KORKONKURRANSE I ARENDAL

Lør. 29. okt. er det duket for vennskapelig sanglig tvekamp i Arendal Kulturhus! Tvekampen består ikke i å synge høyest og fortest, men å presentere korsang og formidling på et høyest mulig nivå for publikum og jury! Her er alle typer kor med; blanda kor, mannskor, ungdomskor, damekor og mindre ensembler. Forestillingen er åpen for publikum og det er fri entré.Arrangementet er et samarbeid mellom Agder sangerforum, Aust Agder musikkråd og Norsk sangerforum. Ettersom årets konkurranse er lagt til Arendal er regionen godt representert blant de konkurrerende kor.

AGDERFYLKENE GODT REPRESENTERT I BEGGE KLASSER

Naturlig nok har deltagelsen under konkurransen sin største representasjon fra Agderfylkene - altså helt etter intensjonen. Bare fra Tvedestrandområdet deltar tre forskjellige kor; Sandøykoret, Tvedestrand Mannskor og Strannakoret. Øvrige deltagere fra regionen er Arendal Handelsstands Sangforening og Agder Vokalensemble. Konkurransen går kun over en dag, og arrangøren er derfor godt fornøyd med 12 deltagende kor tilsvarende ca. 300 sangere fordelt på 2 klasser. De øvrige kor og ensembler som deltar er Vise Versa (Oslo), Barbershopkvartetten Ladies in Red (Skedsmo/Nittedal/Nannestad), Skedsmo Kammerkor, Skedsmo Voices, Hurum Ungdomskor, Vingrom Sangkor og Bærum Vokalensemble.

I «Åpen klasse 1» deltar kor som har en viss konkurranseerfaring, og som stiller relativt høye krav til seg selv, og der det kreves et pliktnummer.

I «Åpen klasse 2» deltar kor som ikke nødvendigvis har konkurrert tidligere men som har ambisjoner om å øke sin kompetanse og bevissthet innen kor-/ensemblesang.

FAGLIG UTVIKLING I FOKUS

Den største gevinsten ved å delta i denne type korkonkurranser er selve prosessen frem mot konkurransen. Koret gir seg selv ekstra tid til å gå litt mer i dybden på det sangtekniske, det dynamiske osv., og setter gjerne mer fokus på presisjon og stilforståelse. Selv om mange kan stille seg kritiske til det å konkurrere innen sang og musisering, er det et faktum at korene utvikles enormt under en slik prosess. En annen fordel ved å delta, er at de får med seg en skriftlig evaluering fra 3 fagkompetente jurymedlemmer, som de kan dra nytte av i sitt videre arbeid i koret.

STERK FAGKOMPETANSE I DOMMERPANELET

Fagjuryen i år består av bl.a. Anne Haugland Balsnes fra Søgne. Anne har hovedfag i musikkvitenskap (UiO), hovedfag i korledelse fra Norges Musikkhøgskole og har årelang erfaring innen korbevegelsen.

Med i juryen er også Andrew Wilder fra Kristiansand. Andrew flyttet til Norge i 1984 og har sin utdanning fra The Royal College of Music i London, Durham University og Cambridge University. Han har mangeårig erfaring som kordirigent og leder i dag Kristiansand Domkor.
Arendalittene kjenner også Andrew fra hans år som organist i Barbu kirke.

Leder for juryen er Kjetil Almenning, opprinnelig fra Gloppen i Nordfjord. Han har bachelorgrad i kirkemusikk fra Musikkhøgskolen i Oslo og diplomstudium i direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som sanger og dirigent har Kjetil arbeidet med et stort antall anerkjente kor og ensembler. I dag er han domkantor i Bergen og dirigent for Bergen domkor.

EN KORKONKURRANSE FOR ALLE

Arrangementet er et samarbeid mellom Agder sangerforum, Aust Agder musikkråd og Norsk sangerforum. Det er nå tredje gang Norsk sangerforum står bak en landsomfattende korkonkurranse. De to foregående konkurransene ble avholdt i Norges Musikkhøgskoles lokaler i Oslo, og for første gang forsøker man seg nå på å legge denne type aktivitet ut i distriktene. Intensjonen er at alle kor i landet, uavhengig av geografi, etter hvert skal få en enklere tilgjengelighet og bedre mulighet til å kunne få prøve seg i konkurransesammenheng. At valget falt på Arendal og Arendal Kulturhus denne gang, er ikke tilfeldig. Sørlandet er i det hele tatt en sterk region innenfor Norsk sangerforum, med mange kor som medlemmer. I tillegg har Arendal kulturhus fasiliteter som er meget godt egnet for denne type arrangement. Et godt og fruktbart samarbeid mellom Aust Agder musikkråd og Norsk sangerforum er også en medvirkende årsak til at korarrangementet finner sted akkurat her. Aust-Agder er en region hvor det er gode tradisjoner og stor kunnskap i å arrangere større aktiviteter for kor, noe den årlige Arendal Korfestival er et godt eksempel på.

GRATIS ADGANG FOR PUBLIKUM

Konkurransen åpner kl. 12.00 lørdag 29/10, og har gratis inngang for alle som har lyst til å se og høre korene synge. Det vil være til stor inspirasjon for utøverne jo flere som legger turen innom Arendal Kulturhus denne dagen! Med dette ønsker arrangørene hjertelig velkommen til Landsomfattende Korkonkurranse i Arendal Kulturhus lørdag 29. oktober 2011!

Mer info på: http://www.sangerforum.no/hovedside/velkommen-/

24.02.2013 Inger Haugan Aasland


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART