Et stort tap for musikklivet!

Så er det avgjort; Griegfestivalen legges ned etter 16 år der vinterfrosne sørlendinger har fått varme seg på klassiske konserter på høyt kunsterisk nivå! Det er et stort tap for kulturlivet i regionen og mange vil savne de mange små og store konsertene, møteplassene og miljøet som festivalen skapte. For unge musikkelever og studenter har festivalen betydd inspirasjon, muligheter, deltakelse og spennende møter som det er viktig å ta vare på i en eller annen form. Arendal Griegfestival vil gå inn i historien som en viktig milepæl i Arendals kulturhistorie. Vi håper at det lokale kulturliv og ikke minst Arendal kulturhus tar utfordringen i å videreføre arbeidet for å presentere klassisk musikk på høyt nivå.


Aust-Agder musikkråd mener at festivalen har hatt enorm betydning for at aust-egdene har "oppdaget" klassisk musikk og blitt glad i å gå på konsert og oppleve levende musikk. Festivalen har dessuten spilt en viktig rolle for elever i kulturskolene som har fått anledning til å delta i ulike festivaprosjekter. En festival som både serverer konserter av høy kunstnerisk kvalitet og dessuten stimulerer det lokale musikkliv er faktisk ingen selvfølge. Det finnes nok eksempler på at festivaler med høy kunstnerisk profil ikke har noen som helst effekt på det lokale musikkliv, men bare eksisterer de få festivaldagene. Griegfestivalen har gjort den bragden å bety noe for lokale utøvere året rundt, og det står det respekt av. Det er vel heller ingen tvil om at festivalen har mye av æren for at Arendal fikk sitt etterlengtede kulturhus til slutt.

Arendal Griegfestival vil gå inn i historien som en viktig milepæl i Arendals kulturhistorie. Vi håper at det lokale kulturliv og ikke minst Arendal kulturhus tar ansvar for å videreføre arbeidet for å presentere klassisk musikk på høyt nivå.

Griegfestivalen legges ned etter 16 fantastiske år

I sin pressemelding sier styret at en videreføring av festivalen under de nåværende og fremtidige markedsforhold vil kreve større ressurser enn det som en realistisk kan regne med å få finansiert. Styret mener det er bedre å gi seg på "topp", og mens egenkapitalen er positiv. Festivalen har helt siden starten vært drevet på ren dugnad, uten noe fast administrasjon.
-Vi gir oss etter å ha gjennomført vår 16. festival i 2008, skriver festivalen pressemeldingen.

Festivalen så dagens lys takket være et flott initiativ fra Marianne Fjoran og Oddveig Sandstad, begge lærere ved Arendal Musikkskole. Året var 1993 og anledningen var feiringen av 150 års dagen for Edvard Griegs fødsel.
-Festivalen har vokst seg større og større år for år og må sies å ha fått en markant plass blant klassiske festivaler i Norge og samtidig blitt en betydningsfull festival på Sørlandet, skriver de videre i pressemeldingen. Arendal Griegfestival fikk i 2004 kommunens kulturpris. Den gjenværende egenkapital på cirka 60.000 kroner har styret besluttet å bruke til fremme av klassisk musikk blant unge utøvere i Arendal, i et samarbeid med kommunen.

15.05.2008 Inger Haugan Aasland


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART