Referat fra sommerseminar 2019

Referat fra Munnspillseminar 2019, på Risøya i Tvedestrand kommune.

I år tok vi turen til nydelige Risøya Folkehøyskole som ligger idyllisk til i skjærgården på Sørlandet i Tvedestrand kommune. Skolen ligger helt i sjøkanten, noe som gjorde at både instruktører og deltakere ble fristet til å starte dagen med et friskt sjøbad.

Seminaret startet som vanlig torsdag, og det var et godt oppmøte med 23 munnspillere. Selvsagt hadde vi med oss våre gode og trofaste instruktører Sigmund, Tore, Vegard og Ivar Anton. Som alltid er det koselig å treffe både gamle og nye munnspillere for å dele erfaringer og noter. Årets fellesnummer var Reodors Ballade, en melodi vi har spilt flere ganger før og som vi selv syns ble fremført på en fremragende måte. Etter siste test før vi dro ut til kirken på søndag var kommentaren fra Tore: «Dette er den beste gjennomføring i NMf sin historie.» Tar det som en selvfølge at han tenkte det etter konserten også.

Fredag fortsatte vi med undervisning. Vi spilte gjennom og planla minikonserten som vi holdt på Sandøya på lørdag. Da kvelden kom, samlet flere av deltakerne seg i loftstua for sosialt samvær med sang, musikk og gode historier.

Før avreise kl 12:00 på lørdag, øvde vi godt på melodiene som skulle fremføres. Turen ut til Sandøya ble selvsagt med båt som hentet oss ved brygga rett utenfor skolen. Selve båtturen til Sandøya gikk gjennom skjærgården i Lyngør. Med en lokal guide som Steinar, som er født og oppvokst i skjærgården, fikk vi med oss alle detaljer og røverhistorier om lokalmiljøet.

På Sandøya var det duket for pølsefest og munnspillkonsert. Dette er vel en kombinasjon vi ikke har vært borti tidligere. Men det er alltid spennende å være med på nye ting. Pølsefesten var ved Ragnvalds Pølsemakeri, en av de lokale bedriftene på Sandøya. Her møtte vi et publikum som var engasjert og som koste seg under hele konserten. Flere av munnspillerne fikk vise hva de hadde øvd på, og Ivar Anton stilte som vanlig opp på piano.

Etter konserten fikk vi servert hjemmelagde pølser med et mangfold av tilbehør. Været var på vår side, slik at vi fikk akkurat opphold og sol fra vi gikk på båten til vi var tilbake på skolen igjen. Da åpnet himmelen seg og det bøttet ned.

Sandøya er en øy på 3,8 km2. Vi kommer kun ut til øya med båt og videre til fots. Men selv om det ikke finnes noe særlig med biler på øya, har de et eget merkevarenavn som heter «Made on Sandøya». Det består av en rekke lokale bedrifter som hører til på Sandøya. Det er alt fra pølsemakeri og lysstøperi til arkitektkontor, båtbyggeri og mye mer. Sandøya Båtbyggeri var det vår egen munnspiller og årets arrangør Steinar Lund som drev frem til 2012.

På lørdagskvelden var det tid for årsmøte, hvor vi fikk med oss Magne Skinderviken som ny leder. Våre gode Anne Kristine Røthing som har vært sekretær og ikke minst hjulpet Steinar med å arrangere selve seminaret gikk ut av styret etter mange år. Tusen takk for innsatsen, Anne Kristine. Etterpå tok vi igjen turen opp på loftet hvor det ble servert is, kake og kaffe. Noe av det kjekke med munnspillseminaret er alle talentene vi har med oss. Her ble det blant annet fremført sanger på både norsk og portugisisk. I tillegg var det flotte innsalg både med munnspill og gitar, før kvelden ble avsluttet med allsang.

Søndagen startet med litt opplæring om de nye hjemmesidene til NMf. Deretter finpusset vi på fremføringene og reiste til Dybvåg kirke hvor avslutningskonserten ble holdt. Dybvåg kirke er en kirke fra 1200-tallet med en fantastisk akustikk, og med et flott publikum ble det en svært vellykket kveld. Til konserten hadde vi og fått med oss Sandøya-koret, så alle som møtte opp fikk oppleve både kormusikk, munnspill-orkester, solostykker og mye mer. Ikke minst fikk vi høre vår egen Sigmund Groven på munnspill.

Tusen takk for et flott og godt gjennomført seminar, Steinar.

Sees neste år på Tjøme.

Hilsen Styret

Risoya 01
Risoya 02
Risoya 03
Risoya 04
Risoya 05
Risoya 06
Risoya 07
Risoya 08