Fullstendig fri for finalenerver

12-åringen Andreas Øhrn gleder seg stort til å spille med fullt orkester for første gang i Arendal kulturhus!


Jeg er ikke det spor nervøs!
Andreas gliser bredt under ovale brilleglass, og lar trente fingre gli over halsen på sin velbrukte cello. 12-åringen er langt fra noen nybegynner i faget, og snakker med glød om den forestående finalen i Arendal Kulturhus.

- Jeg skal spille 1. sats i Saint-Säens 1. konsert. Få med at det er opus 33 også, smiler han.

Det er så visst ikke noe å si på glimtet i øyet i den unge kroppen, noe også hans privatlærer Maja Birkeland understreker.

- Han er en artig gutt. Opprinnelig ville han vel helst spille el-gitar, og var nok litt skeptisk da vi hadde vår første time sammen for fem år siden. Men etterpå smilte han til meg med tommelen i været, og sa noe sånt som at «dette var jo ikke så ille».

Fenomenal formidlingsevne
Birkeland har undervist en hel skokk elever i løpet av sine 30 år som pedagog i Kulturskolen. Selv om det nok finnes unge talenter som øver mer intenst enn Andreas, legger hun ikke skjul på at sjuendeklassingen har en helt spesiell formidlingsevne.

- Han spiller med hele seg, og opplukes av musikken på en måte som langt eldre cellister kan misunne ham, lyder hennes fyndige attest.

Så flink er Andreas at han allerede har innkassert både tredje- og andreplass i landsfinalen på ungdommens musikkmesterskap. Håpet nå er å gå helt til topps i Arendal.

- Klart det hadde vært moro å vinne. Jeg synes det er gøy å konkurrere, og føler at jeg begynner å få brukbar erfaring. Men om jeg ender opp som musiker til sist, vet jeg ikke, sier Andreas.

Samspilte søsken
Den musikalske ballasten er det i hvert fall ikke noe å si på. Andreas har seks eldre søsken, og alle spiller piano og et annet instrument. Linn Kristin (29) spiller fiolin, Hanne Cathrine (27) spiller cello, tvillingene Benedicte og Birgitte (25) spiller begge fiolin, Morten (19) spiller fløyte og Peter Michael (17) trakterer fiolin.

- Men jeg er vel den eneste som har vært med i konkurranser, påpeker Andreas.

Uten blygsel erkjenner han at han er en temmelig dårlig taper, spesielt i kortspill. Konkurrerer gjør han også med bestekompisen på Slettheia skole, Stian Berge Jacobsen.

- Vi spiller en del FIFA 2006 på Play Station.

- Hva med Sing Star?

- Nei, fysj. Det har jeg bare prøvd fem minutter på et bursdagsselskap. Jeg kunne ingen av sangene.

- Hører du mest på klassisk musikk, kanskje?

- Nei, veldig sjelden. Min storebror Morten hørte tidligere på mindre god musikk som Acqua, men nå går det mest i Depeche Mode og Nick Cave. De er bra, men best av alle er norske Big Bang, sier han.

Soft gun-skyting og fotball blir det også litt tid til, selv om karrieren som fotballspiller på Våg foreløpig er lagt på is.

- Jeg sliter litt med pollen. Og så øver jeg jo ganske mye cello og piano da...

Fædrelandsvennen

Fædrelandsvennen


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART