Nyheter  Søndag 19. mars 2023

Ung klassisk i mål

Ung klassisk ble avsluttet lørdag kveld med en flott konsert i Arendal Kulturhus der 13 unge musikere imponerte og skapte musikalsk magi for publikum. Juryen hadde som vanlig en krevende jobb med å ta ut 1. prisvinnere og solistprisvinnere. Festivalen startet torsdag med skolekonserter, fredag med kammermusikalsk vorspiel og lørdagen med matiné og påfølgende finalekonsert.

Tre festivaldager er over, og Ung klassisk kan se tilbake på en vel gjennomført festival med flotte musikkopplevelser.

Festivalens opptakt var to morsomme skolekonserter torsdag med Woodpecker Recorder Quartet. De lekte seg gjennom musikk fra flere århundrer foran elever fra 1. – 4. trinn.

Fredag fikk et tallrikt publikum en utsøkt konsert med kammermusikk med unge musikere i konserten Ung klassisk vorspiel.

Lørdag var det matiné i samarbeid med Musikkens Venner. Her fikk man høre en suveren strykekvartett, Zorá Quartet, fra USA som framførte musikk av Haydn, Grieg og to urframførelser av musikk av Arendalskomponistene Espen Jensen og Vidar Kristensen.

Lørdag kveld ble festivalens høydepunkt, nemlig finalen i Ung klassisk talent. Her medvirket 13 unge musikere som hadde vunnet finaleplass etter audition i februar. Og for en finale det ble!Finalistene høstet bravorop og applaus fra publikum, og satte fagjuryen i en skikkelig klemme med å skulle plukke ut 1.prisvinnere og solistprisvinnere. Konserten viste til fulle at talentutviklingsarbeidet på Agder gir gode resultater. Det er all grunn til å gratulere alle de unge musikerne med flott musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser! Det er bare å glede seg til Ung klassisk 2024, - det vil garantert komme flere nye talenter som vil gi publikum store musikkopplevelser.

Vinnere og priser
Prisvinnere i finalen på Ung klassisk talent 2023 ble:
Klasse 2: 12 - 15 år: 1. pris gikk til sangeren Isabella Natali Fossheim, 13 år fra Nodeland. Klasse 3: 16 - 19 år: 1. pris til pianisten Gustas Petrikas, 17 år fra Kristiansand.
Klasse 4: 19 – 25 år: 1. pris til pianisten Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska, 19 år og student på UiA.
I klasse 1: 8 – 11 år deles det ikke ut en egen 1. pris, men de som er i finalen får deltakerpremie. Deltakerpremie blir også delt ut til de som ikke vant priser, og deltakere i klasse 3 og 4 inviteres til Risør kammermusikkfest med studentplass.

Kristiansand Symfoniorkesters solistpriser gikk til pianisten Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska og fagottisten Zongting Li, 20 år og student på UiA. Dette er nok den gjeveste prisen da den gir vinnerne solistoppdrag med orkesteret i 2024.

Fagjury på finalen var:
Trygve Trædal (juryleder) – pianist og tidligere førsteamanuensis ved UiA.
Roar Brostrøm – solooboist i Kristiansand Symfoniorkester.
Maja Birkeland – cellist, tidligere cellist i Kristiansand Symfoniorkester
Rolf Magne Schmidt-Asser – sanger. Synger i Nordic Voices, kordirigent og underviser ved Dahlske vg.skole.
Eirik Raude – slagverker og festivalsjef for Risør kammermusikkfest, er også aktiv utøvende musiker.

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Agder musikkråd er festivalsekretariat og har et nært samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest. Festivalen er støttet av Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Agder musikkråd, og Frifond kompetanse. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør. Arendal

19.mars 2023 Inger Haugan Aasland

Nedfor er bilde av alle finalistene i Arendal Kulturhus.
Foto Inger Haugan Aasland

Finalistene i Ung klassisk 2023