Arendal kulturhus - talentfinale Foto: Ung klassisk

Disse vant Ung klassisk talent 2017

28.03.2017 12:21 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

Om lag 75 unge musikktalenter har i løpet av 4 fullspekkede festivaldager levert konserter i Arendal og Kristiansand og vist at talentutviklingsarbeidet på Sørlandet bærer frukter. Det har vært flere kammerkonserter, skolekonserter, solistkonserter med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst finale i Ung klassisk talent der 14 finalister deltok fredag kveld i Arendal kulturhus. Vi gratulerer alle de unge musikkutøverne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser!

Fagjuryen fikk nok en gang en krevende oppgave med å ta ut vinnere, og som juryen leder uttalte; Bare å kvalifisere seg til finaleplass etter en audition med 40 påmeldte er i seg selv en stor prestasjon. Alle de 14 finalistene imponerte med flott spill på finalen og fikk et særdeles lydhørt og entusiastisk publikum. Det er alltid vanskelig å bedømme musikalske prestasjoner – særlig når utøverne spiller forskjellige instrumenter. Men det å presentere så godt som disse 14 gjorde når det gjelder er i seg selv en stor seier som gir viktig erfaring å ta med seg videre.

Vinnere og priser

Prisvinnere i finalen på Ung klassisk talent 2017 ble:

• Klasse 1: 8 - 11 år:

Linnea Waage Nilsen, 9 år, klaver, Eirin Vigmostad Hanisch, 11 år, cello og Laila Eline Hirte, 11 år, klaver. Det deles ut lik deltakerpremie til alle de 3 finalistene i denne klassen da Ung klassisk har valgt å ikke dele ut 1.pris i den yngste klassen.


• Klasse 2: 12 - 15 år:

1. pris til Espen Alan Garriot, 13, klaver. I tillegg ble det delt ut deltakerpremie til de tre andre i denne klassen: Erle Steinkopf, 15 år, fløyte, Filip Bråthen Hansen, 15 år, fiolin og Katrine Lislevand Pavljuk, 14 år, klaver


• Klasse 3: 16 - 19 år:

1. pris ble denne gangen delt mellom Phelan Nyvoll Walker, 16 år, fiolin og Tomas Laukvik Nannestad, 18 år, gitar. I tillegg ble det delt ut Festivalpass til Risør Ung som er ungdomstilbudet under Risør kammermusikkfest 2017 til Mathias Schwaiger Pearson, 16 år, cello


• Klasse 4: 20 – 25 år:

1. pris til Andreas Kaleb Øhrn, 23 år, cello. Han vant også en av Kristiansand Symfoniorkesters solistpriser som gir solistoppdrag med orkesteret i 2018. Den andre solistprisen gikk til Irina Emelianova, 23 år, fløyte så da får vi også høre henne som solist med symfoniorkesteret i 2018. I tillegg ble det delt ut Festivalpass til Risør Ung som er ungdomstilbudet under Risør kammermusikkfest 2017 til Donald Sefa, 23 år, gitar og Emiljano Tabaku, 24 år, klarinett.

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Aust-Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Aust-Agder musikkråd er festivalsekretariat og har et nært samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest.

Festivalen er støttet av Norsk kulturråd, Aust-Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Vest-Agder musikkråd, Aust-Agder musikkråd, Frifond kompetanse og Norsk kulturskoleråd – Agder. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør.

Nedenfor finner du lenker til noen presseoppslag i forbindelse med festivalen.

Fædrelandsvennen 26. mars

Fædrelandsvennen 24. mars

Fædrelandsvennen 23. mars

Arendals Tidende 25. mars

Arendals Tidende 20. mars

Agderposten 23. mars


Musikklivet på Arendalsuka 2017

Flere aktører i musikklivet er på Arendalsuka med stand på Sam Eydes plass, kulturpolitisk debatt og arrangementer i løpet av uka. Kom innom musikklivets stand nr. 111 på Sam Eydes plass foran Arendal kultur og rådhus! I løpet av uka får du vite mer om det store nettverket som Norsk musikkråd representerer og flere av musikkrådes medlemsorganisasjoner nasjonalt, regionalt og lokalt vil ha sine økter på vår fellesstand. Få også med deg musikkrådets kulturdebatt om Ny kulturmelding onsdag 16. aug. kl 16:30 på No9 kaffe&platebar og påfølgende fest med levende musikk av bl.a. Lars Martin Myhre i teltet utenfor No9 etterpå. Vi sees!

Musikklivet på Arendalsuka 2017 - les hele sakenViktige søknadsfrister 1., 5. og 15. september!

Vi vil bare minne om søknadsfristen til Musikkutstyrsordningen 1. september (musikkutstyr/framføringsutstyr, musikkbinger, akustiske tiltak) - og en rekke viktige tilskuddordninger som Norsk kulturråd forvalter - frist 5. september. I tillegg er det søknadsfrist 15. sept. for Aktivitetsmidler for kor.  Ikke vent til siste dag, - søknadsportalene krever at du forbereder deg og sørger for å ha alle påkrevde vedlegg klare. Lykke til!Arendalsuka: Debatt, stand og fest!

Kilde: Norsk musikkråd - musikk.no
Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund vil være hjertelig tilstede under hele Arendalsuka 2017. Den etterhvert så tradisjonsrike politiske mønstringen går av stabelen 14. - 19. august. Vi kjører igang både fest og debatt, i tillegg til at vi som vanlig viser frem litt av det store mangfoldet i det musikklivet. Vi låner ut standen vår til musikkorganisasjoner som ønsker standplass noen timer - ta kontakt!

Arendalsuka: Debatt, stand og fest! - les hele sakenRisør kammermusikkfest og Risør UNG 2017

I år arrangeres Risør kammermusikkfest i perioden 28. juni - 2. juli 2017, og festivalen kan love store musikalske opplevelser i nær kontakt med musikk og musikere. Festivalen har alltid høy kvalitet og et konsertinnhold der etablerte internasjonale stjerner opptrer sammen med morgendagens solister. Slik skal det være i år også. I tillegg viderefører festivalen tilbudet for ungdom, Risør UNG, der ungdom mellom 18 og 30 år ved kjøp av festivalpass til svært gunstig pris, kr 1.000, får adgang til alle konserter, foredrag og egne tilbud under festivalen. Billettsalget er i gang og erfaringsmessig er det lurt å bestille i god tid. Programmet finner du her og på hjemmesiden www.kammermusikkfest.no.

Risør kammermusikkfest og Risør UNG 2017 - les hele sakenHUSK rapportfrist for tilskudd - senest 1. juli!

Alle dere som har søkt om kurs/ opplæringstilskudd for vårsemesteret 2017 må rapportere i Kursadmin innen 1 uke etter semesteret avsluttes og senest 1.juli for å få utbetalt tilskudd. Bruk gjerne veiledningene som du finner på lenken her, - og ta kontakt med oss på e-post aust-agder(a)musikk.no eller telefon 37 00 55 48 om du trenger hjelp eller har spørsmål. 1.juli er også tid for å sende søknad for høstsemesteret 2017. Lykke til!

HUSK rapportfrist for tilskudd - senest 1. juli! - les hele sakenNy åndverkslov lagt fram for Stortinget

Før påske la Regjeringen fram lovproposisjon om ny åndsverklov for Storinget. Forbundsledewr i MFO Hans Ole Rian hilser lovforslaget velkommen og sier bl.a. at lovforslaget styrker opphaverens rettigheter og innebærer et mindre skjevt forhold mellom rettighetshaver og bruker, det er et godt utgangspunkt i en lov som er uhyre viktig for MFOs medlemmer.

Ny åndverkslov lagt fram for Stortinget - les hele sakenMusikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger

2017-utgaven av "Norsk musikkrås normer og anbefalinger for lokaler til musikkformål" er klar. I tillegg til mindre oppdateringer (bl.a. ny versjon av kartet over steder som er målt) har det kommet en presisering om at Norsk Standards kategori "øvecelle" ikke er egnet til musikkundervisning - dette er øverom til egenøving for 1-2 utøvere. Videre er det kommet en presisering at etterklangstiden for korpsøvelokaler bør ligge i nedre halvdel av det som NS8178 fastsetter. Vi oppfordrer alle som er engasjert i nybygg og/eller rehabilitering av lokaler der musikklivet skal øve og ha konserter, å påse at anbefalingene følges. Det vil sikre tilfredsstillende forhold for musikklivet.

Musikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger - les hele sakenUng klassisk 21. til 24. mars

Talent – målbevisst øving – ungdommelig drivkraft - musikkglede
UNG KLASSISK er igjen klare for 4 dagers musikkfest der fokuset er unge musikere som utøver klassisk musikk på høyt nivå. I perioden 21. til 24. mars vil omlag 75 ungdommer innta Arendal kulturhus og Kilden Teater og Konserthus for å formidle musikkglede og ferdigheter som de har arbeidet for å perfeksjonere. Publikum kan oppleve flere kammerkonserter, konsert med solistprisvinnere i samspill med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst årets finale i Ung klassisk talent med 14 superfinalister. Publikum oppfordres til å benytte anledningen til å til å få med seg mange flotte konserter og støtte opp om den eneste klassiske festivalen i regionen som har unge utøvere som satsning. Ung klassisk lover store musikkopplevelser med ungdommelig spilleglede!

Ung klassisk 21. til 24. mars - les hele sakenKOMP-midlene er fordelt

Bandleirer og -seminarer, storband, folkemusikklag og organisasjoner over hele landet har gjennom KOMP fått støtte til kurs i 2017. Det kom inn 161 søknader, og 97 av disse ble tildelt støtte. Fordelingsutvalget hadde kr 1,6 millioner til disposisjon. Vi gratulerer Sørnorsk jazzsenter som fikk kr 20 000 til Ungdomsstorband, samlinger og Rytmisk fabrikk - Munkehaugen kultursenter som fikk kr 10 000 til Workshops New Orleans jazz!Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar

Frifond kompetanse og aktivitet er en tilskuddsordning innenfor Frifondrammen.  Støtteordningen skal gi lokale lag for og med barn og unge under 26 år mulighet til å sette inn kompetansehevende tiltak i lokallaget, realisere ekstraordinære aktiviteter, initiere og gjennomføre samarbeidsprosjekter. Søknader til inkludering, integrering, tilrettelegging og etnisk mangfold vil bli prioritert. Klikk overskrift så finner du retningslinjer og søknadsskjema.

Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar - les hele saken