Hundrevis i kulturskolekø

Foto: Erik Holand

Agderposten 8.jan.-08: Over hele Aust-Agder står barn og unge i kø for å komme inn på kulturskolen. I Arendal risikerer du å måtte vente et helt år dersom du vil spille gitar. Da var 14 år gamle Simen Espeland fra Arendal litt smartere. I jula bestemte han seg for at han ville lære å spille trekkspill, og fredag hadde han sin første time hos lærer og rektor for kulturskolen i Arendal, Ole-Bjørn Gullbring. -Jeg har hatt lyst til å spille trekkspill kanskje siden jeg var elleve år. Nå ville jeg ta sjansen og prøve meg litt, sier Espeland, som har spilt blokkfløyte og gitar på skolen, men aldri trekkspill. -Jeg tror det blir gøyalt og spennende, sier 14-åringen, som er glad Gullbring hadde plass til ham.

Gitar populært

Andre ungdommer i kommunen har ikke vært fullt så heldige. I hvert fall ikke alle de som går med en liten "Guitar Hero" i magen.
-I kulturskolen har vi for tiden rundt 150 på søkerliste som ikke har fått innfridd ønsket sitt. Ventelisten er absolutt lengst på gitar. Trenden har snudd fra piano til gitar, sier sekretær Siri Bie i kulturskolen i Arendal.
-Det som virkelig er på fremmarsj her i Arendal, er slagverk. Tidligere var klassisk mest populært, nå vil elevene ha noe mer moderne, sier hun.
-Vi forsøker det vi kan å få ned ventelistene, men gitar er for tiden et ømt punkt hos oss og søkere kan måtte vente i et halvt til et år. For andre instrumenter, som piano, keyboard, fiolin og fløyte, har vi imidlertid ledige plasser, sier Gullbring.

Dårlig kommuneøkonomi

Kulturskolen i Arendal er ikke den eneste i fylket som opererer med lange ventelister. Over hele fylket står barn og unge i kø for å få spille akkurat det instrumentet de ønsker aller mest, eller for å drive med tegning, dans eller drama - for å nevne noe.
Både i Grimstad og Lillesand har de størst pågang på piano og gitar, mens akilleshælen for kulturskolen i Bygland, Evje og Hornnes er sang.
-Hos oss er piano og tangentinstrumenter mest populært. Så kommer alle disse gitarene i alle dets former, sier rektor for kulturskolen i Gjerstad, Tvedestrand, Risør og Vegårshei, Håkon Hesthammer.


Inger Haugan Aasland


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART