Næringslivet vil ikke sponse opera

Næringslivet på Sørlandet har sagt nei til å bla opp penger til opera. Dermed ser det ut til at planene om en konsertversjon av Richard Wagners opera «Den flyvende Hollender» i Sandvika til sommeren må droppes.


Den Norske Operas orkester, operakor og solister, totalt 130 aktører, legger i sommer ut på en turné. Musikerne skal blant annet fremføre konsertversjonen av Richard Wagners opera «Den flyvende Hollender» i Dalarna i Sverige.

Operasjef Bjørn Simensen ønsket også å plotte operaens «fødested», Sandvika på Borøy, inn i turnéprogrammet. Planene ble lansert i januar i fjor, da Den Norske Opera tilbød seg å stille med fullt orkester, fullt operakor og solister, og dekke reise, lønn, honorar og diett for disse.

Kommunale penger på plass

Tvedestrands oppgave var å fremskaffe til sammen tre millioner kroner til oppsetningen. Dette skulle blant annet dekke overnatting for de 130 aktørene, og gå til å opparbeide scene og tribuner.

Et flertall i Tvedestrand kommunestyre sa i fjor ja til å bevilge 200.000 kroner til opera-oppsetningen. Arendal kommune har sagt ja til å bidra med tilsvarende beløp, og Aust-Agder fylkeskommune har også signalisert at de vil bidra med minst det samme. Det er altså de private aktørene som har sviktet.

Trakk seg

- Siemens, som frem til i fjor sommer var hovedsponsor for Den Norske Opera, ga på et tidligere tidspunkt signal om at de kunne være interessert i å sponse en oppsetning. Nå har de trukket seg. I tillegg har vi slitt med å få private sponsorer, forteller kultur- og miljøsjef i Tvedestrand kommune, Jan Kløvstad.

Tar en avgjørelse til uka

Han har vært i kontakt med en rekke regionale aktører, men ingen av disse har villet gå inn og love penger.

- Helst hadde jeg sett at vi nå hadde kommet opp i minst to millioner kroner. Siden vi er langt unna dette beløpet, vil det om kort til bli et møte med Torleif Haugland i Stiftelsen Den flyvende Hollender og representanter fra Den Norske Opera og Opera Sør. Vi må ta en avgjørelse, sier Kløvstad.

- Tror du planene droppes?

- Vi må ta en runde, og se om det er mulig å få til noe med de pengene vi har, sier kultursjefen, som samtidig innrømmer at det synes vanskelig å få til en full konsertversjon i Sandvika i august i år.

Tvedestrandsposten

Tvedestrandsposten


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART