Snart orgelbrus i Laget

Det er snart 25 år siden noen har spilt på orgelet i Laget kirke. Nå har kantor Hans van der Meijden snart demontert hele greia.


Demonteringen skyldes ikke et anfall av skuffet sinnsforvir-ring hos kantoren. Han er tvert imot i full gang med å restaurere orgelet. Det er liten vits i å hyre inn krefter utenfra, når man har en entusiastisk fagmann på hjemmebane.

Laget vel har nedsatt både en jubileumskomite og en orgelkomite. I den sistnevnte begynte man for tre - fire år siden å snakke om å la det gamle orgelet fra 1914 komme til heder og verdighet igjen.

I fjor høst velsignet Riksan-tikvaren restaureringsplanene, og for tre uker siden gikk Hans van der Meijden i gang. Orgelet ble i sin tid bygget av Olsen & Jørgensen i Kristiania.

- Er det et bra orgel?

- På det tidspunktet det ble laget, var det et godt orgel. Det er tvers gjennom i original stand og pipene er godt bevart, sier Hans van der Meijden.

Etter som årene er gått, har det oppstått lekkasjer her og der. Orgelet er kort og godt blitt astmatisk. Nå skal det tet-tes med filt, og trepipene skal limes i flere sammenføyninger.

Selve orgelhuset ser ut som det er laget av edelt treverk. I virkeligheten er det av eik, men ble i sin tid dekorert av en lasurmaler som virkelig kunne faget sitt.

- Det er nydelig utført, men dessverre er malingen ødelagt. Vi har ennå ikke bestemt hvordan vi skal gripe an problemet, sier Harry Stiansen.

Orgelet har alltid fått luft fra en hånddrevet belg under pipene. Den fungerer etter samme prinsippet som en stor smiebelg.

Det skal anskaffes elektrisk vifte, samtidig som belgen repareres. Dermed er menigheten sikret tonefølge, selv om strømmen skulle forsvinne.

Tvedestrandsposten

Tvedestrandsposten


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART