Populær jazzklubb

Risør Jazzklubb rangerer som den mest aktive på Sørlandet og nå tilbys et program som bør appellere til enda flere! Blant annet kommer verdens beste unge jazztalent om fjorten dager!Maria Aspesæther tror jazzklubben vil få enda større oppslutning i året som kommer.

Onsdag 31. januar ankommer Motif med verdens beste unge jazztalent i besetningen.

De færreste hadde vel trodd den skulle overleve. Langt mindre fremstå som særlig aktiv. Men Risør Jazzklubbs medlemmer har til fulle vist at skeptikerne tok feil. Klubben rangerer nemlig som den mest aktive på Sørlandet og kan i 2007 tilby et minimum av ti konserter! Hvem vet, flere kan det også bli dersom spennende navn dukker opp, og ikke økonomien setter for strenge begrensninger.

-Hvordan ble resultatet etter fjorårets aktive konsertsesong?

-Vi kom i mål med tusen kroner i underskudd. Og det uten å bruke av fondet på 100.000 kroner Jan Guannar Halvorsen opprettet for oss for noen år tilbake. Det synes vi er bra., sier Maria Aspesæther.

Gøy

Maria Aspesæther er klubbens ansikt utad og hennes karakteristikk av hvorfor hun er så opptatt av jazzklubben, sier vel egentlig alt:

-Dette er gøy, uttaler Maria og tilføyer: -Enda mer gøy er det at alle de banda vi har booka hittil i år har medlemmer som har en eller annen tilknytning til Risør eller Arendalsområdet..

Bortsett da fra bandet Motif som er først ute av årets mange go'biter på Risørs jazzscene. Motif er et band som har høstet kritikernes ovasjoner både i inn og utlandet. Bandet selv hevder de fremfører mye egenkomponert musikk med improviserte trekk og doser av energi og trøkk.

Spekter

-Akkurat det bandet er kanskje et av de mer krevende vi har publikumsmessig. Vi innser nemlig at vi som jazzklubb må jobbe for å tilby konserter med musikk som ikke er for sær, sier Maria Aspesæther.

-Dere ønsker ikke å være "pedagoger" for å lære opp folk til å forstå jazz?

-Slik har vi kanskje tenkt, men det har vi slutta med. Vi ønsker at jazzklubben skal leve og at musikken som tilbys dekker et litt bredere spekter enn det jazzfantastene forlanger, sier Maria og tilføyer: -Det er viktig at folk som kommer på en konsert opplever at dette er OK.

Nærhet

-Hvordan er responsen hos musikerne

-Der er vi heldige. Riktignok er ikke Prommen det mest gunstige stedet, på den annen side får musikerne en nærhet til publikum de setter stor pris på. I tillegg har vi en dyktig lydmann i Tore Barstad. Han og Jon Gløersen er for øvrig nye medlemmer av styret og det setter vi stor pris på. Dessuten er vi flinke til å følge musikerne opp når er her. De tilbys blant annet rom på "Det lille hotell", noe som alltid blir satt stor pris på. det er ikke for ingenting at de alltid ønsker å komme tilbake til Risør Jazzklubb, sier en stolt Maria.

-Ha slags musikk foretekker du selv?

-Det er jo avhengig av humør, men ofte setter jeg pris på rytmisk musikk med litt trøkk, gjerne litt jazzrock, litt funk og litt soul. Jazz er jo ikke bare jazz, sier Maria og tillater seg å nevne Soul System som eksempel på et band jazzklubben har booket og som har fått solid respons hos det risørske publikum. Og som hun i tillegg setter stor pris på. Med to bandmedlemmer fra Gjerstad, et av dem, for bare å ha nevnt det, hennes lillebror, og en fra Risør er det jo i høyeste grad også et lokalt band.

Vårsesjonen

-Men vi må ikke glemme Oslo String Swing Artilleri med Kjetil Aasen på bass, han er jo også Risørmann, sier Maria, som avslutningsvis kan opplyse at vårsesjonen i jazzklubben ser slik ut: 31. januar ankommer kvintetten Motif, 16. februar stiller en trio som kaller seg Blåmann'dajazz og som spiller standardlåter, blant annet inspirert av Chet Baker.

16. mars er det duket for Bente og hennes Soul System, 13. april er det Ketil Aasen som spiller i hjembyen med Oslo String Swing Artilleri En kvintett der vi aner innflytelse av både Django Reinhardt, Robert Normann og Hot Club de Norvege. Det blir nok vanskelig å finne plasser til de for sist ankomne denne kvelden.

18. mai er det ZtørkZound fra Arendal som inntar scenen på Prommen og 1. juni er han tilbake igjen, den uforlignelige gitaristen og inspiratoren fra Arendal, innehaveren av plate og kaffisjappa No. 9 på Langbrygga i Arendal og alltid opptatt av kvalitetsmusikk, nemlig Espen Larsen.

-Målet er at før sommeren skal enda flere ha funnet ut hvor mye bra musikk som serveres av Risør Jazzklubb, sier Maria Aspesæther.

Verdens beste fra USA til Prommen

En jazzmusikers veier er uransaklige. I forrige uke ble Mathias Eick hyllet som verdens beste unge jazztalent i New York. Om fjorten dager entrer han den knøttlille scenen på Promenaden Pub.

Motif

Eick er medlem av bandet Motif, som ble startet i 1999, og som i 2001 ble kåret som "Young Nordic Jazz Comets". Bandet består av fem musikere som alle befinner seg i toppsjiktet i norsk jazz og som i tillegg spiller i en rekke bandkonstellasjoner med kjente utenlandske musikere.

Trompet

Mathias Eick trakterer trompeten i Motif som ellers består av denne gjengen: Atle Nymo, saksofon og bassklarinett, Håvard Wiik, piano, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Ole Morten Vågan, bass.

Aust-Agder Blad

Aust-Agder Blad


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART