Nyheter  Lørdag 4. september 2021

Fremtidens stjerner briljerte i finalen til Ung klassisk talent

Fantastisk finale i Ung klassisk talent - det gror godt i musikklivet i Agder!

Etter at Ung klassisk måtte utsettes i mars da alle kulturarrangementer måtte avlyses, fikk vi endelig oppleve festivalen denne første helgen i september. Riktignok måtte festivalen nedskaleres noe, men ikke desto mindre ble det gjennomført 5 flotte konserter på tre dager.

To fulltegnede skolekonserter torsdag, en utsøkt lekkerbisken av en kammerkonsert med unge musikere fredag, en pianomatiné med selveste Sveinung Bjelland lørdag og så høydepunktet; finalen i Ung klassisk talent i Arendal Kulturhus lørdag kveld med unge musikere som hadde spilt seg til finalen etter audition for 2 uker siden.

Og for en finale!
De 12 som spilte finalekonsert høstet bravorop og entusiastisk applaus fra publikum og satte dessuten fagjuryen i en skikkelig klemme med å skulle plukke ut 1.prisvinnere og solistprisvinnere. Det er ingen tvil om at unge musikere på Sørlandet har brukt Koronaåret godt, for vi fikk til fulle bevis på at talentutviklingsarbeidet på Agder bærer frukter. Det er all grunn til å gratulere alle de unge musikerne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser!

Fagjuryen har en krevende og nesten umulig oppgave med å ta ut vinnere. Det er utfordrende å bedømme musikalske prestasjoner, særlig når utøverne spiller forskjellige instrumenter. Et skyhøyt nivå der alle tolv leverte svært gode prestasjoner fra scenen er i seg selv en stor seier som gir utøverne viktig erfaring videre. Bare det å kvalifisere seg til finaleplass etter en audition med over 30 påmeldte, er en stor prestasjon.

Det er bare å glede seg til Ung klassisk 2022, - det vil garantert dukke opp flere talenter som vil gi oss lyttere store musikkopplevelser!

Vinnere og priser
Prisvinnere i finalen på Ung klassisk talent 2021 ble:

  • Klasse 2: 12 - 15 år: Her valgte juryen å dele ut to førstepriser: til pianisten Hanna Eikeland og sangeren Susanna Terjesdotter Melhus. I tillegg ble det delt ut deltakerpremier til de andre finalistene i samme aldersklasse.
  • Klasse 3: 16 - 19 år: 1. pris til pianisten Szilard Simon Pal. I tillegg ble det delt ut deltakerpremie til den andre finalisten i samme aldersklasse.
  • Klasse 4: 19 – 25 år: 1. pris til sangeren Pauline Reidun Strand Aase. I tillegg ble det delt ut deltakerpremier til de to andre finalistene i samme aldersklasse.
  • Kristiansand Symfoniorkesters solistpris gikk til sangeren Reidun Pauline Strand Aase og fiolinisten Catherine Lifei Thibault. Solistprisen gir dem solistoppdrag med orkesteret i 2022.

I klasse 1, 8 – 11 år, deles det ikke ut første pris, men de to yngste finalistene fikk lik deltakerpremie.

Fagjury på finalen var:

Dag Henrik Skatteboe (juryleder)
Kulturkonsulent i Vestfold fylkeskommune, tidligere distriktsmusiker, klaverpedagog og produsent for Rikskonsertene i Vestfold

Ingrid Wangsvik
Klarinettist i Kristiansand Symfoniorkester og medlem i orkesterets programråd

Maja Birkeland
Tidligere solocellist i Kristiansand Symfoniorkester og universitetslektor ved UiA

Bodil K. Nørsett
Frilans sanger og medlem i Kristiansand Solistensemble, kordirigent og pedagog

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Agder musikkråd er festivalsekretariat og har et nært samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest.
Festivalen er støttet av Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Agder musikkråd, Frifond kompetanse og aktivitet og Norsk kulturskoleråd – Agder. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør.

Finalistene i Ung klassisk talent 2021

Finalistene i Ung klassisk talent 2021