Blåser nytt liv i Hollender-planer

Dersom det går slik operasjef Bjørn Simensen, Torleif Haugland i Stiftelsen Den flyvende Hollender og mange andre operavenner ønsker, vil tilsammen 130 aktører; solister, korister og musikere entre en flytende scene i Sandvika 11. aug. neste sommer.


Den Norske Operas orkester, operakor og solister, totalt 130 aktører, legger sommeren 2007 ut på en turné. Blant annet er det klart at musikerne skal fremføre konsertversjonen av Richard Wagners opera «Den flyvende Hollender» i Dalarna i Sverige.

Operasjefen vil også gjerne plotte operaens fødested, Sandvika på Borøy, inn i turnéprogrammet. Idéen ble lansert på et møte i Kristiansand 12. januar, der representanter fra Den Norske Opera, Opera Sør, Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Stiftelsen Den flyvende Hollender i Tvedestrand var invitert.

Spleiselag

- Bjørn Simensen har kommet med et tilbud som går ut på at Den Norske Opera stiller med fullt orkester, fullt operakor og solister, og dekker reise, lønn, honorar og diett for alle disse. Lokalt og regionalt må vi finne sponsorer som kan være med å dekke utgifter til ei overnatting for de 130 musikerne. I tillegg må vi ta oss av andre arrangementsmessige utgifter som markedsføring og å rigge scene, forteller kultur- og miljøsjef Jan Kløvstad, som deltok på møtet sammen med Torleif Haugland.

Trekker inn hele landsdelen

Kløvstad arbeider nå med å få oversikt over hva en slik stor konsertoppføring innebærer av tekniske og økonomiske utfordringer.

- Det er ikke snakk om at Tvedestrand kommune skal stå alene om dette kjempearrangementet. Gode krefter fra hele landsdelen vil bli involvert. Det er blant annet naturlig at Opera Sør blir med på arrangørsiden, sammen med Den Norske Opera og Stiftelsen Den flyvende Hollender i Tvedestrand. I tillegg vil vi trekke inn fylkeskommunen og Arendal kommune, sier kultursjefen, som har sendt et orienteringsbrev til samtlige grunneiere i Sandvika.

Musikerne på flytende scene

Ettersom det er konsertversjonen av Hollenderen som planlegges oppført neste sommer, blir fremføringen uten plasskrevende kulisser og scenografi. Det er meningen å lage en flytende scene på 20 x 15 meter som skal fortøyes utenfor Ringen. Publikum, som må regne med å betale en billettpris på rundt 300 kroner, skal sitte på svabergene på land.

Stor opplevelse

Kammerversjonen av Den flyvende Hollender har ved flere anledninger og med stor suksess, blitt satt opp både på i Sandvika og i Dypvåg kirke. Når det nå snakkes om å gjennomføre hele operaen som konsert, dreier det seg om en et mye større arrangement. Kløvstad tror interessen vil være stor.

- Å plassere et helt orkester på rundt 80 musikere, pluss 50 sangere på stedet der Richard Wagner fikk inspirasjon til å skrive operaen, kunne høre ekkoet fra Askeflu, og se utover havet der skuta Thetis med Wagner ankom den gangen komponisten måtte søke nødhavn i 1839, vil være en stor opplevelse, mener han.

I tillegg til planene for sommeren 2007, har operasjef Bjørn Simensen også gitt uttrykk for at han ønsker å jobbe for at operautgaven av Den flyvende Hollender kan settes opp i Sandvika sommeren 2010.

Tvedestrandsposten 24.01.05

Tvedestrandsposten


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART