av 2006, måtte han også konstatere at man nå går inn i en sommerperiode med laber aktivitet - der driftsutgiftene opprettholdes.
- Vi må bare innrømme at det har vi ikke klart, sa den samme Peder Syrdalen etter å ha referert til sitt eget styres ambisiøse proklamering om at de skulle klare å drive Arendals nye kulturhus helt uten kommunalt tilskudd.
Han krøp til korset og fortalte at styret har vedtatt å be Arendal bystyre om et rent tilskudd på 1,5 mill. pluss at kommunen i tillegg selv tar subsidieringen av leien for lokale arrangører - som får halv pris på husleien. Dette vil anslagsvis koste 500.000 kroner i året.

-Kulturslott
-Et flott hus, et strålende kulturelt slott, sa kulturhussjef Grimstad om arbeidsplassen sin det siste drøye året. I dag har han sin siste arbeidsdag i Arendals nye storstue, og fortalte bystyret at han er blitt glad i både huset og jobben.
-Et praktbygg, som andre fra hele landet som skal planlegge kulturhus kommer til Arendal for å se, fortsatte Grimstad sin skrytetale av kulturhuset han mener ligger helt i førstedivisjon nasjonalt både i funksjonalitet og driftsform.
- Vi har nå drevet nærmere halvannet år, og innsetting av en eneste dør er eneste fysiske endring som er gjort i huset så langt. Det er ganske unikt i nasjonal sammenheng, hevdet Grimstad.
Han pekte på den store suksessen huset har vært på alle måter: 90.000 besøkende på årsbasis er skyhøyt over prognosen på 50.000. I tillegg kommer 10.000 skoleelever som har vært innom i regi av "den kulturelle skolesekken" Han trakk også frem arendalsfolks store eierskapsfølelse til sitt nye kulturhus. Et eksempel på dette er korpset av 90 frivillige kulturhusverter. Disse møter på arrangementene og sparer kulturhusdriften for anslagsvis en halv million kroner i året.

Agderposten

Agderpoaten


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART