Spennende konsert i Arendal kulturhus 28.mars

På konserten som kulturhuset inviterer til onsdag vil man kunne oppleve den store salen i en helt ny setting. Kulturhuset rigger til flatt gulv der publikum kommer tett på musikerne og musikken. "Hvorfor musiker" er tittelen på konserten, og pianisten Erik haugan Aasland vil sammen med Arendal byorkester by på spennende og flott musikk, ledsaget av noen ord om hva som gjør at man velger å bli musiker og litt om selve musikken og historiene bak. Det blir et slags konsertforedrag der musikken spiller hovedrollen. Billetter fås på kulturhuset 37 00 60 60. Les også om lørdagens PR stuntFra kulturhusets blogg kan vi lese mer om hva konserten dreier seg om:

Vet du hva en klassisk konsert kan være?

Kulturhuset får om få dager besøk av en som vet det veldig godt, og som har en historie eller to å fortelle…

Erik Haugan Aasland er hjemme i Arendal, og kommer til Kulturhuset onsdag 28.mars. Masterstudenten har tatt et lite opphold fra Royal Academy of Music i London og bruker tiden til blant annet å holde konserter i gamle trakter.

«Onsdagens konsert er et nytt opplegg jeg har lyst til å forsøke», forteller Erik entusiastisk. «Det er klart at mange mennesker opplever at klassisk musikk alltid er omgitt av en streng ramme, som ofte kan virke museumsaktig og fremmed. Jeg ønsker å bryte med klassiske tradisjoner, og gjøre konsertopplevelsen mindre vidløftig. Jeg vil at publikum skal få en annerledes konsertopplevelse, om mulig i en mer intim atmosfære, hvor musikere og publikum spiller mer på lag enn ved tradisjonelle konserter.»

Store Torungen vil bli rigget om, og fremstå som en helt annen sal enn det publikum er vant til å møte ved klassiske konserter her. Dette gjør at musikerne kommer tettere på publikum, og at det blir mulig med en annen type samtale og opplevelse.

Inspirert av Wolfgang Plagge ønsker Erik Haugan Aasland å nedgradere behovet for forhåndskunnskap før en kommer på en konsert med klassisk repertoar. «Plagge kommuniserer på en måte som innbyr publikum til å mene noe om det de hører, og det er noe slikt jeg også ønsker å få til her. Jeg tenker at hvis tilhørerne ikke behøver å sitte og følge med på når det er korrekt å ha applaus, og ikke trenger tenke på når autoritetene og tradisjonene forventer en spesifikk oppførsel, da kan de oppleve musikken på en helt ærlig måte.»

Sammen med Arendal Byorkester, innbyr Erik til konsert med den treffende tittelen «Hvorfor musiker?» Selv om Erik kommer fra en familie med en betydelig musikktradisjon, sier han selv at han snublet inn i musikken ved en liten tilfeldighet, uten de store planene eller visjonene.

Kveldens repertoar innebærer både Grieg og Gershwin, og mye derimellom. Spesialmusikk av de unge komponistene Mark Candasamy og Vidar Kristensen gir et regionlokalt preg, og Erik presiserer at hans valg av program gjenspeiler hans egne interesser og favoritter.

Elevene fra Kulturskolen er spesielt invitert til å overvære konserten onsdag kveld, og Erik lyser opp når jeg spør om dette gir en ekstra utfordring for kvelden. «Dersom det er noen som hører oss spille, og som ved dette får en inspirasjon til å fortsette å øve, og å forsøke å strekke seg videre og blir mer interessert, er det et privilegium å få være med på. Jeg selv hadde vært elev i flere år, omtrent bare av gammel vane, da jeg opplevde et stykke som virkelig «traff» meg. Det ble starten for meg, jeg ønsket å høre mer av samme komponist, og så var jeg i gang.»

Og i gang er Erik. Lørdag formiddag klokken tolv, vil han gi publikum som oppholder seg i nærheten av Kulturhuset en liten «teaser» i form av en minikonsert på fortauskanten.

Onsdag 28.mars er det konserter. Først på formiddagen, sammen med Audun Dertz, hvor barn fra flere barnehager i området vil få en unik opplevelse under en konsert innpakket i morsomme små historier og spennende toneharmonier. Musikken er selvfølgelig i sentrum, alltid, men som Erik selv utrykker det «det skal være opp til dem som kommer på konserten, hva de tar med seg derfra.»

Onsdag kveld er det konsert sammen med Arendal Byorkester, hvor historien om hvordan Byorkesteret ble startet vil bli avslørt. Ville du gjettet at det hadde en sammenheng med Arendal Turnforening?

Vi gleder oss til å høre Erik Haugan Aasland igjen, og når han sammen med Arendal Byorkester innbyr til en eksperimentell kveld i innhold og konsept, vet vi at vi har noe å se frem til.

24.02.2013 Inger Haugan Aasland


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART