Ung klassisk 21. til 24. mars

17.03.2017 10:44 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

Talent – målbevisst øving – ungdommelig drivkraft - musikkglede
UNG KLASSISK er igjen klare for 4 dagers musikkfest der fokuset er unge musikere som utøver klassisk musikk på høyt nivå. I perioden 21. til 24. mars vil omlag 75 ungdommer innta Arendal kulturhus og Kilden Teater og Konserthus for å formidle musikkglede og ferdigheter som de har arbeidet for å perfeksjonere. Publikum kan oppleve flere kammerkonserter, konsert med solistprisvinnere i samspill med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst årets finale i Ung klassisk talent med 14 superfinalister. Publikum oppfordres til å benytte anledningen til å til å få med seg mange flotte konserter og støtte opp om den eneste klassiske festivalen i regionen som har unge utøvere som satsning. Ung klassisk lover store musikkopplevelser med ungdommelig spilleglede!

Fremtidens stjerner: fra ungt talent til profesjonell musiker

Festivalens slagord "Opplev fremtidens stjerner nå" vil kanskje virke en smule ambisiøst. Men et tilbakeblikk på festivalens og musikkonkurransens historikk viser man at mange av de unge som har deltatt i Ung klassisk, i dag er aktive og fremgangsrike profesjonelle musikere. De arbeider dels som frilansmusikere, dels som faste musikere i symfoniorkestre, operaen og andre formidlingsinstitusjoner. Det viser at man er på rett vei i talentutviklingsarbeidet på Sørlandet.

Det hevdes at for å bli profesjonell musiker må man, i tillegg til talent, ha minst 10.000 øvingstimer, et stort antall konsertopptredener og inngående kunnskap om repertoar og musikkteori i bagasjen. Å bli profesjonell musiker kan sammenlignes med å bli toppidrettsutøver. Det krever årelang systematisk innsats og all øving/trening er ferskvare som må vedlikeholdes hele karrieren gjennom.   

Ung klassisk – en møtearena for unge musikere og gode opplevelser for publikum

Ung klassisk tar sikte på å skape møteplasser som gir barn og unge muligheter til å presentere og utvikle sine talenter innen klassisk musikk. De unge gis profesjonelle scener og viktige møtepunkter for å knytte kontakter. I tillegg ønsker Ung klassisk at konsertene skal nå ut til et bredt publikum i alle aldre, og bidra til å øke interessen og oppslutningen om klassisk musikk. Ung klassisk byr på 11 konserter under festivalen.

Kammervorspiel, skolekonserter, symfoniorkester, matiné og talentfinale

I løpet av de 4 festivaldagene byr Ung klassisk på kammerkonserter med regionens mest talentfulle musikkungdom, stor konsert med Kristiansand Symfoniorkester der fjorårets solistprisvinnere får sin debut med profesjonelt orkester, skolekonserter, matiné med profesjonelle musikere, - og så rosinen i pølsa, finalekonserten der hele 14 finalister kjemper om gjeve priser i Ung klassisk talent. Programmet har et musikalsk mangfold som vil falle i smak hos de aller fleste som er glad i musikk.

Skolekonserter for fulle hus

Ung klassisk byr i år på hele 5 skolekonserter hvorav den siste også er åpen for øvrig publikum.
Ung klassisk skolesekk har 4 konserter med produksjonen «Veslefrikk med fela». 800 skolebarn får glede av disse konsertene. I tillegg tilbys Ung klassisk crossover der Lørdagsskolene i Agder har åpen skolekonsert i Store Torungen. Det ventes til sammen mellom 1.200 og 1.400 skoleelever på de fem skolekonsertene.

Talentutvikling på Sørlandet – et viktig samarbeid
Lørdagsskolene i Agder og Talentutviklingsprogrammet ved Universitetet i Agder har et utstrakt samarbeid og står, sammen med kulturskolene og fritidsmusikklivet, for den daglige talentutviklingen. Ung klassisk supplerer det hele med å skape en arena der unge musikere kan knytte kontakter og opptre på profesjonelle scener. Samarbeidet mellom disse aktørene er viktig for å skape muligheter for unge talenter.

Velkommen til konsertene!

 

Nedenfor finner du lenke til årets festivalavis som har programomtaler, musikeromtaler og annet redaksjonelt stoff.

/share/mime/48/pdf.png Ung klassisk festivalavis 2017
(ungklassisk_2017.pdf, 9MB)

Møt årets unge solister

Her finner du en liten videosnutt med de to solistdebutantene som spiller med Kristiansand Symfoniorkester 23. og 24. mars


Ny åndverkslov lagt fram for Stortinget

Før påske la Regjeringen fram lovproposisjon om ny åndsverklov for Storinget. Forbundsledewr i MFO Hans Ole Rian hilser lovforslaget velkommen og sier bl.a. at lovforslaget styrker opphaverens rettigheter og innebærer et mindre skjevt forhold mellom rettighetshaver og bruker, det er et godt utgangspunkt i en lov som er uhyre viktig for MFOs medlemmer.

Ny åndverkslov lagt fram for Stortinget - les hele sakenMusikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger

2017-utgaven av "Norsk musikkrås normer og anbefalinger for lokaler til musikkformål" er klar. I tillegg til mindre oppdateringer (bl.a. ny versjon av kartet over steder som er målt) har det kommet en presisering om at Norsk Standards kategori "øvecelle" ikke er egnet til musikkundervisning - dette er øverom til egenøving for 1-2 utøvere. Videre er det kommet en presisering at etterklangstiden for korpsøvelokaler bør ligge i nedre halvdel av det som NS8178 fastsetter. Vi oppfordrer alle som er engasjert i nybygg og/eller rehabilitering av lokaler der musikklivet skal øve og ha konserter, å påse at anbefalingene følges. Det vil sikre tilfredsstillende forhold for musikklivet.

Musikklokaler - viktig revisjon av normer og anbefalinger - les hele sakenDisse vant Ung klassisk talent 2017

Om lag 75 unge musikktalenter har i løpet av 4 fullspekkede festivaldager levert konserter i Arendal og Kristiansand og vist at talentutviklingsarbeidet på Sørlandet bærer frukter. Det har vært flere kammerkonserter, skolekonserter, solistkonserter med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst finale i Ung klassisk talent der 14 finalister deltok fredag kveld i Arendal kulturhus. Vi gratulerer alle de unge musikkutøverne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser!

Disse vant Ung klassisk talent 2017 - les hele sakenKOMP-midlene er fordelt

Bandleirer og -seminarer, storband, folkemusikklag og organisasjoner over hele landet har gjennom KOMP fått støtte til kurs i 2017. Det kom inn 161 søknader, og 97 av disse ble tildelt støtte. Fordelingsutvalget hadde kr 1,6 millioner til disposisjon. Vi gratulerer Sørnorsk jazzsenter som fikk kr 20 000 til Ungdomsstorband, samlinger og Rytmisk fabrikk - Munkehaugen kultursenter som fikk kr 10 000 til Workshops New Orleans jazz!Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar

Frifond kompetanse og aktivitet er en tilskuddsordning innenfor Frifondrammen.  Støtteordningen skal gi lokale lag for og med barn og unge under 26 år mulighet til å sette inn kompetansehevende tiltak i lokallaget, realisere ekstraordinære aktiviteter, initiere og gjennomføre samarbeidsprosjekter. Søknader til inkludering, integrering, tilrettelegging og etnisk mangfold vil bli prioritert. Klikk overskrift så finner du retningslinjer og søknadsskjema.

Frifond kompetanse og aktivitet - søknadsfrist 15. februar - les hele saken14 unge musikktalenter klare for finalen i Ung klassisk!

Musikkfestivalen Ung klassisk som arrangeres 22. til 24. mars 2017 hadde lørdag audition med unge musikktalenter fra landsdelen. Med nærmere 40 påmeldte deltakere og et skyhøyt nivå fikk fagjuryen en krevende oppgave å plukke ut de som får delta i den store finalen fredag 24.mars. I tillegg plukket de ut flere som får delta på andre spilleoppdrag under festivalen. I alt 14 unge musikere fikk plass i finalen som er inndelt i 4 aldersklasser. Det vanker premier i alle fire klasser og dessuten solistpriser som gir spilleoppdrag med Kristiansand symfoniorkester i 2018. Talentutviklingsarbeidet på Sørlandet er i god utvikling noe publikum vil kunne glede seg over under Ung klassisk 2017!

14 unge musikktalenter klare for finalen i Ung klassisk! - les hele saken