Draumkvedet i Risør kirke

Til daglig forsker Jon Storm-Mathisen på hjernens mysterier. Søndag kveld kveder han om Olav Åstesons mystiske ferd til dødsriket.


Jon Storm-Mathisen er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, der han til daglig forsker på hjernen. På fritiden er det imidlertid ikke hjerneceller, signaler og glutamat som opptar ham, men forkjærligheten for middelalderballader og kunsten å kvede.

Mentalhygiene

Denne interessen fører ham til Risør søndag, der han vil framføre den vakre middelalderballaden "Draumkvedet" i Risør kirke.

-Det er viktig å ha en hobby, og det er mentalhygiene å synge - på grunn av innholdet, men især ved selve synginga. Dette er sikkert en av grunnene til at for eksempel "Draumkvedet" holdt seg levende i muntlig tradisjon, forteller Storm-Mathisen.

Leger uten grenser

Han ble for alvor opptatt av folkemusikk og kveding i voksen alder, og har gått kurs hos flere av de beste utøverne vi har her til lands.

-Jeg har hatt gleden av å få lære individuelt - på gamlemåten. Dette stoffet har levd på folkemunne i mange generasjoner og har kanskje mer enn 1000 år gamle røtter. Det er moro å bli en del av denne tradisjonen, forteller Storm-Mathisen som understreker at han ikke ser på seg selv som en profesjonell utøver, til tross for at han har framført "Draumkvedet" mer enn et dusin ganger.

-Siden dette er hobbyvirksomhet, ønsker jeg ikke å ta noe honorar. Derfor går inntektene fra konserten til Leger uten grenser. Jeg oppfatter det som en idealistisk organisasjon som gjør noe bra for menneskene, forteller han.

Vil bli flott

Det er Kirkens konsertvirksomhet og Risør Kunstforening som står som arrangører, og kantor Jo Coldicott gleder seg stort.

-Jon Storm-Mathisen skal synge uten akkompagnement. Det tror jeg vil bli veldig stemningsfullt og fungere flott i Risør kirke, forteller Coldicott som med andre ord får fri fra tangentene denne kvelden.

Draumkvedet

"Draumkvedet" er et storslått visjonsdikt som har blitt overlevert på folkemunne gjennom generasjoner. Som av annen folkedikting fins det mange lokale variasjoner av diktet. Det er dessuten vanskelig å tidfeste når Draumkvedet ble til, men noe av innholdet og verseformen peker på røtter i førkristen tid. Diktet handler om visjonene til Olav Åsteson. Han faller i dyp søvn på en juleaften og våkner ikke før trettendedag jul. Han rir da til kirken og forteller om drømmene sine - om vandringen gjennom dødsriket - og skildrer kampen mellom det gode og det onde.


Siden Jon Storm-Mathisen er medisiner, synes han det er naturlig at inntektene fra konserten går til "Leger uten grenser".

Aust-Agder Blad

Aust-Agder Blad


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART