Bildet er tatt på konserten i Oslo 3.nov. Foto: Michal Wasaznik

Flott finale på årets samtidsmusikkturné

13.11.2017 15:03 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

Lørdag 4. nov. hadde Agder Camerata sin niende og siste konsert i årets konsertproduksjon med ny musikk fra Agder. Turnéen har besøkt Sørlandet og Østlandet og er blitt godt tatt i mot. Takket være turnéstøtte fra Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og fylkeskommunene kunne vi ta årets turné til hele 9 spillesteder, og har dermed nådd et stort publikum. Etter konserten fikk vi også en flott konsertanmeldelse i Arendals Tidende og på Sideblikk i Agderposten, ført i pennen av Egil S. Ødegård. Anmeldelsen kan du lese her.

Aust-Agder musikkråd og Musikkens Venner kunne lørdag invitere til en høyst spesiell konsert i Arendal Kulturhus. Et fullt konsertprogram med verk av komponister tilknyttet Agder, og musikere som også har sine røtter herfra, eller bor her! Agder Camerata kaller gruppen av musikere seg: Et samarbeid hvor flere musikere lager et konsertprogram, men hvor alle ikke nødvendigvis spiller sammen på én gang. Musikerne er tilknyttet kulturskolene i Arendal, Grimstad og Kristiansand, med to unntak:  Pianisten Erik Haugan Aasland fra Arendal er først og fremst freelance musiker, og gitarist/komponist Espen Jensen underviser i klassisk gitar/musikkfag ved Universitetet i Indiana, USA.

Det ble en matiné som viste spennet i samtidsmusikken, og ikke minst, det høye nivået vi kan skryte av å ha både innen komposisjon og utøvelse av musikk her i Agder.

Tove Nylund (altsax) og Erik Haugan Aasland (klavér) åpnet med ”Autumn Allegory” av Anna Jastrzebska. Anna er kulturskolelærer i Arendal og Grimstad, ved siden av å være en merittert komponist. Utdannelsen har hun fra Musikkhøgskolene i Wroclaw og Oslo, og hennes verker har vært framført i flere byer i  Europa, og i Japan. ”Allegorien” veksler mellom mange forskjellige stemninger, fra det abrupte, gjennom dramatikk til lyriske stemninger i et moderat moderne tonespråk. Dette  ble vakkert og presist formidlet av de to musikerne.

”Suite for  fiolin og klavér”  er et av Hans Magne Græsvolds mange verk, og Olga Rakvåg og Erik Haugan Aasland kunne leke seg igjennom norske dansesatser i en nærmest nasjonalromantisk stil, i et tonespråk og med harmonier nennsomt krydret med elementer fra det tyvende århundre. Græsvold (f. 1936), bosatt i Vennesla, er fløytist og komponist, og fikk sin utdannelse i Oslo og Trondheim.

Egil Kapstad (1940-2017) var en av Norges mest profilerte jazzmusikere. Han levde mesteparten av sitt liv i Oslo, men bodde de siste årene av sitt liv i Kristiansand. ”Antenne for gitar” fra 1970, var konsertens desidert mest ”modernistiske” verk, og viste Kapstad som en spennende komponist av samtidsmusikk. Espen Jensen formidlet stykket på en overlegent musikalsk og elegant måte. Stykket inneholder også ei lydfil, spilt inn av Jensen, men etter pinlig nøyaktige opptegnelser fra komponisten.

I neste stykke utgjorde Randi C.P. Birkeland og Espen Jensen en flott duo, hvor cello og gitar låt overraskende balansert, sett ut fra den naturlige forskjellen i volum. Dette ble oppveid av musikerne selv, samt i komponisten, Kjell Marcussens bevissthet om dette, da han selv er gitarist. Bosatt i Asker, utdannet i England, men født (1952) og oppvokst i Arendal, har han skaffet seg internasjonalt ry som komponist. ”Danza della vita” er inspirert av et av Edvard Munchs malerier, og musikalsk kan man høre at spanjolen Manuel de Falla er en av inspiratorene, selv om Marcussens musikk vil kunne betegnes som atskillig mer modernistisk i tonespråket.

Etter pausen, med kaffe og napoleonskake, sto Vidar Kristensens ”Post tenebras lux” (” Lys etter mørke”) for tur.  Birkeland og Haugan Aasland fikk bruk for intuisjon og musikalsk fintfølelse i et stykke, hvor kontrasten mellom dype, smektende -til tider dramatiske-  cellotemaer og lyse, tindrende  figurer i flygelet står igjen som et av flere vakre bilder. Vidar Kristensen er Arendalitt, og arbeider ved Kulturskolen i tillegg til  Arendal Musikkråd. Han er utdannet ved Agder Musikkonservatorium  og i Birmingham, der han studerte komposisjon. Hans verk er gjennomgående holdt i et moderat, moderne tonespråk med klar og spennende temabruk, og hans evner som pianist er ingen ulempe når komposisjoner som dette skal skapes!

Tittelen ”Besessenheit for klaver” av Mark Rayen Candasamy  (f. 1986) ble forklart av Haugan Aasland: ”Besattheten består i en rytmisk figur dere nok skal ha brent inn i hukommelsen en stund!” Og det spennende rytmiske temaet, og behandlingen av det, førte oss igjennom flere musikalske stemninger. Visse steder kan man høre innflytelsen fra moderne amerikansk musikk, samt lekenheten i neoklassisismen. Haugan Aasland viste på ny  imponerende teknikk og musikalitet. Candasamy er bosatt i Søgne, og er internasjonalt kjent bl.a. som komponist av filmmusikk.

Sarabande er en dans i sakte valsetakt, kjent fra barokken, og Konrad Mikal Øhrn (f. 1950 i Tromsø) har brukt denne formen i et vakkert, dels kontrapunktisk verk (instrumentene overlapper og svarer hverandre i stor grad).Olga Rakvåg og Erik Haugan Aasland får her vist sine tekniske og musikalske ferdigheter i et stort dynamisk spenn, med både nyklassiske og nyromantiske partier i ”Sarabande moderne for fiolin og klaver (2017). Komponisten, som er bosatt i Kristiansand, stilte selv opp og holdt en liten, men informativ innledning til verket.

Avslutningen ble tatt godt vare på av Tove Nylund (sax), Randi C.P. Birkeland (cello) og komponisten selv, Espen Jensen (gitar). Presentasjon  av verkene var et av elementene som gjorde konserten til en svært hyggelig og givende lørdag ettermiddag, og ”Wicked Skyline Rhapsody” var intet unntak. Jensen forklarte tematikken som ”musikalske dikt og bilder”, inspirert av en biltur gjennom falleferdige industriområder, vakre partier ved Lake Michigan og innreisen til Chicago. ”Groteske” og vakre temaer og harmonier  endte opp i jazzlignende ”riffs”, i et stykke som bekreftet variasjonen i de siste hundre års komposisjonsteknikker og musikalske uttrykk.
Musikantene ble selvsagt klappet fram til stående ovasjoner av et fulltallig  og takknemlig publikum.

Arendal, 5. november 2017
Egil S. Ødegård


For å få tilskudd må dere huske å rapportere innen fristen!

Det nærmer seg fristen for å rapportere for tilskudd til opplæring, øvelser og seminarer som har vært gjennomført høstsemesteret 2017. Alle som har søkt om tilskudd må rapportere i Kuradmin innen en uke etter siste kurs-/øvelsesdag og senest 1. januar. Samme frist gjelder for å sende inn nye søknader om tilskudd for vårsemesteret 2018. Trenger du hjelp til rapporteringen må du kontakte oss snarest og senest i uke 51. Kontoret er stengt i romjulen. Du finner veiledningsvideoer for avslutning/rapportering av kurs her.Husk å søke KOMP!

KOMP – støtteordning for kortere kurs, opplæringsprosjekter og andre kompetansehevende tiltak innen rock, jazz, norsk og samisk folkemusikk, verdensmusikk, blues, viser, hip hop med mer – har søknadsfrist 15. desember 2017. 

Husk å søke KOMP! - les hele sakenAUDITION til musikkonkurransen UNG KLASSISK TALENT

UNG KLASSISK inviterer til audition til musikkonkurransen som utgjør en sentral del av festivalen som arrangeres 14. til 17. mars 2018.
Konkurransens målgruppe er musikkutøvende ungdom i alderen 8-25 år. Konkurransen er åpen for musikkutøvere bosatt i Agderfylkene, musikkstudenter på UiA, eller musikkstudenter fra Agderfylkene som studerer andre steder. Påmelding innen 24. november. Audition arrangeres på Dahlske vg. skole i Grimstad lørd. 13. januar 2018. Påmeldingsinfo og skjema finner du HER

AUDITION til musikkonkurransen UNG KLASSISK TALENT - les hele sakenNy musikk i et komponistjubileum

Aust-Agder musikkråd har de siste årene produsert og arrangert konserter med fokus på samtidsmusikk fra landsdelen. I okt./nov. 2017 går årets turné til 9 konsertsteder fordelt på Agderfylkene, Buskerud, Oslo og Hedmark. 8 komponister står på programmet og byr blant annet på 2 urframføringer. Ensemblet Agder Camerata har i år 5 musikere med på turnéen. Årets turné er en fin markering av Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum. Når årets turné avsluttes 4. nov. har dette prosjektet presentert hele 15 komponister med 57 musikkverk hvorav 24 urframføringer i alt. 17 musikere har medvirket og holdt 32 konserter på 16 ulike konsertsteder i 7 fylker. Vi er stolte av å kunne formidle norsk musikk så vidt og bredt - og satser på å videreføre prosjektet i 2018.

Ny musikk i et komponistjubileum - les hele sakenKortreist kammermusikk med Agder Camerata

I perioden 26. oktober til 4. november turnerer Agder Camerata med norsk kammermusikk i Agderfylkene, Buskerud, Hedmark og Oslo. Hele 9 konsertsteder står på programmet herav 1 skolekonsert og 8 offentlige konserter. Du finner alle konsertene her.
Årets utgave av Agder Camerata har en utradisjonell og spennende besetning som skaper stor klangrikdom og variasjon. Ensemblet består av fiolin, cello, saxofon, gitar og piano. Åtte komponister har fått plass i programmet, og det blir 2 urfremføringer i løpet av turnéen. Turnéen er dermed også en flott markering av Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum. Ensemblet lover spennende og varierte kammerkonserter med en rik musikalsk fargepalett! 

Kortreist kammermusikk med Agder Camerata - les hele sakenViktig seier for musikkbyen Arendal

Torsdag 31. august er en merkedag for musikklivet i Arendal for da vedtok Arendal bystyre enstemmig at kulturskolen og fritidsmusikklivet skal få nye lokaler i byen! 16 års kamp for å få egnede øvingslokaler har nå tatt et gigantskritt i riktig retning, og i 2019 kan kulturskolen og store deler av byens musikkliv flytte inn i Kanalgården. Dette vil bli et stort løft og lokalene vil kunne ta unna svært mange musikklag som i dag øver i uegnede og tildels helseskadelige lokaler. Vi kan også glede oss over at nye Roligheten skole på Tromøya også vil få øvingslokaler for korps og andre musikklag når den står ferdig, - og at Stuenes skole på Saltrød som ble åpnet i 2015, også har øvingsfasiliteter for korps, kor, band og andre musikklag. På sikt håper vi at også de andre skolekretsene får gode lokaler til sine skolekorps, musikkgrupper og til kulturskolens desentraliserte undervisningstilbud. Vi gratulerer Arendals musikkliv med dagen, - og lover at Aust-Agder musikkråd skal fortsette arbeidet for å få fylkets kommuner til å satse på utbedring og nybygg av gode øvingslokaler for musikklivet! HER kan du lese Agderpostens oppslag om bystyrevedtaket.

Viktig seier for musikkbyen Arendal - les hele sakenKulturanlegg og breddekultur

Kilde: musikk.no
Vil fotballen få alle penga? Vi stilte spørsmålet under Arendalsuka, og fikk politikere, kommentatorer og organisasjonsfolk til å hjelpe oss med svaret: Etter en kraftig opptrapping og satsing på idrettsanlegg, synes det som at det er enighet om at breddekulturen nå må få et løft. Les mer her:  http://www.musikk.no/nmr/nyheter/kulturanlegg-og-breddekultur/Viktige søknadsfrister 1., 5. og 15. september!

Vi vil bare minne om søknadsfristen til Musikkutstyrsordningen 1. september (musikkutstyr/framføringsutstyr, musikkbinger, akustiske tiltak) - og en rekke viktige tilskuddordninger som Norsk kulturråd forvalter - frist 5. september. I tillegg er det søknadsfrist 15. sept. for Aktivitetsmidler for kor.  Ikke vent til siste dag, - søknadsportalene krever at du forbereder deg og sørger for å ha alle påkrevde vedlegg klare. Lykke til!Musikklivet på Arendalsuka 2017

Flere aktører i musikklivet er på Arendalsuka med stand på Sam Eydes plass, kulturpolitisk debatt og arrangementer i løpet av uka. Kom innom musikklivets stand nr. 111 på Sam Eydes plass foran Arendal kultur og rådhus! I løpet av uka får du vite mer om det store nettverket som Norsk musikkråd representerer og flere av musikkrådes medlemsorganisasjoner nasjonalt, regionalt og lokalt vil ha sine økter på vår fellesstand. Få også med deg musikkrådets kulturdebatt om Ny kulturmelding onsdag 16. aug. kl 16:30 på No9 kaffe&platebar og påfølgende fest med levende musikk av bl.a. Lars Martin Myhre i teltet utenfor No9 etterpå. Vi sees!

Musikklivet på Arendalsuka 2017 - les hele sakenArendalsuka: Debatt, stand og fest!

Kilde: Norsk musikkråd - musikk.no
Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund vil være hjertelig tilstede under hele Arendalsuka 2017. Den etterhvert så tradisjonsrike politiske mønstringen går av stabelen 14. - 19. august. Vi kjører igang både fest og debatt, i tillegg til at vi som vanlig viser frem litt av det store mangfoldet i det musikklivet. Vi låner ut standen vår til musikkorganisasjoner som ønsker standplass noen timer - ta kontakt!

Arendalsuka: Debatt, stand og fest! - les hele sakenRisør kammermusikkfest og Risør UNG 2017

I år arrangeres Risør kammermusikkfest i perioden 28. juni - 2. juli 2017, og festivalen kan love store musikalske opplevelser i nær kontakt med musikk og musikere. Festivalen har alltid høy kvalitet og et konsertinnhold der etablerte internasjonale stjerner opptrer sammen med morgendagens solister. Slik skal det være i år også. I tillegg viderefører festivalen tilbudet for ungdom, Risør UNG, der ungdom mellom 18 og 30 år ved kjøp av festivalpass til svært gunstig pris, kr 1.000, får adgang til alle konserter, foredrag og egne tilbud under festivalen. Billettsalget er i gang og erfaringsmessig er det lurt å bestille i god tid. Programmet finner du her og på hjemmesiden www.kammermusikkfest.no.

Risør kammermusikkfest og Risør UNG 2017 - les hele sakenHUSK rapportfrist for tilskudd - senest 1. juli!

Alle dere som har søkt om kurs/ opplæringstilskudd for vårsemesteret 2017 må rapportere i Kursadmin innen 1 uke etter semesteret avsluttes og senest 1.juli for å få utbetalt tilskudd. Bruk gjerne veiledningene som du finner på lenken her, - og ta kontakt med oss på e-post aust-agder(a)musikk.no eller telefon 37 00 55 48 om du trenger hjelp eller har spørsmål. 1.juli er også tid for å sende søknad for høstsemesteret 2017. Lykke til!

HUSK rapportfrist for tilskudd - senest 1. juli! - les hele sakenNy åndverkslov lagt fram for Stortinget

Før påske la Regjeringen fram lovproposisjon om ny åndsverklov for Storinget. Forbundsledewr i MFO Hans Ole Rian hilser lovforslaget velkommen og sier bl.a. at lovforslaget styrker opphaverens rettigheter og innebærer et mindre skjevt forhold mellom rettighetshaver og bruker, det er et godt utgangspunkt i en lov som er uhyre viktig for MFOs medlemmer.

Ny åndverkslov lagt fram for Stortinget - les hele sakenMusikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger

2017-utgaven av "Norsk musikkrås normer og anbefalinger for lokaler til musikkformål" er klar. I tillegg til mindre oppdateringer (bl.a. ny versjon av kartet over steder som er målt) har det kommet en presisering om at Norsk Standards kategori "øvecelle" ikke er egnet til musikkundervisning - dette er øverom til egenøving for 1-2 utøvere. Videre er det kommet en presisering at etterklangstiden for korpsøvelokaler bør ligge i nedre halvdel av det som NS8178 fastsetter. Vi oppfordrer alle som er engasjert i nybygg og/eller rehabilitering av lokaler der musikklivet skal øve og ha konserter, å påse at anbefalingene følges. Det vil sikre tilfredsstillende forhold for musikklivet.

Musikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger - les hele sakenDisse vant Ung klassisk talent 2017

Om lag 75 unge musikktalenter har i løpet av 4 fullspekkede festivaldager levert konserter i Arendal og Kristiansand og vist at talentutviklingsarbeidet på Sørlandet bærer frukter. Det har vært flere kammerkonserter, skolekonserter, solistkonserter med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst finale i Ung klassisk talent der 14 finalister deltok fredag kveld i Arendal kulturhus. Vi gratulerer alle de unge musikkutøverne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser!

Disse vant Ung klassisk talent 2017 - les hele sakenUng klassisk 21. til 24. mars

Talent – målbevisst øving – ungdommelig drivkraft - musikkglede
UNG KLASSISK er igjen klare for 4 dagers musikkfest der fokuset er unge musikere som utøver klassisk musikk på høyt nivå. I perioden 21. til 24. mars vil omlag 75 ungdommer innta Arendal kulturhus og Kilden Teater og Konserthus for å formidle musikkglede og ferdigheter som de har arbeidet for å perfeksjonere. Publikum kan oppleve flere kammerkonserter, konsert med solistprisvinnere i samspill med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst årets finale i Ung klassisk talent med 14 superfinalister. Publikum oppfordres til å benytte anledningen til å til å få med seg mange flotte konserter og støtte opp om den eneste klassiske festivalen i regionen som har unge utøvere som satsning. Ung klassisk lover store musikkopplevelser med ungdommelig spilleglede!

Ung klassisk 21. til 24. mars - les hele sakenKOMP-midlene er fordelt

Bandleirer og -seminarer, storband, folkemusikklag og organisasjoner over hele landet har gjennom KOMP fått støtte til kurs i 2017. Det kom inn 161 søknader, og 97 av disse ble tildelt støtte. Fordelingsutvalget hadde kr 1,6 millioner til disposisjon. Vi gratulerer Sørnorsk jazzsenter som fikk kr 20 000 til Ungdomsstorband, samlinger og Rytmisk fabrikk - Munkehaugen kultursenter som fikk kr 10 000 til Workshops New Orleans jazz!Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar

Frifond kompetanse og aktivitet er en tilskuddsordning innenfor Frifondrammen.  Støtteordningen skal gi lokale lag for og med barn og unge under 26 år mulighet til å sette inn kompetansehevende tiltak i lokallaget, realisere ekstraordinære aktiviteter, initiere og gjennomføre samarbeidsprosjekter. Søknader til inkludering, integrering, tilrettelegging og etnisk mangfold vil bli prioritert. Klikk overskrift så finner du retningslinjer og søknadsskjema.

Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar - les hele saken14 unge musikktalenter klare for finalen i Ung klassisk!

Musikkfestivalen Ung klassisk som arrangeres 22. til 24. mars 2017 hadde lørdag audition med unge musikktalenter fra landsdelen. Med nærmere 40 påmeldte deltakere og et skyhøyt nivå fikk fagjuryen en krevende oppgave å plukke ut de som får delta i den store finalen fredag 24.mars. I tillegg plukket de ut flere som får delta på andre spilleoppdrag under festivalen. I alt 14 unge musikere fikk plass i finalen som er inndelt i 4 aldersklasser. Det vanker premier i alle fire klasser og dessuten solistpriser som gir spilleoppdrag med Kristiansand symfoniorkester i 2018. Talentutviklingsarbeidet på Sørlandet er i god utvikling noe publikum vil kunne glede seg over under Ung klassisk 2017!

14 unge musikktalenter klare for finalen i Ung klassisk! - les hele saken


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

 

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART