Øivind Sand, ordfører i Rælingen kommune Foto: Anders Kjærmann Jensen

Standard for akustiske kriterier for musikkrom er lansert!

23.04.2014 12:33 Skrevet av

På vegne av Norges kommuner mottok ordfører i Rælingen kommune, Øivind Sand, den nye standarden for akustiske kriterier for musikkrom under lanseringen i Marikollen kultursal i dag.

Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund har siden slutten av 80-tallet hatt et betydelig fokus på lokaler til musikkformål og tok kontakt med Standard Norge for å drøfte utvikling av en offisiell standard for akustikk i musikklokaler. -I dag foreligger standarden, etter mer enn to års omfattende komitearbeid. Vi er glad for at vi fikk være med på dette viktige arbeidet for norsk musikkliv. sa Halvard Kausland, styreleder i Norsk musikkråd, i sin tale til de fremmøtte.

NS 8178, som standarden heter, skal sikre bedre musikklokaler ved å være et nyttig verktøy for musikere, planleggere, kommuner og andre som ønsker å skape gode lydforhold i nye og eksisterende rom.

Adm. dir. i Standard Norge, Trine Tveter, kunne fortelle at "NS 8178 er en forgangsstandard på kulturområdet, og interessen i Musikk-Norge er overvedende. Nå opplever vi også at de andre nordiske landene viser interesse for denne norske standarden,"

Hans Ole Rian, leder i Musikernes fellesorganisasjon og medlem i arbeidsutvalget for NS 8178, sa i sitt innlegg på lanseringen at lyd og lydforhold også er et arbeidsmiljøspørsmål for musikerne og at MFO ser på standarden som et viktig bidrag i sitt arbeid med å sikre bedre arbeidsforhold for sine medlemmer.

Ordføreren i Radøy kommune, som blant annet kan skilte med brassband i verdenstoppen, har vært med i utarbeidelsen av stadarden.
- Jeg er opptatt av at de musikalske interessene må sikre på samme måte som idretten ved rehabilitering og bygging av offentlige bygg. Sang- og musikk må også sikres gode arbeidsforhold. Det er mitt største ønske at god akustikk for musikkformålene blir vektlagt i kommunenes planprosesser, understreker ordfører og medlem av arbeidsgruppa Jon Askeland.

 


Standardiseringsgruppen for NS 8178 har bestått av deltakere fra Norsk musikkråd, Musikkens studieforbund, kommuner, akustiske konsulenter, Musikkutstyrsordningen, musikernes fellesorganisasjon og Statsbygg.


NS 8178 kan bestilles på standard.no

Les mer om standarden og bakgrunnen for arbeidet på musikklokaler.no


Flere nye kortinfoer

Tre nye kortinfoer er nå tilgjengelig på de lokale musikkrådenes nettside: 05 - "Lokalt kulturpolitisk arbeid", 13 - "Valgkomiteen – et viktig ledd i organisasjonene" og 15 - "Samarbeidsavtaler med kommunen og kulturskole".

Flere nye kortinfoer - les hele sakenOppsummering fra lokMR konferanse 2017: Det offentlige som ressurs for det frivillige - Det frivillige som resssurs for det offetlige

Årets konferanse for lokale musikkråd ble arrangert helga 15. - 17. september på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter.
Dialog og muligheter - ønsker og forventninger – nytte og behov..,

Oppsummering fra lokMR konferanse 2017: Det offentlige som ressurs for det frivillige - Det frivillige som resssurs for det offetlige - les hele sakenAldri med lua i hånda

Som barn fikk Eva Tovsrud Knutsen beskjed av faren om at hun aldri må stå med lua i hånda. Dette har blitt en slags leveregel for lederen av Kongsberg musikkråd, og trolig vært avgjørende for at Norges eldste industriby nå har et av landets fineste kulturhus. 

Aldri med lua i hånda - les hele sakenNy kortinfo: "Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund"

Kortinfo for lokale musikkråd» er en serie små foldere med oversiktlig informasjon samlet på maks fire sider. I nr 10 kan du lese om Norsk musikkråds og Musikkens studieforbunds organisering, mest sentrale oppgaver og viktigste innsatsområder. Du finner også omtale av våre støtteordninger, og dessuten bl a oversikt over medlemsorganisasjoner og regionledd.

Ny kortinfo: "Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund" - les hele sakenLandskonferanse 2017

Årets landskonferanse for lokale musikkråd arrangeres fredag 15. – søndag 17. september, også denne gang på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter.

Arbeidstittel for årets konferanse er: Det offentlige som ressurs for det frivillige – det frivillige som ressurs for det offentlige.

Hold av datoene. Detaljprogram følger etter hvert.Oppsummering fra lokMR konferanse 2016: Det lokale musikkrådet og forholdet til kommunen

Årets konferanse for lokale musikkråd ble arrangert helga 23. - 25. september på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter.
Dialog og muligheter - ønsker og forventninger – nytte og behov.

Oppsummering fra lokMR konferanse 2016: Det lokale musikkrådet og forholdet til kommunen - les hele sakenNy kortinfo

I serien med kortinfoer for lokale musikkråd foreligger nå nr 7: Tjen penger – bli synlig! Vær synlig – tjen penger! Denne kortinfoen er ment å inspirere det lokale musikkrådet til oppfinnsomhet når det gjelder arenaer for både å bli sett og å ha økonomisk utbytte av å synes.

Ny kortinfo - les hele sakenOppsummering fra konferansen på Hamar 2015

Den årlige landskonferansen for lokale musikkråd var i år lagt til Hamar, med start umiddelbart etter Musikkrådets og Studieforbundets landskonferanse om musikklokaler. Over 30 deltakere fra lokale musikkråd over store deler av landet deltok, fikk med seg mange gode foredrag, nyttige gruppearbeid og god inspirasjon til det videre arbeidet i egen kommune.

Oppsummering fra konferansen på Hamar 2015 - les hele sakenNye kortinfoer for lokale musikkråd

I serien med kortinfoer for lokale musikkråd, dvs en liten folder med oversiktlig info på to midtsider, foreligger to nye: Nr 2 Lokalt musikkråd – et redskap for økt innflytelse og bedre aktiviteter, og nr 8 Akustikk – med og motspiller. Som de øvrige er disse tilgjengelig her: www.musikk.no/lokmr/om-og-for/kortinfo/Enklere og bedre hverdag for det lokale musikklivet

Et av våre innspill i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget 2015 går på at kommunen må bidra til å gi det lokale musikklivet en enklere og bedre hverdag. Som støttedokument for dette initiativet har vi utarbeidet en kortinfo som viser til mange forskjellige måter kommunen kan bidra på. Finnes det ikke penger, så kan kommunen i det minste by på gratis (øve)lokaler, diverse tjenester, enkle rutiner osv.

Kortinfoen finner du herRegion Nord-konferansen, 7. - 9. november, er avlyst

På grunn av liten påmelding er dessverre Region Nord-konferansen for lokale musikkråd avlyst.

Region Øst-konferansen går imidlertid som planlagt.Kommune- og fylkestingsvalget 2015

Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund har utarbeidet innspill til både kommune- og fylkespartiene i forbindelse med valgkampen til kommune- og fylkestingsvalget i 2015. På vegne av både egne medlemsorganisasjoner og med støtte fra andre fokuserer vi på gode lokaler til musikkformål, bedre og enklere hverdag for det lokale musikklivet, og økt regionalt samarbeid med det offentlige. Formålet er å gi noen av musikklivets viktigste behov en plass i valgkampen. Vi fikk mye god respons på et tilsvarende initiativ ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

Kommune- og fylkestingsvalget 2015 - les hele sakenLandskonferanse 2014 = To regionkonferanser, begge til sjøs!

Som tidligere meldt erstattes landskonferansen for lokale musikkråd i 2014 av to regionale konferanser. Begge arrangeres om bord i båt, begge åpner for deltakelse fra andre landsdeler, og begge åpner også for deltakelse fra kulturnettverk, kommuner og andre lokale kulturaktører. Noen temaer er felles for begge konferansene, og noen er særskilte.

Landskonferanse 2014 = To regionkonferanser, begge til sjøs! - les hele sakenRegionkonferanser for lokale musikkråd høsten 2014

I 2014 erstattes landskonferansen for lokale musikkråd av to regionale konferanser, Region Øst (10. – 12. oktober) og Region Nord (7. – 9. november). Begge konferansene åpner for deltakelse fra andre landsdeler. Andre lokale kulturaktører enn lokale musikkråd er også velkommen (kulturråd/kulturnettverk, kommuner mm).

Regionkonferanser for lokale musikkråd høsten 2014 - les hele sakenLansering 9. april: Ny Norsk Standard sikrer bedre musikklokaler

Det er i dag ca. 500 000 musikkutøvere i Norge, både profesjonelle og amatører. Mange utøvere opplever dårlige lydforhold både for øving og til konserter, og det bygges øvingsrom og konsertsaler uten at det stilles krav til lydforhold.

Lansering 9. april: Ny Norsk Standard sikrer bedre musikklokaler - les hele saken