12 unge talenter klare for finalen i Ung klassisk!

19.01.2018 12:45 Skrevet av Aust-Agder musikkråd

Festivalen Ung klassisk som arrangeres 14. til 17. mars hadde lørdag audition med unge musikktalenter fra landsdelen. Hele 32 var påmeldt og de imponerte med flotte prestasjoner som ga fagjuryen en krevende oppgave å ta ut de som får delta i den store finalen lørdag 17.mars. I tillegg til finalistene plukket juryen ut noen av kandidatene som blir invitert til å delta på andre spilleoppdrag under festivalen. 12 unge musikere fikk plass i finalen som er inndelt i 4 aldersklasser. Det vanker premier i alle fire klasser og dessuten solistpriser som gir spilleoppdrag med Kristiansand symfoniorkester i 2019. Talentarbeidet på Sørlandet viser en flott utvikling noe publikum vil kunne glede seg over under Ung klassisk 2018!

Unge musikktalenter fra 8 til 25 år

Ung klassisk talent, som står sentralt i festivalen Ung klassisk, er en talentkonkurranse for musikkutøvende ungdom i alderen 8 til 25 år. Konkurransen, som hadde audition 13. januar, er åpen for unge musikkutøvere innen klassisk musikk som f. eks. elever i kulturskoler, musikklinjer, orkestre, korps etc. og musikkstudenter som studerer ved UiA, eller musikkstudenter fra Sørlandet som studerer andre steder. Konkurransen har fire aldersklasser.
De som blir tatt ut til finalen presenteres på en flott finalekonsert i Arendal kulturhus lørdag 17. mars. Der konkurrerer de blant annet om pengepremier sponset av Sparebanken Sør, og solistoppdrag med Kristiansand symfoniorkester. Finalen i Ung klassisk talent inngår i festivalen Ung klassisk som arrangeres for 10. gang i år. Festivalen er en viktig visningsarena for de unge som legger ned mange øvings/treningstimer over flere år for å bli dyktige på sitt instrument. Ung klassisk gir de unge talentene en profesjonell scene og er dermed en viktig samarbeidspartner i talentutviklingsarbeidet på Sørlandet.

Disse tolv gikk videre til finalen
Også i år var det stor påmelding til audition og juryen hadde en krevende jobb med å plukke ut finalistene. I årets finale vil vi få høre både strykere, blåsere og pianister. Yngste finalist er 10 år og eldste 24 år.

Her er finalistene:

FINALISTER

Instrument

Alder

Fra

Linnea Waage Nilsen

Piano

10

Iveland

Edvard Mikael Endresen

Piano

13

Arendal

Nara Nyvoll Walker

Cello

14

Kristiansand

Eirik Rødal

Piano

14

Kristiansand

Ole Martin Tarraldsen

Piano

17

Grimstad

Mathias Schwaiger Pearson

Cello

17

Kristiansand

Edvard Solgaard

Piano

18

Mandal

Inger Margrethe Furre Thommesen

Bratsj

19

Kristiansand

Kristian Aslak Baasland Carstensen

Trompet

20

Arendal

Redi Shypheja

Fiolin

22

Kristiansand / Tirana (Albania)

Enxhi Vogli

Piano

22

Kristiansand / Tirana (Albania)

Frida Dahl Hovdar       

Fløyte

24

Kristiansand / Lørenskog

 

I tillegg til finalistene tok juryen ut 7 deltakere som blir invitert til å spille på andre konserter under festivalen. Mye å glede seg til med andre ord. Det ligger an til en spennende og variert finale og vi gleder oss til å presentere disse flotte unge musikerne for publikum!

Kompetent fagjury

Årets fagjury er oppnevnt av Ung klassisk sine samarbeidspartnere og av festivalstyret og består av 5 medlemmer med høy fagkompetanse og erfaring i juryarbeid. Årets jury varierer litt fra audition til finale da to av jurymedlemmene i finalen ikke kunne stille på audition. Det er hyggelig å melde at trompetisten Tine Thing Helseth er oppnevnt i finalejuryen fra Risør kammermusikkfest. Hun er også sterkt involvert i Risør Ung som er kammermusikkfestens ungdomssatsning der blant annet deltakere fra Ung klassisk er med.


Jurymedlemmene på audition og finale 2018 er:

Dag Henrik Skatteboe -  juryleder.
Er kulturkonsulent i Vestfold fylkeskommune, men har også erfaring som distriktsmusiker og klaverpedagog i kulturskole og videregående skole. Han har også vært produsent for Rikskonsertene i Vestfold og sitter i Rikskonsertenes nasjonale programråd. Representerer musikkpedagogene. Han er oppnevnt av Ung klassisk og har medvirket i juryen de senere år.

Terje Howard Mathisen
Pianist og universitetslektor ved Universitet i Agder, Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk. Oppnevnt til juryen av Universitetet i Agder og har vært med i juryen siden 2014.

Vidar Løvbrøtte (på audition)
Vidar Løvbrøtte er Kristiansand Symfoniorkesters representant i juryen og var også med i juryen i 2016. Han er tubaist og gruppeleder på tuba i orkesteret

Maja Birkeland (på audition)
Cellisten og pedagogen Maja Birkeland begynte sin utøvende karriere i Ålborg Symfoniorkester, og var deretter, frem til 1998, solocellist i Kristiansand Symfoniorkester. Hun gikk så over i undervisningsstillinger på Agder musikkonservatorium i Kristiansand (i dag UiA) og i Kristiansand kulturskole.

Wenche Helgesen
Wenche Helgesen er i dag distrikskonsulent for korforbundet i Vestfold og Telemark. Hun har også lang erfaring som sangpedagog og dirigent i kulturskoler og kor. Hun er ny i juryen i 2018.

Tine Thing Helseth (på finalen)
Tine Thing Helseth er trompetist og er en av Norges mest kjent musikere internasjonalt. Hun har vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt. I februar gjør hun sin debut i Carnegie Hall i New York, en av verdens mest prestisjetunge konsertsteder. Hun er oppnevnt i juryen av Risør kammermusikkfest.

Stryker (navn kommer senere) fra Kristiansand Symfoniorkester (på finalen)
KSO har i skrivende stund ikke oppgitt hvem av orkesterets strykere som skal inn i finalejuryen.

 


Musikklivet i fylket møtes 26. april - hold av datoen!

Torsdag 26. april kl 18:00 inviterer vi til årsmøte med fagtema, levende musikk og hyggelig samvær på No9 kaffe & platebar i Arendal. Foruten årsmøtesaker blir det et interessant temamøte om bedre lokaler til musikkaktivitet der Erlend Rasmussen fra Norsk musikkråd innleder. Dette er jo høyaktuelt i vår landsdel som sliter med så dårlige øvingslokaler. Husk å melde dere på møtet - helst innen 5.april! All informasjon om møtet samt påmelding og årsmøtesaker etc. vil du finne under "Om oss" Årsmøte 2018. Vi ber alle våre medlemslag, organisasjoner og samarbeidspartnere om å holde av datoen. Vi lover dere en interessant og hyggelig kveld! Påmeldingsskjema finner du her

Musikklivet i fylket møtes 26. april - hold av datoen! - les hele sakenNy regjering skal vurdere tippemidlene til kulturbygg

Søndag ble det klart at Venstre inngår regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet. «Jeløya-plattformen» har flere lovende signaler for musikkfrivilligheten i tiden som kommer.
Arbeidet for å bedre øvings- og fremføringsforholdene i kulturanlegg står sentralt hos Norsk musikkråd. I desember ble det sendt innspill til den nye kulturmeldingen hvor vi fremholdt viktigheten av å fornye rammer og støtteordninger for lokale og regionale kulturbygg. Les mer ved å klikke overskriften. Kilde: musikk.no

Ny regjering skal vurdere tippemidlene til kulturbygg - les hele saken


Kontakt oss

Aust-Agder musikkråd
Postboks 240
4802 Arendal

E-post: aust-agder(a)musikk.no
Tlf 37 00 55 48

 

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART