NYT(T) - turné med musikalske nytelser og nyheter

28.11.2013 14:32 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

I perioden 10. til 17. november kan publikum i store deler av Aust- og Vest-Agder oppleve musikalske nytelser og nyheter i turneen som har fått tittelen NYT(T). Hele 7 komponister fra Sørlandet har fått plass i programmet, og det er 6 musikere fra regionen som turnerer med disse konsertene. Musikken som presenteres er skapt de senere år og publikum får høre hele 4 urframføringer. Det er likevel ikke vanskelig tilgjengelig musikk som spilles, - her er vakre melodier, drivende rytmer, spennende klanger, overraskende dissonanser og musikk inspirert av både folkemusikk og Grieg. Det nyeste verket som framføres er utdrag fra filmmusikken til dramadokumentaren Anne & Alet som gikk på kino tidligere i høst.

Turnérute:

Søndag 10. nov. kl.17:00 - Valle - Spelestoga
Mandag 11. nov. kl.19:00 - Kristiansand - UiA - Sal 1
Fredag 15. nov. kl.13:30 - Grimstad - Dahlske vgs. (skolekonsert)
Fredag 15. nov. kl.19:00 - Risør Rådhus
Søndag 17. nov. kl.18:00 - Arendal gamle rådhus

Musikalsk skattekiste

Visste du at det finnes en stor, og foreløpig nokså ukjent skattekiste med musikk som er skrevet av komponister fra landsdelen? Det er på høy tid at publikum i Agder får anledning til å bli mer kjent med noe fra denne skattekista, og denne turneen kan bidra til å gjøre musikken kjent for flere.

Søndag 10. november starter turnéen som har med musikere fra landsdelen; en sanger, tre blåsere (sax, fløyte og klarinett) og to pianister.

Musikerne vil presentere musikk som utelukkende er skrevet av komponister bosatt i, eller med bakgrunn fra Agderfylkene. Noen av komponistene blir også med på turneen og vil fortelle litt om sine komposisjoner. Turneen starter i Spelestoga i Valle og fortsetter til Kristiansand, Grimstad, Risør og avsluttes i Arendal søndag 17. november.

 

Komponistene

Hele sju komponister er representert på konsertene. Hans Magne Græsvold, Anna Jastrzebska, Mark Rayen Candasamy, Alfred Gammelsæter, Kjell Marcussen, Vidar Kristensen, og Tor Livar Grude. Det eldste verket som framføres er fra 1993 og det nyeste ble ferdig i høst.

Komponistene representerer stor bredde i sine musikalske uttrykk og de henter sin inspirasjon fra ganske så forskjellige kilder. Her er vakre melodier, drivende rytmer, spennende klanger, overraskende dissonanser og musikk inspirert av både folkemusikk og Grieg. Dette gir et konsertprogram med en rik og spennende musikalsk fargepalett.

 

Musikerne

Utøverne er alle musikere bosatt i regionen og representerer noe av bredden i det som rører seg innen klassisk musikk og samtidsmusikk i fylket. Rolf Magne Schmidt Asser - sanger (bass), Thomas Anderssohn - fløyte, Tove Nylund - saksofon, Ragnhild Paulsen - klarinett, Hui-Hsuan Wang og Erik Haugan Aasland, begge klaver. Musikerne har samarbeidet om programmet i høst og gleder seg til å formidle musikken til publikum.

 

Konserten er for alle

Arrangørene ønsker at flest mulig skal få del i konserten, og håper spesielt at ungdom som f.eks. musikkelever og studenter, får med seg konserten. Ettersom turneen er støttet fra Norsk kulturråd, fylkeskommunen, konsertkommuner og medarrangører har man valgt å gi konsertene med fri entré. Med dette håper arrangørene at flest mulig skal få oppleve denne lokale musikkskatten.

Arrangør og produsent av turneen er Aust-Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Medarrangører er Valle, Risør og Arendal kommuner, Dahlske vg. skole, UiA og Ny musikk, Kristiansand.

Tips andre som kan ha lyst til å gå på konsertene

God jul og godt nytt musikkår!

Aust-Agder musikkråd ønsker alle våre kontakter, samarbeidspartnere og kollegaer en riktig god jul og så satser vi for fullt på at 2014 blir et knakende godt musikkår! Kontoret vil stort sett være ubetjent i julen, men vi leser e-post og kan gi support til de som trenger det mht. KursAdmin. Vi anbefaler alle om å ferdigstille VO-rapportene før nyttår. Men for dere som ikke rekker det kan vi fortelle at siste frist er lagt til 15. januar, så vi skal få dere med med denne gangen også.SØK OM TILSKUDD NÅ!

Planlegger du å søke tilskudd til ulike musikkaktiviteter? Mange søknadsfrister forfaller i disse dager, så gå inn på vår tilskuddsside så finner du en oversikt med linker til en rekke ordninger. Nyttig side for musikklivet! Klikk på TILSKUDD i menyen over - så finner du veien. Lykke til med søknadene!15 til finalen i UNG KLASSISK!

UNG KLASSISK som arrangeres 26. februar til 1. mars 2014 hadde lørdag audition med unge musikktalenter fra landsdelen. Med hele 35 påmeldte deltakere og et skyhøyt nivå fikk fagjuryen en krevende oppgave å plukke ut de som får delta i den store finalen 1.mars og de som får øvrige spilleoppdrag under festivalen. Hele 15 unge musikere fikk plass i finalen som er inndelt i 4 aldersklasser. Det vanker premier i alle fire klasser og dessuten solistpriser som gir spilleoppdrag med Kristiansand symfoniorkester. Talentutviklingsarbeidet i landsdelen er i fin utvikling noe publikum vil kunne glede seg over under Ung klassisk 2014!

15 til finalen i UNG KLASSISK! - les hele sakenVO-pengene kommer!

I løpet av november forventes utbetalinger av VO-midler til dere som har tatt i bruk vår nye søke/registreringsportal kursadmin. Dette gjelder utbetalinger for våren 2013. Har du kurs denne høsten? Da er det på tide at du logger deg inn om du ennå ikke har gjort det.

VO-pengene kommer! - les hele sakenHøringsseminar man. 4. nov. kl. 11:00 - 14:00 i Arendal kultur og rådhus

Standard Norge har sendt ut på høring en ny Norsk Standard med tittelen "prNS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse". Den nye standarden vil bli et nyttig redskap for kommuner, planleggere, musikere og andre som ønsker å skape egnete lydforhold i nye og eksisterende musikklokaler.  Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner og Aust- og Vest-Agder musikkråd inviterer relevante aktører i Agderfylkene til et åpent regionalt høringsseminar. Hensikten er å informere om standarden, etablere et godt grunnlag for å kunne gi gode og grundige høringssvar til Standard Norge, samt øke kunnskapen om akustikk som viktig egenskap ved øving, produksjon, undervisning og formidling av musikk. Mer info finner du her.

Høringsseminar man. 4. nov. kl. 11:00 - 14:00 i Arendal kultur og rådhus - les hele sakenNy standard for musikkrom på høring!

"Målet med standarden er å lage standardiserte akustiske kriterier for musikklokaler og øvingsrom for ulike musikkformer slik som sang, kammermusikk, rockemusikk og korps. Med standarden får brukerne, planleggerne, kommunene og andre i bransjen et verktøy som kan brukes til å skape gode lydforhold i nye og eksisterende rom og lokaler både for amatører og profesjonelle musikere." Vår oppfordring til nøkkelpersoner i musikklivet, kommunale kulturavdelinger: Les - og gi lyd fra dere i høringsrunden! Les mer herAUDITION: UNG KLASSISK TALENT 2014!

UNG KLASSISK inviterer til audition til musikkonkurransen som utgjør en sentral del av festivalen som arrangeres 26. febr. - 1. mars 2014. Konkurransens målgruppe er musikkutøvende ungdom i alderen 8-25 år. Konkurransen er åpen for musikkutøvere som bor i Agderfylkene, studerer på UiA, eller er fra Sørlandet, men studerer andre steder. Audition gjennomføres lørdag 30. nov. 2013 i Festiviteten, Arendal gamle rådhus. Påmeldingsfrist: Mandag 11. november. Les mer herVIKTIGE søknadsfrister - søk tilskudd NÅ!

Vi vil bare minne om at viktige søknadsfrister for tilskudd til musikktiltak (konserter, prosjekter, musikkutstyr etc) er rett rundt hjørnet. Dere som trenger slike tilskudd bør forberede søknadene deres NÅ! 1.sept. er søknadsfrist for en rekke tilskuddsordninger i Norsk kulturråd/kulturfond. Samme frist har Musikkutstyrsordningen som gir tilskudd til musikkutstyr, øvingslokaler, akustiske tiltak etc. Du finner mer info og lenker til de ulike tilskuddsordningene under menyfanen TILSKUDDArendal korfestival 6. til 8. juni 2014

Arendal korfestival inviterer til sommerens vakreste koreventyr i 2014! Flere kor har allerede meldt seg på og påmeldingskjema er åpnet for påmelding. Arendal korfestival kan love en morsom, sommerlig og uformell festivalhelg der korsangen står i sentrum! Les mer HER!Ytterligere utsatt frist for VO-rapporter og søknader!

Vi får mange henvendelser fra dere som fortsatt strever med å få rapportert for opplæring i vårsemesteret og søke for høstsemesteret. Ettersom vi må bistå dere etter tur vil vi ikke nå over alle sammen innen 15.august. Men vi kan forsikre dere om at dere alle vil få med deres kurs selv om vi ikke er i mål innen 15.august. Musikkens studieforbund har forlenget fristene - så dette skal vi få til. Ta gjerne kontakt pr e-post om du ikke har fått innloggingspassord til KursAdmin, for det kan vi ordnet raskt. Veiledning i programmet må vi ta etter tur og det vil ta noe tid før vi når over alle sammen. Ellers ønsker vi dere alle en fin sensommer og lykke til med oppstart av høstens øvelser og kurs!Utsatt rapport og søknadsfrist - god sommer!

Til alle som skal rapportere for opplæringstilskudd våren 2013 og søke for kommende høst; Vi har utsatt fristen til 15.august ettersom mange har fått problemer med å bruke det nye KursAdmin-programmet. Så glem rapporter og sånt nå, og nyt sommer og ferie! Vårt kontor er stengt til 31.juli, men vi sjekker e-post og vanlig post i løpet av ferien. Riktig god sommer!Innspill til Kulturutredningen

Styret i Aust-Agder musikkråd har oversendt sin høringsuttalelse om Kulturutredningen til Kulturdepartementet. Vi har naturlig nok fokusert på de delene av utredningen som berører musikklivet, og har fokusert på følgende punkter: * Gjenreise den kulturelle grunnmuren * Ytringskulturen trenger egnede lokaler til sin aktivitet * Et lokalt kompetanseløft - voksenopplæring i studieforbund * De frivillige organisasjonene * Kulturnæring i Distrikts-Norge.
Musikkrådet berømmer Engerutvalget for en grundig utredning som peker på flere viktige områder som trenger styrking framover. Vi er også glad for utvalgets bruk av begrepet "ytringskultur" som bidrar til å tydeliggjøre og avgrense kulturens posisjon. Vi håper at innspillene fra kulturlivet vil føre til et reellt løft for den kulturelle grunnmuren slik at de øvre etasjene kan stå støtt! Klikk på tittelen i saken så finner du lenke til hele høringsuttalelsen.

Innspill til Kulturutredningen - les hele sakenRisør kammermusikkfest 25. - 30.juni

"BLÅ" er tema for Risør kammermusikkfest 2013. Årets program er en av de alle fyldigste i festivalens historie: Godt over 30 ulike arrangementer spredt over seks dager. Det er fortsatt noen billetter igjen til noen av konsertene, så løp og kjøp! Vi som har besøkt musikkfesten tidligere kommer alltid tilbake - dette er virkelig verd å få med deg. Les mer ved å klikke på tittelen over.

Risør kammermusikkfest 25. - 30.juni - les hele sakenTid for å rapportere for tilskudd til opplæring!

Nå skal alle våre lag og organisasjoner som har søkt om tilskudd til voksenopplæring våren 2013 ha fått e-post med info og innloggingspassord til KursAdmin der dere kan legge inn rapport for vårsemester 2013, og sende nye søknader for høsten 2013. Vi håper dette nye programmet vil forenkle søknads- og rapportarbeidet for dere alle sammen. Litt innkjøingsvansker er det nok, men når du har gjort prosessen en gang blir det enklere neste gang. Rapportfrist er som vanlig 1.juli. Mangler du innloggingspassord eller har vanskeligheter med å legge inn rapportene må du bare ta kontakt, så skal vi hjelpe deg. Lykke til - og så er vi glade for at papirskjemaene nå er en saga blott! Mer info her11. juni feirer vi Stemmerettsjubileet!

11. juni 1913 kom den store seieren!
Gina Krog: ”Vi hadde aldri tvilt på at vi skulle seire. Men at seieren var så stor og fullkommen, så stille, så skjønn, som den kom i kveld, det hadde vi aldri drømt om.” JUBILATE – GRATULERER – JUBILERER – KVINNESTEMMERETT – GRATULERER HUNDRE ÅR!
Med disse seierens ord avsluttes bestillingsverket ”100 år 100 stemmer” og toner ut i et jublende kor.

11. juni feirer vi Stemmerettsjubileet! - les hele sakenNytt system for kursarrangører

Vi har tidligere varslet en omlegging av rutiner for søknad og rapportering for lokale kursarrangører i Musikkens studieforbund. Nå er de siste detaljene i ferd med å dette på plass, og vi tar i bruk det nye, web-baserte systemet KursAdmin fra 1. mai. Vi vil legge inn alle vårsemesterets kurs og arrangører med brukernavn lik oppgitt e-postadresse, og sende e-post med påloggingsinformasjon. Alle lokale arrangører får da tilgang til en side hvor de kan legge inn kursinfo, deltakere og studieplan, og føre frammøte direkte.

Nytt system for kursarrangører - les hele sakenJA til flere rom for spilleglede!

Dårlig luftkvalitet, vanskelige lysforhold, uønsket støy og laber akustikk. Slike forhold møter mange av de over 500 000 kulturentusiastene og kulturskoleelevene som ukentlig samles for å spille, synge i kor, danse eller drive teater på skoler, gymsaler og kulturhus landet over. Mange av disse er barn og unge. Oppropet Rom for spilleglede mener alle fortjener gode rom for kreativ utfoldelse - ikke rom som er uegnet, dårlige eller til og med helsefarlige!

JA til flere rom for spilleglede! - les hele sakenFØRSTE KVINNE UT 18.april!

Anna Jastrzebskas "Shadows of Light" for orkester er bestilt av Kristiansand symfoniorkester KSO i anledning 100-års jubileet for kvinners stemmerett i Norge. Utrolig moro at Anna som til daglig er klaverpedagog i Arendal og Grimstad ved siden av sitt virke som komponist, har fått to bestillingsoppdrag i anledning Stemmerettsjubileet, et verk for kor og et verk for symfoniorkester. Første urframføring er torsdag 18.april i Kilden teater og konserthus der KSO under Rolf Guptas ledelse framfører Shadows of Light. Løp og kjøp billett!

FØRSTE KVINNE UT 18.april! - les hele sakenStudieforbundene under lupen: Vær med i trekningen av 10 premier på 10.000:-

I disse dager sendes det ut spørreskjema fra Musikkens studieforbund. Forskningen gjøres for at vi skal få større kunnskap om vår aktivitet; hvordan er orkestre, kor og band organisert? Hvordan er økonomien i de enkelte lagene? Hvilke virkninger her aktiviteten for det enkelte medlem og for samfunnet som helhet? Man blir med i trekningen av 10 premier på kr. 10.000,- hvis man deltar! Klikk overskrift og les mer!

Studieforbundene under lupen: Vær med i trekningen av 10 premier på 10.000:- - les hele sakenFylkesmønstring i UKM lørdag 20.april

Ungdommens Kulturmønstring (UKM) er landets største profesjonelle visningsarena for talentfull og kreativ ungdom mellom 13 og 20 år. På UKM Aust-Agder samles de råeste, flotteste og mest originale innslagene fra lokalmønstringene til en stor festforestilling der du møter alt fra heftige riff og luftige svev til kraftige penselstrøk og høy penneføring. Opplev UKM i Arendal kulturhus lørdag 20.april!

Fylkesmønstring i UKM lørdag 20.april - les hele sakenRytmisk Sommerskole 2013

Rytmisk Sommerskole er et møtested for unge musikere fra hele landet. Kurset tar for seg rytmisk musikk i et bredt perspektiv og er åpent for alle instrumenter inkludert vokal. Aldersgruppe: 15 - 22 år. Kurset holdes på Høgtun kultursenter i Vest-Agder 21. til 25.juni. Mer info og påmeldingsskjema herGratulerer med resultater i korps NM!

Vi gratulerer Tvedestrand musikkorps med 1.plassen i 5. divisjon i korps NM i helgen! Gratulerer også til Christiania Blåseensemble der Niklolai Heuer fra Grimstad er med, - de vant rett og slett 1.pris i elitedivisjonen! Honnør også til Arendal byorkester som spilte seg opp i 2.divisjon i fjor, men som med få poengs margin mistet plassen i 2.div. i årets NM. Men ABO er så gode at dette revansjerer de nok neste år. Vi er stolte av at korpsfolket fra Aust-Agder deltar i konkurranser og gjør det så skarpt i NM, det lover godt for framtiden.

Gratulerer med resultater i korps NM! - les hele sakenSommerkurs for korps

Sommerkurs er gøy og lærerikt. Vi vet av erfaring at deltakerne sitter igjen med stort utbytte både musikalsk og sosialt, og at sommerkurs er en viktig inspirasjon for å fortsette å spille. Korpsnett Norge bruker høyt kvalifiserte instruktører. De legger vekt på tilrettelagt undervisning og tilbyr instrumentalopplæring, kammergrupper og samspill i korps på kursene. For de eldste tilbysl fordypningsfag som instruktørkurs, dirigentkurs, fordypning i klassisk utøving og jazz/improvisasjon. Kursene er utviklet i nært samarbeid med lokale aktører og instruktørene. Kursene er åpne for alle uavhengig av organisasjonstilknyttning eller hvor de bor i landet. Høy kvalitet til lavest mulig pris er Korpsnett sin målsetting. Påmeldingsfrist 15. april

Sommerkurs for korps - les hele sakenLikestilling og kjønnsbalanse i musikkbransjen

Hallo alle jenter/damer! 15.mars er første frist for å søke på forsøksordningen for likestilling og bedre kjønnsbalanse i musikkbransjen! Dette er jo et viktig tiltak og vi håper mange søker. Forsøksordningen som er på 1 million kroner i 2013 er opprettet for å støtte og stimulere strategisk arbeid mot en bedre kjønnsbalanse i musikklivet.

Likestilling og kjønnsbalanse i musikkbransjen - les hele sakenKulturløftet 3

Onsdag 6. mars er det oppstartsmøte for Kulturløftet 3 på Dansens Hus i Oslo. Det vil også bli innspillsseminarer i alle fylkene utover våren. I Aust-Agder er innspillseminaret fastsatt til onsdag 15.mai. I skrivende stund vet vi ikke hvor dette skal være, men følg med på Kulturdepartementets hjemmesider. 

Kulturløftet 3 - les hele sakenUng klassisk 2013 i mål

Etter 5 dager med mer enn 50 unge musikere på 6 ulike scener i Arendal og Kristiansand, landet vi Ung klassisk 2013 i går kveld med en superfinale i Ung klassisk talent. Åtte fantastiske unge musikere leverte en topp konsert og satte et verdig punktum på årets musikkfest. Aust-Agder musikkråd takker samarbeidpartnerne i arrangørkomiteen Arendal kommune, Norsk kulturskoleråd - Aust-Agder og Arendal musikkråd for godt teamarbeid og innsats! Vi ser fram til planlegging av Ung klassisk 2014!

Ung klassisk 2013 i mål - les hele sakenUng klassisk finaledag

Søndag kveld kan vi oppleve fremtidens stjerner i Ung klassisk Talent - finalekonserten der 8 unge musikktalenter kjemper om prisene i årets musikkonkurranse. I år er aldersspredningen blant finalistene fra 12 til 24 år, og vi har med strykere, blåsere, pianister og sangere. Fagjuryen får en utfordrende oppgave med å fordele prisene. Men også publikum i salen får være med å bestemme under mobilavstemming på publikumsprisen. Vi ønsker de 8 finalistene lykke til med konserten, og håper publikum fyller salen i Arendal kulturhus!  

Ung klassisk finaledag - les hele sakenMusikkfesten i gang!

I går kveld åpnet UNG KLASSISK med en flott konsert med variert kammermusikk der 10 unge musikere imponerte og berørte publikum. I dag står det hele 3 konserter på programmet; Ung klassisk vorspiel 2 kl 17:30 og Ung klassisk solist kl 19:30 i Kilden teater og konserthus, og så blir det pianorecital i Ung klassisk gjest i Arendal gamle rådhus kl 19:00. I morgen kl 19:00 blir det Ung klassisk solist med cellisten Andreas Øhrn i samspill med Kristiansandsymfoniorkester i Arendal kulturhus. 

Musikkfesten i gang! - les hele sakenAust-Agder musikkråd: Kilde til rikere musikklivOpplev fremtidens stjerner nå!

UNG KLASSISK er stolte av å kunne presentere en musikkfest med fokus på unge musikere som utøver klassisk musikk på høyt nivå. I løpet av musikkfesten som starter 27.februar vil over 50 ungdommer stå på seks forskjellige scener i Arendal og Kristiansand og formidle musikken de gjennom året arbeider hardt for å perfeksjonere. Publikum får møte unge musikere i toppform, fulle av ungdommelig spilleglede og energi. Her blir tradisjonelle kammermusikkonserter, solistkonsert med fjorårets vinner av talentkonkurransen i samspill med Kristiansand Symfoniorkester, og ikke minst årets finale i UNG KLASSISK TALENT. Les mer på UKs hjemmeside www.ungklassisk.no. Velkommen til konsertene!


Ikke glem søknadsfristene 1.mars!

Vi minner om at viktige søknadsfrister for en rekke tilskuddsordninger til musikktiltak går ut 1.mars. Blant annet har Musikkutstyrsordningen og flere av Norsk kulturråds tilskuddsordninger frist 1.mars. Du finner mer info på vår tilskuddsside.Aust-Agder musikkråd med ny nettside

Musikk.no har fått ny webdesign, og Aust-Agder musikkråd er nå oppe med våre nye nettsider som vi håper skal gjøre det enklere å finne fram til informasjon og nyheter. Det vil ta noe tid før alle menyer og info er på plass, og det kan nok hende du vil oppleve at lenker ikke virker, men vi rydder opp fortløpende og håper alt vil være på plass om kort tid. Gi gjerne tilbakemelding på sidene under kontakt oss, og send oss nyhetstips og info om spesielle arrangmenter. Du finner også oppdaterte nyheter på vår Facebookside.

Aust-Agder musikkråd med ny nettside - les hele saken


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

 

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART