Her er Frolands nye kulturhus

Store og Lille Grisungen er godt fornøyd med at Froland får eget kulturhus. Søndag åpnes bygget på gården Haugsjå, langt inne i de frolandske skoger.


Det er tydelig at frolendingene har hentet inspirasjon fra Arendal.
-Fylkeskultursjef Per Norstrøm skal foreta den høytidelige åpningen. Men som du ser har kulturarbeiderne allerede tatt huset i bruk, sier folkemusiker og NRK-mann Leiv Solberg.
"Kulturarbeiderne" Lille og Store Grisungen grynter tilfreds og roter rundt bena på Leiv Solberg. Solberg har tatt toraderen med seg og lager konsert både for oss og kulturarbeiderne. De er i full gang med å rote opp et gammelt jorde slik at familien Solberg/Løvland på lang sikt kan dyrkes andre ting enn brennesle.

Vill idé
-Vi tenkte først at grisene skulle hete John G. og Kåre, etter to kjente mediemennesker. Men så kom vi på at Arendal kulturhus har sin Lille og Store Torungen. Da kom navnene av seg selv.
Det var en fjor en gang at Leiv Solberg kom på ideen om å kopiere Arendals kulturhus som grisehus.
-Jeg har sommergriser og de må ha et sted å være. Froland mangler kulturhus. Mine griser er kulturarbeidere, dermed var ideen født.
Byggingen gikk sakte, men så begynte folk å ringe. De lurte på når kulturhuset var ferdig. For maken til god idé hadde de aldri hørt om. Da skjønte Leiv Solberg at han måtte gjøre fortgang i byggingen.

Familiedag
Det er lagt opp til stor familieunderholdning når Frolands nye kulturhus åpner. Gården Haugsjå ligger vakkert til på veien mellom Åmli og Blakstad, ikke langt fra Bøylestad. Søndag 13. august vil veier føre dit.
Arendalsbanens venner vil skilte tog/sykkelturen innom Haugsjå. Jeger- og fiskeforeningen i Froland låner ut fiskeutstyr til fiskekonkurransen i Haugsjåvannet. Her kan en bade, spise niste og kose seg til grisegrynt. De som må ha mer enn naturen å se på, kan kose seg med Leiv Solbergs samling av veteranbiler.
Og utover ettermiddagen blir det mer enn grisehyl og godgrynt å høre.

"Støy på landet"
-Vi kaller det "Støy på landet". Det begynner klokken 15.00 med Herr. Malkom som Leiv Solberg er en del av. Deretter følger Bygdabilly Band og så blir det åpen scene utover kvelden. Senseless Agony, Celestiality, The She og flere andre skal spille, sier Frank Kvarstein som er kulturarbeider i Arendal kommune.
-Koblingen er god, mener Tom Christiansen, kulturarbeider i Froland og meget fornøyd med at naboene Arendal og Froland kan samarbeide. Christensen, som er litt mindre svart i pelsen enn Lille og Store Torungen som nettopp har rullet seg i søla, forteller at vertsfamilien på Haugsjå er et godt eksempel på innlandskulturen.

Siste grynt
I grisebingen lokker matmor Åse Løvland med pellets for å få Store og Lille Grisungene i hus. Men de to kulturarbeiderne er ikke ferdig med dagens arbeid. De vil heller høre musikk og grave i jorda.
-Jeg har lenge lekt med tanken om å trekke kulturarbeidere inn hit, sier Leiv Solberg.
Store og Lille Grisungene grynter samtykkende. Toradermusikk gjør arbeiderne lystige og lette. Med hopp og dans løper de rundt kulturhuset. Her skal det bli moro.

Agderposten

Agderposten


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART