Sopran sjarmerte publikum

Med praktfull stemme og sceneutstråling de luxe trollbandt mezzosopran Ivana Milasinovic både publikum og jury i Arendal Kulturhus.


Premiepotten skal jeg bruke på bryllupet mitt, strålte Ivana (24) etter å ha blitt kåret til beste utøver i eldste klasse. Serberens to arier fra operaen «Adriana Lecouvreur» traff innertier både blant de 500 tilskuerne og jurykvartetten Annbjørg Lien, Lars Anders Tomter, Audun Kayser og Hilde Haraldsen Sveen.

- Ivana var den som i størst grad evnet å formidle og å bevege lytteren. Hun leverte en fabelaktig vokalprestasjon, sa en begeistret Haraldsen Sveen.

Godt da at Ivana har bestemt seg for å bli i Norge. Hun har takket nei til prestisjetunge studier både i London og i Zürich, og begynner i fast stilling på Den Norske Opera i august. Der får hun følge av sin vordende ektemann, Stevica Krajinovic, som i Arendal ble nummer tre i eldste klasse.

Staut spelemann
I den yngste klassen var det den staute 13-åringen Tor G. Hoslemo som stakk av gårde med 1.-premien. Både publikum og jury fikk fot av spelemannens tolkning av Gangar av Tveitlien og Gangar av Torkjell A. Austad.

- Pengene går rett inn i ny hardingfele, kom det på klingende setedsdalsdialekt fra tenåringen. Per dags dato har han ei knakende god fele, og tre-fire som er «nesten ubrukelige».

-Jeg følte egentlig ikke at det gikk så bra og ble overrasket over å vinne, sa han etter å ha fått summet seg ytterligere.

Selve konkurransemomentet var også noe en sedvanlig velopplagt konferansier Jens Olai Justvik dvelte ved på sitt lune sørlandsvis.

-Alle deltakerne er vinnere i kveld, lød mantraet, noe også juryen gjentok under premieutdelingen.

Da den var over, kunne publikum fordøye inntrykkene fra en meget imponerende talentparade. Studentorkesteret fra HiA, under Jan Bjørangers kyndige ledelse, akkompagnerte de fleste av de ti finalistene, og satte selv standarden ved å innlede festkvelden med første sats fra Griegs Holbergsuite.

Mange godbiter
Deretter sto høydepunktene i kø. Yngste deltaker, Emilie Gudim (12) fra Risør, fremsto scenevant så det holdt, men så debuterte hun da også som fiolinsolist med Kristiansand Symfoniorkester på sin 11 årsdag. Hun benyttet for øvrig pausen til å gomle snop på barnlig manér, få minutter etter at hun selv hadde visket ut aldersgrensen på podiet med en uvanlig moden tolkning av Griegs Sonate 2 i G-Dur.

Én måned eldre Andreas Øhrn vant ikke bare 2. pris, men fikk også celloen han spilte på til odel og eie. Dermed slipper han, som sine likesinnede, å spare til nytt instrument, og kunne kjapt konstatere at premiepengene som ikke havner i banken, skal brukes til pizza.

Også klaverbegavelsen Hauk Marki Hansen fra Marndal bidro til en minneverdig aften. Etter nesten å ha falt over sin egen pianostol leverte han uanfektet en formidabel fremføring av Beethovens Stormsonate 1. sats og Schumanns Abeggy-variasjoner, opus 1.

Forhåpentligvis er en slik talentparade kommet for å bli i den årvisse Arendal Griegfestival. Den bidrar til å løfte et godt knippe begavede unge mennesker opp og fram, og viser at uttrykket magiske øyeblikk ikke behøver å være en floskel.

Fædrelandsvennen

Fædrelandsvennen


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART