Risør kammermusikkfest like om hjørnet!

26. juni til 1. juli er det igjen duket for kammermusikkfest i Risør, og programmet er tradisjonen tro av ypperste kvalitet! Du kan fortsatt være heldig å få kjøpt billetter til noen av konsertene.Lengsel
er tema for årets Kammermusikkfest i Risør.
Lengsel er et begrep som kan sies å være sentralt i europeisk livsfølelse og musikk. Hele vår tonalitetsfølelse bygger på lengselen tilbake til tonika, å komme hjem etter kortere eller lengre uflukter. Spenning og forløsning.

Barokken har en nesten morbid fascinasjon for døden og religiøs lengsel mot gjenforening med det hellige. Klassisismen er mer rettet mot balanse og status quo, noe som ofte gjør at den føles irrelevant i dag uttrykt av mindre enn geniale komponister. I romantikken er lengselen tilbake som en helt sentral drivkraft; den er smertefull, men skjønn, urolig og dynamisk. Den vil dit den ikke er, men kan også være statisk selvnytersk.

Vi har valgt å fokusere på noen av disse komponistene: Schumann i fruktbar ubalanse, Brahms mellom melankoli og brusende kraft, Elgar med arisokratisk-elegisk noblesse, Griegs oppriktighet og brennende hjerte, Dvorak folkelig og naturlyrisk.

Det ligger en sterk lengsel fra sivilisasjon mot natur. Det eksotiske og "De vakre ville" blir idealisert; for Brahms det ungarske, egentlig sigøynerske, for franske komponister det spanske, for Grieg blir det hans eget - det norske, som blir det fruktbare eksotiske element.

I 07 vil vi i Risør også gå motstrøms musikkpolitiets og den gode smaks voktere ved å kose oss hemningsløst med kunstmusikkens popsegment: Sviskene.

Det finnes et stort repertoar av små stykker, også av de største komponistene, designet for å sette utøveren i sentrum som virtuos, forfører og betvinger. Liszt fikk damene til å besvime i salongene, Paganini ble tilskrevet diabolske forbindelser, vår egen Ole Bull var heller ikke smålåten. Senere brakte Fritz Kreisler den uimotståelige sjarm i kleinformat inn i konsertsalene. Der vi i dag er historisk- og verkorientert var man mer utøver og underholdningsrettet tidligere. Ikke unaturlig at i en verden der man dynges ned av underlødig entertainment, vil kunsten markere seg som noe annet. Faren er at det kan bli gravalvorlig og en mister det diverterende som alltid vil være et aspekt av scenekunsten. Det skal også sies at easy-listening ofte er noe av det mest krevende for utøveren.

To samtidskomponister vil berike oss med sin musikk under årets fest; Olav Anton Thommessen og Hans Abrahamsen.

Thommessen er en komponist som har mange ansikter fra det barokt flamboyante, frodig og utagerende, til det sartere og mer søkende. Han fryder seg midt i den musikkhistoriske sandkassen og leker kunnskapsrikt og fantasifullt med action og fargespill. Han er også en glitrende, morsom og sjenerøs ordets mann. Vi gleder oss til å høre ham snakke.

Danske Hans Abrahamsen er også en som forholder seg sterkt til musikkhistorien, men der Thommessen blåser opp, toner Abrahamsen ned. Forfinet og med en eksistensiell sitrende nerve kan hans musikk oppleves gåtefull i spenningsfeltet mellom struktur og frihet.

Vi gleder oss til å by publikum på fantastisk musikk og musikere - også denne sommeren!

Hjertelig velkommen!
Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter

iha


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART