Satser på unge kantorer

Fellesrådet i Risør kirke har satset alt på de unge. Begge de to nye kantorene er unge kvinner og de er spent på å sette i gang med arbeidet.


- Jeg synes jo kirkerådet er sprekt, sier Lauritz Paulsen som selv er med i kirekrådet, der han sitter omgitt av de to unge og forholdsvis ferske kantorene.

- Det var flere godt voksne søkere, men vi valgte å satse på ungdommen. Ikke siden Lilly Bredal sin tid, har vi hatt så unge kantorer, legger Paulsen til.


Kjente ikke Risør

Ingen av de to kantorene kjente noe særlig til Risør før de søkte på stillingene, men inntrykket har vært bra så langt.

- Risør har en musikalsk tradisjon og det blir spennende å se hva vi får til, sier Jo Coldicott (25). Hun kommer opprinnelig fra Summerstrand i England, men kom til Norge fordi det ikke er mulig å få full stilling som kantor i hjemlandet. Det siste året har hun vært vikarierende kantor i Telemark, så hun kommer med erfaring og prøver ivrig både å forstå og å snakke norsk. Coldicott kommer til å samarbeide med den enda yngre kollegaen Kristine Beisland (22), som er ansatt i halv stilling.


Utfyller hverandre

Beisland vikarierte som kantor i Landvik kirke i Grimstad fra hun var 16 år. Hun er nyutdannet i klassisk piano fra konservatoriet i Kristiansand og vil fortsette med deltidsstudier på kirkelig utdanningssenter i Tromsø, for å bli organist.

- Jeg ville studere videre. Så denne halve stillingen i Risør passet perfekt, sier Beisland. Med bakgrunn fra piano var det ikke vanskelig for henne å lære seg orgel.

- Det er såpass likt at det går. Jeg har lært meg å spille med beina, forklarer hun.


Lokale musikere

Beisland har jobbet siden 1. august og har allerede fått prøvd seg både på gudstjenester og brylluper. Både hun og Jo gleder seg til å samarbeide, for å få i gang konserter og gudstjenester. De to mener at de kan utfylle hverandre. Coldicott har hørt rykte om at det er et aktivt musikkmiljø i Risør.

- Vi håper å bli kjent med lokale musikere, så vi kan bruke dem på konserter og i gudstjenester, sier hun. Samtidig legger hun til at hun ser fram til å starte motettkoret og ønsker gjerne velkommen nye sangfugler som er villige til å gjøre en innsats.


- De pleier å bli

Lauritz Paulsen opplyser at de har en tradisjon for at kantorene blir lenge i Risør. Selv bedyrer de unge jentene at de trives godt her.

- Jeg prøvde for første gang å gå på ski i fjor, innrømmer Jo og vifter med armene for å forklare hvordan det føltes. Og med planer om å kjøpe seg egne ski, ser hun ikke bort fra at hun kommer til å bli her en stund.

Aust-Agder Blad

Aust-Agder Blad


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART