Nyheter  Torsdag 10. mars 2022

Ung klassisk 17. til 19. mars

Ung klassisk 2022 står for døren, og vil presentere et knippe konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på scenen. Kammerkonserter, skolekonserter, solistkonsert der unge musikere er solister med Kristiansand Symfoniorkester og sist, men ikke minst finalen i Ung klassisk talent står på programmet.

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Ved å gi dem profesjonelle scener og et bredt publikum øker interessen og følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det er dessuten mye gøyere enn bare å sitte alene på et øvingsrom.

Ung klassisk har slagordet: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Dette er ikke en overdrivelse. Bare et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange er allerede godt etablerte profesjonelle musikere. En festival som Ung klassisk er viktig for å aktivisere og promotere unge talenter. Vi ser også at det gir en møteplass hvor nye sammensetninger av ensembler kan skapes.

Festivalen åpner torsdag 17.mars.
Ung klassisk skolesekk er to skolekonserter for 1.-4. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene var enorm, og begge konsertene ble fulltegnet i løpet av kort tid. Elevene kan se frem til å få se produksjonen "Rundt pianoet - å lytte med hele kroppen!" med pianist Jie Zhang og danser Katja Schia.

Torsdag 17.mars kl.19:30 spilles konserten Ung klassisk solist i Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand. Da får fjorårets vinnere av solistprisene, Catherine Lifei Thibault, fiolin og Reidun Pauline Strand Aase, sopran være solister med Kristiansand Symfoniorkester under ledelse av dirigent Daniel Reith.

Fredag 18.mars kl.18 er det klart for Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Her serverer et knippe deltakere fra audition til Ung klassisk talent en kammerkonsert med musikk av bl.a. Felix Mendelssohn, Claude Debussy, Gabriel Fauré og Frédéric Chopin.

Lørdag 19. mars kl. 13:00
Ung klassisk samarbeider med Musikkens Venner Arendal om en spennende matinékonsert lørdag 19.mars kl.13 med Agder Camerata Trio. Agder Camerata er kjent for å ha store mengder samtidsmusikk på repertoaret, men på denne konserten vil de presentere en velbalansert meny av gammelt og nytt for fiolin, cello, og piano. Et av hovedverkene er en pianotrio av Johannes Brahms. Den er utrolig vakker, og man vil ikke at den skal ta slutt. Et annet episk verk på menyen er "Jordens Vuggesang" av Rolf Gupta, et verk som ble skrevet i 2018 og urfremført samme år av Agder Camerata. Det vil også bli urfremføringer av to korte verk for klavertrio, av Mark Rayen Candasamy og Epilogue av Vidar Kristensen.

Trioen består av: Noelia Castiñeira Dasilva – fiolin, Randi C. P. Birkeland – cello og Erik Haugan Aasland - piano

Festivalen avsluttes lørdag 19.mars kl.18 med den store finalen i Ung klassisk talent. De 13 finalistene spiller seg til heder og ære, pengepremier og dessuten muligheten til å spille konsert med Kristiansand Symfoniorkester under Ung klassisk i 2023. Fagjuryen på finalen får en krevende oppgave med å plukke ut prisvinnere.

Lørdag 19. mars kl. 18:00
13 spillesugne unge musikere setter hverandre stevne i kulturhuset storsal med et bredt spekter av musikk som rommer blant annet både Edvard Grieg, Sergei Rachmaninov, Frédéric Chopin, Gaetano Donizetti, noe som gjør konserten til en spennende og variert musikalsk godtepose. Jørn Harald Størkson leder forestillingen som konferansier.

Fagjuryen er bredt sammensatt med kompetente fagfolk. Juryleder er klarinettist Ingrid Wangsvik fra Kristiansand Symfoniorkester. Med seg i juryen har hun pianist Trygve Trædal som representerer UiA, sanger, pedagog og dirigent Rolf Magne Schmidt Asser og bratsjist Povilas Syrrist-Gelgota.

Årets finalister er:

Klasse 2
Adelin Bull-Gjertsen, piano, 12 år fra Kristiansand
Maeve Ohanna Vetvik, saxofon, 14 år fra Arendal
Erik Støbak, saxofon, 14 år fra Arendal
Florian Almedal Sillitoe, sang, 15 år fra Kristiansand

Klasse 3
Edwind Mikal Grosvold, saxofon, 16 år fra Arendal
Susanne Terjesdotter Melhus, sang, 16 år fra Lillesand
Hannah Hogstad, fiolin, 16 år fra Kristiansand
Nara Nyvoll Walker, cello, 18 år fra Kristiansand

Klasse 4
Herman Bakke Karlsen, piano, 20 år fra Risør
Therese Schoder-Larsen, sang, 21 år fra Kristiansand
Edward Thatcher Haavaldsen, sang, 21 år fra Kristiansand
Sofie Garby, obo, 22 år fra Kristiansand
Adrian-Leander Nes, piano, 23 år fra Kristiansand

Bilde til e postflyer beskaret