Nyheter  Mandag 27. januar 2020

Festivalen Ung klassisk 11. til 14. mars

11. til 14. mars er det igjen duket for 4 dagers musikkfest under festivalen UNG KLASSISK. I løpet av festivalen får vi møte mer enn 100 unge musikktalenter og dessuten flere profesjonelle musikere, deriblant Kristiansand Symfoniorkester. Sju konserter spilles i Arendal kulturhus og to konserter i Kilden Teater og Konserthus.

De til sammen 9 konsertene byr på noe for enhver smak og alder. Det blir skolekonserter, klassisk kammermusikk, ungdomskonsert, konsert med solistprisvinner i samspill med Kristiansand Symfoniorkester og ikke minst årets finale i Ung klassisk talent med 14 finalister som i hard konkurranse kom gjennom nåløyet på audition i januar. Publikum oppfordres til å benytte anledningen til å til å få med seg konsertene og støtte opp om den eneste klassiske festivalen i regionen som har unge utøvere som satsning. Ung klassisk lover store musikkopplevelser med ungdommelig spilleglede!

Fremtidens stjerner: fra ungt talent til profesjonell musiker
Festivalens slagord "Opplev fremtidens stjerner nå" vil for noen virke en smule ambisiøst. Men ser man tilbake på festivalens og musikkonkurransens historikk, vil man finne at mange av de unge som har deltatt i Ung klassisk, i dag er aktive og fremgangsrike profesjonelle musikere. Du finner dem blant frilansmusikere, som faste musikere i symfoniorkestre, operaen og i andre formidlingsinstitusjoner. Det viser at man er på rett vei i talentutviklingsarbeidet på Sørlandet.

Det heter at for å bli profesjonell musiker må man, i tillegg til talent, ha minst 10.000 øvingstimer, et stort antall konsertopptredener og inngående kunnskap om repertoar og musikkteori i bagasjen. Å bli profesjonell musiker kan sammenlignes med å bli toppidrettsutøver. Det krever årelang systematisk innsats og all øving/trening er ferskvare som må vedlikeholdes hele karrieren gjennom.

Ung klassisk – en møtearena for unge musikere og gode opplevelser for publikum

Ung klassisk tar sikte på å skape møteplasser som gir barn og unge muligheter til å presentere og utvikle sine talenter innen klassisk musikk. De unge gis profesjonelle scener og viktige møtepunkter for å knytte kontakter. I tillegg ønsker Ung klassisk at konsertene skal nå ut til et bredt publikum i alle aldre, og bidra til å øke interessen og oppslutningen om klassisk musikk. Ung klassisk byr på 9 konserter under festivalen. Nytt i 2020 er at nærmere 50 unge musikere fra landsdelen i år får "sitte inn" med Kristiansand Symfoniorkester i andre del av solistkonserten. Sørlandets versjon av Ung Filharmoni. I tillegg får vi oppleve en ung saksofonist fra Arendal som solist med orkesteret i konsertens andre del.
I første del av konserten får vi gleden av å høre fjorårets solistprisvinner bratsjisten Inger Margrethe Furre Thommesen som solist med orkesteret!

Kammervorspiel, skolekonserter, symfoniorkester, matiné og talentfinale
I løpet av de 4 festivaldagene byr Ung klassisk på kammerkonserter med regionens mest talentfulle musikkungdom, stor konsert med Kristiansand Symfoniorkester der fjorårets solistprisvinner(e) får sin debut med profesjonelt orkester, skolekonserter, matiné med en strykekvartett fra Kristiansand Symfoniorkester, - og så rosinen i pølsa, finalekonserten der 14 finalister kjemper om gjeve priser i Ung klassisk talent. Programmet har et musikalsk mangfold som vil falle i smak hos de aller fleste som er glad i musikk.

Skolekonserter for fulle hus

Ung klassisk byr i år på hele 3 skolekonserter hvorav den siste også er åpen for øvrig publikum.
Ung klassisk skolesekk har 2 konserter med produksjonen «Petra og ulven" med Kattas figurteater og Marinemusikken. 400 skolebarn får glede av disse konsertene. I tillegg tilbys Ung klassisk crossover der Lørdagsskolene i Agder har åpen skolekonsert i Store Torungen. Det ventes til sammen mellom 600 og 1.000 skoleelever på de tre skolekonsertene.

Talentutvikling på Sørlandet – et viktig samarbeid

Lørdagsskolene i Agder og Talentutviklingsprogrammet ved Universitetet i Agder har et utstrakt samarbeid og står, sammen med kulturskolene og fritidsmusikklivet, for den daglige talentutviklingen. Ung klassisk supplerer det hele med å skape en arena der unge musikere kan knytte kontakter og opptre på profesjonelle scener. Samarbeidet mellom disse aktørene er viktig for å skape muligheter for unge talenter.

Velkommen til konsertene!

Du finner hele programmet på: www.facebook.com/ungklassisk