Norsk Standard for musikkrom kan bli en realitet

Bransjen ved Norsk musikkråd har tatt initiativ til å starte arbeid med standardisering av kriterier for musikklokaler og øvingsrom. Nå kan en norsk standard for musikkrom bli en realitet. Dette melder Standard Norge på standard.noUlike musikkformer som sang, kammermusikk, rockemusikk og korps har behov for differensiering av lydforhold i lokaler som brukes til utøvelse og øving.

Det er utarbeidet en bransjenorm for lokaler til musikkformål, og Norsk musikkråd arbeider med et omfattende program for måling av etterklangstid i slike lokaler. Det er dokumentert i faglitteratur og forskning at musikk­utøvere blir utsatt for hørselsskadelige lydnivåer i forbindelse med øving og framføring. Spesielt ved langvarig øving i klangfulle lokaler og nær enkelte typer musikkinstrumenter i orkestre, er musikerne utsatt.

Norsk Standard for musikkrom kan bli en realitet
Standard Norge har erfart at det er stor interesser for dette prosjektet, og bransjen ønsker å delta i arbeide med å en Norsk Standard for lydforhold og kriterier for musikklokaler og øvingsrom. Per i dag finnes det kun grense­­verdier for lydisolasjon mellom musikkrom og andre under­visnings­­rom i skoler.

Standard Norge har startet arbeidet med etableringen av en standardiseringskomité. En forutsetning for oppstart er blant annet å sikre tilstrekkelig finansiering. Håpet er at arbeidet kan starte på nyåret.

Denne saken ble også omtalt i Kulturnytt på NRK, P1 14. november.

Kontaktperson i Norsk musikkråd: Erlend Rasmussen
Kontaktperson i Standard Norge: Iiris Turunen-Rindel

Kilde: musikk.no

24.02.2013 Inger Haugan Aasland


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART