Sangstund ved Hobøl mottak Foto: Kristine L. Andreassen

"I musikkopplevelsen er vi alle like" - fra SMIA-prosjekt ved Hobøl mottak

19.12.2016 10:56 Skrevet av

Det er mandag morgen på et asylmottak i Hobøl. En mor og to barn sitter forventningsfulle i lekerommet når Sunniva Berg kommer inn med sine instrumenter. Store øyne åpnes når hun pakker ut den store trommen, harpen og et flott harmonium. Alle får prøve å spille og Sunniva starter timen med å synge om hvem som er her i dag. Det handler om inkludering og å føle seg velkommen. 

Dette er tiende mandagen asylmottaket får besøk av Sunniva Berg og det er helt tydelig at barna vet hva som venter dem. Enkle barnesanger, trommespilling, rytmeegg og sanglek. Alt foregår på norsk, et språk de færreste av beboerne på asylmottaket hverken mestrer eller forstår. Men Sunniva er forberedt og har med små kort med bilder på, av dyr for det meste. Mor oversetter for barna og Sunniva uttaler det på norsk. Så følger en sang om dyret. Barna ler og fryder seg i det lille Petter Edderkopp klatrer seg opp til toppen av hodet. Flere mødre med barn kommer inn i rommet. Sirkelen rundt Sunniva blir større og musikkleken også utvidet.

Etter en stund er ikke språket lenger en barriere. Kvinnene representerer fire ulike områder i Midtøsten og Afrika henholdsvis Syria, Eritrea, Somalia og en kurder. Fellesspråket er arabisk som de fleste behersker. Sunniva Berg snakker ikke arabisk, men trenger det heller ikke. Musikken taler for seg og det er utrolig hvor langt en kommer med tegnspråk og mimikk. En kommunikasjonsform også barn forstår.

Sunniva Berg er utdannet innen Musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun er fra Skjeberg i Østfold og er en kjent stemme innenfor folkemusikkgenren. Etter å ha bodd og arbeidet ett år i Zimbabwe har hun også arbeidet som frilanssanger og sanglærer de siste årene. Til Hobøl kommer hun i forbindelse med prosjektet SMIA (Sang og musikk i asylmottak) som er et landsomfattende prosjekt i regi av Musikkens studieforbund finansiert av IMDI.

- Målet med SMIA er gjennom musikk å bidra til inkludering og kompetanse. Musikk er et universelt språk der man kan møtes på tvers av ulike kulturer. Musikk bidrar i denne sammenhengen til kommunikasjon, tilhørighet, fellesskap og gode opplevelser, forteller Birgitte Magnus som er leder for Østfold Musikkråd og er Sunniva Bergs arbeidsgiver i Østfold.

- Kvinnene blir invitert til å dele av sin egen sangkultur og kulturarv som er noe av det som ligger hjertet nærmest for veldig mange. Gjennom sangen vil vi kunne bidra til sosialisering og utvikling av norsk språk gjennom norsk folkemusikk som brobygger, sier Magnus.

Etter timen er over sitter vi alle rundt bordet med kjeks og saft. En fast post på programmet. Tre av av de fire kvinnene har kun vært i Norge i ett år. Kun én har vært i landet i hele syv år og snakker litt norsk. Hun hjelper oss å forstå at alle der er veldig glade for musikktilbudet.

- Det er godt for både oss og barna, sier hun. Musikk er sentralt for alle i deres hjemland og det blir lite av det i Norge.

- Det er hardt å være i Norge uten familie og venner rundt seg. I hjemlandene våre er vi vandt til å bare slippe ut barna og de kan leke med andre barn og familie. Her er vi mye mer isolerte og ensomme. Det er ikke like naturlig å møtes og være sammen.

- Slik sett kan musikkstunden fungere som et pusterom og et samlingspunkt for dem i en ellers så alvorlig hverdag, sier Sunniva Berg, som synes det er svært givende å arbeide med SMIA og ønsker å videreutvikle arbeidet i 2017. Tilbudet er primært for mor og barn under skolealder.

Kristine L. Andreassen
Frilansjournalist


Mer om SMIA kan du lese her.

 


Koret ved Phoenix Haga - "Å synge gjør meg lettere til sinns"

Siden 2012 har ØMR i samarbeid med Kulturdråpen, arrangert et kortilbud ved rusinistitusjonen Phoenix Haga. Reportasje fra et besøk hos koret, kan leses her. 

Koret ved Phoenix Haga - "Å synge gjør meg lettere til sinns" - les hele saken


Her har vi målt akustikk

Kontakt oss

Østfold musikkråd
Telefon: 950 75 094
E-post: ostfold@musikk.no
Dokka 3A

1671 Kråkerøy

VIS KONTAKTSKJEMA OG KART