Nyheter  Torsdag 5. september 2019

Paneldebatt om kulturlivet og kulturpolitikken i Sandnes

Den 03. september 2019 arrangerte Sandnes musikkråd sin aller første kulturpolitiske debatt i Sandnes kulturhus. Vi er utrolig glade for å kunne si at arrrangementet ble en suksess og vi satt igjen med en mengde positive opplevelser.


Det var mange involverte og vi ønsker å rette en stor takk for strålende innsats av politikere fra Sandnes Høyre, Sandnes Venstre, Sandnes Arbeiderparti, Sandnes FrP, Sandnes KrF og Sandnes Senterparti. Vi ønsker også å beklage til resterende partier for at vi ikke hadde mulighet til å invitere dere alle.

Hjertelig takk til Tom Hetland som tok rollen som programleder

Vi ønsker også å takke Sandnes kulturhus​ for bruk av den flotte foajeen og lydtekniker, Sandnes Kulturskole og L54 for lån av utstyr og TV Sandnes for opptak av hele arrangementet!

Ikke minst ønsker vi å takke alle som deltok som publikum i debatten. Det ble et godt oppmøte og gode spørsmål fra salen! Vi håper at dette arrangementet har ført til økt fokus på kultur og vært nyttig og lærerikt både for politikerne og publikum.

Hele videoen er nå lagt ut på nettet og dere kan når som helst se debatten:

Slide1
Spill av video

Kulturpolitisk debatt før valget

Dato: 3. september kl. 19:00

Sted: Sandnes kulturhus foajeen

Lengde: 2 timer

Ordstyrer: Tom Hetland

Deltakere: H, V, FRP, KRF, SP, AP


Introduksjon

01:05: Velkommen og innledning (Svein Tollefsen, styreleder i Sandnes musikkråd)

04:20– Introduksjon av programleder Tom Hetland

05:40- Status i kulturlivet i Sandnes (Erland Bræin, styremedlem i Sandnes musikkråd)

14:08- Kulturlivets ønsker for kulturlivet i Sandnes med fokus på neste valgperiodeRasmus Reed (styremedlem i Sandnes musikkråd) fra fritidskulturlivet

23:55- Kulturlivets ønsker for kulturlivet i Sandnes med fokus på neste valgperiodeNils Thomas Økland


Paneldebatt

30:40– Presentasjon av politikerne

33:00- Presentasjon av partienes politiske programmer på kulturområdet

33:00 - AP

38:15 – SP

41:20 – KRF

46:05 – H

51:55 – V

55:10 – FRP

Spørsmål fra Tom Hetland og diskusjon

1:00:45- Bør det være et erklært mål for Sandnes i neste periode å krype oppover igjen på denne statistikken (norsk kulturindeks)

1:06:10- Hvis vi legger til grunn at alle ønsker å løfte Sandnes som kulturby, hvis dere skulle velge et tiltak som er det viktigste av det viktigste, hva ville det vært?

1:12:35– Hvor mange vil love at de skal prioritere utviding av tilskudd til frivillige lag og organisasjoner i neste periode i reelle bevilgninger?

1:14:45– Denne tanken til dere i høyre, bysenteret som skal romme biblioteket og øvingslokaler og mer, hvor mange synes det er en god ide å støtte?

1:17:35– Et konkret forslag som kom fra kulturlivet og noen i panelet var å gjøre kino kino til en arena for rock og annen rytmisk musikk, hvem går inn for det?

1:19:45- Jeg ønsker å en liten runde på den ideen til Pål Morten, om å gjøre Sandnes til en filmby, noen som har tanker om det?

1:21:40 – En utfordring som kom fra kulturlivet var at det er for lite og for dårlige lokaler både til øving og til fremføring, og det er dyrt. Har dere tenkt å gjøre noe med det?

1:26:40 – Er der noen post på kulturbudsjettet hvor dere synes dere kan bruke mindre penger i neste periode?

1:30:05 - Spørsmål fra salen


I stasjon K finnes det en kunstforening som jeg synes kommunen burde gi et litt større tilskudd, for den drives egentlig på frivillig basis. Det spørs hvor mye tid folk vil ta av sin fritid. Det er en skam at en så stor by som Sandnes ikke kan støtte en kunstforening mer.

Det var rørende å høre Pål Morten Borgli tenke at vi skal satse på film. Når det gjelder kino kino er det akkurat det kino kino var, et senter for film og kunst som ble åpnet i 2009. I 2013 la dere det ned etter at de hadde fått 4-5 millioner i tilskudd årlig. Da synes jeg at det virker litt rart at det er det du nå tenker skal være satsingen, for de holdt nettopp på å bygge opp et miljø nettopp med film, et miljø med en kortfilmfestival der det kom bidrag fra hele landet og utlandet. De var i gang med å lage et veldig bra opplegg på det, og da handler det veldig mye om å holde litt ut og ikke bare gi opp etter noen år. Jeg synes det var merkelig å høre at film er det vi skal satse på.

I den enda gjeldende kulturplanen så står det at man skal vurdere en tilskuddsordning for kirkemusikalske tiltak. Kirkerommet er spesielt godt egnet til deler av den klassiske musikken og det er en tilskuddsordning som finnes i andre steder. Sannheten er at heller ikke Sandnes eller kirkene i Sandnes fører opp kulturtiltak i budsjettene sine. Så det er en utfordring innenfor menighetene og en utfordring i kommunen. Vi vet at kirkemusikerne har ganske dårlig arbeidsforhold, vil dere gjøre noe med det?

Jeg er leder av Elim Brass i Sandnes. Vi har også lokaler vi øver på her i Sandnes og vi betaler alt selv. Ikke en krone i støtte fra kommunen på noe som helst. Det klarer vi ganske greit siden vi har sponsorer osv men som vi har ment i mange år, at en krone fra kommunen til det frivillige arbeidet gir 3-4 kroner igjen. Så det er etter min mening de best anvendelige kronene. Angående manglende øvingslokale, ta utfordringen med en gang. Nå står Hana skole ledige og Soma skole står også ledig om ikke så lenge. Bruk de ressursene som dere har.

1:34:40– diskusjon av spørsmål

1:46:20– Spørsmål fra salenJeg lurer på om en kan oppfatte dette slik at dere vil øke kulturbudsjettet eller om en skal omplassere forskjellige poster i kulturbudsjettet. Hvis dere ønsker å øke det, hvor skal dere da ta penger fra andre plasser?

1:47:00- diskusjon av spørsmål

1:54:20- Avslutning