Nyheter  Mandag 30. august 2021

Ung klassisk festival 2. til 4. september

Endelig er det klart for Ung klassisk 2021. Etter at koronasituasjonen satt en stopper for festivalen i mars, kan vi nå tilby en nedkortet festival med konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på scenen. Kom på konsert!

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Ved å gi dem profesjonelle scener og et bredt publikum øker interessen og følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det er dessuten mye gøyere enn bare å sitte alene på et øvingsrom.

Vi har et slagord i Ung klassisk: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Dette er faktisk ikke en overdrivelse. Et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange er allerede godt etablerte profesjonelle musikere, og du finner dem i symfoniorkestre, kammerensembler, som solister og som pedagoger i kulturskoler, videregående skoler og universiteter. En festival som Ung klassisk er viktig for å aktivisere og promotere unge talenter, og gir mange den første smakebiten på det å spille konsert av profesjonell kvalitet. Vi ser også at det gir en møteplass hvor nye sammensetninger av ensembler kan skapes.

Torsdag 2. september med Trio Vario
Festivalen åpner torsdag med Ung klassisk skolesekk, med to skolekonserter for 1.-4. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene var enorm, og begge konsertene ble fulltegnet i løpet av kort tid. Elevene kan se frem til å få se produksjonen «Jenta på utsiden» med Trio Vario. I forestillingen spør de: Har en samisk foreldreløs jente, et jødisk barn i ghettoen og en syrisk flyktning i Norge i dag noe til felles? «Jenta på utsiden» er en høyaktuell konsertforestilling om utenforskap og medmenneskelighet. Her blir det rå og vakker musikk rundt tre personlige fortellinger om jentene Anne, Olga og Sana, som alle levde litt på utsiden.
Trio Vario er et herlig lite orkester som trakterer både bukkehorn, klokkespill og trekkspill i tillegg til sine hovedinstrumenter som er sang, klarinett og klaver.

Fredag 3. september kl. 18:00: Gratis kammerkonsert i Kulturkammeret
Fredag inviterer vi til Ung klassisk vorspiel i Hjertekammeret i Kulturkammeret. Her serverer et knippe deltakere fra audition til Ung klassisk talent, samt tidligere prisvinner i Ung klassisk talent, en kammerkonsert med musikk av bl.a. Felix Mendelssohn, Edward Elgar, Joseph Haydn, Darius Milhaud og Aram Khachaturian.

Lørdag 4. september kl. 13:00: Klaverrecital med pianisten Sveinung Bjelland i Arendal Kulturhus
Ung klassisk er glade for å kunne samarbeide med Musikkens Venner Arendal om en godbit av en konsert lørdag. Sveinung Bjelland har i mange år vært en av Norges ledende klassiske pianister, og han gir konserter over hele verden, både som solist og som kammermusiker.
Han har blitt beskrevet som en musiker som har en sjelden evne til å ikle seg musikken han spiller og at lytteren finner seg behagelig fastholdt i hans grep. Hans mange innspillinger har blitt mottatt med strålende kritikker både nasjonalt og internasjonalt. Sveinung Bjelland er professor ved Norges Musikkhøgskole og ved Universitetet i Agder i Kristiansand. På konserten i Arendal vil han fremføre blant annet Måneskinnsonaten av Ludwig van Beethoven, samt musikk av Robert Schumann og Frédéric Chopin.

Lørdag 4. september kl. 18:00: Spennende finale i Ung klassisk talent i Arendal Kulturhus
Ung klassisk avsluttes lørdag med den store finalen i Ung klassisk talent. De 13 finalistene spiller seg til heder og ære, pengepremier og dessuten muligheten til å spille konsert med Kristiansand Symfoniorkester under Ung klassisk i 2022. Fagjuryen på finalekonserten i Ung klassisk talent får en krevende oppgave med å plukke ut prisvinnere.

13 spillesugne unge musikere setter hverandre stevne i kulturhuset storsal med et bredt spekter av musikk som rommer blant annet både Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Georges Bizet og Maurice Ravel m.fl., noe som gjør konserten til en spennende musikalsk godtepose. Kultursjef Linda Sætra leder forestillingen som konferansier.

Fagjuryen er bredt sammensatt med svært kompetente fagfolk. Juryleder er Dag Henrik Skatteboe. Han har blant annet erfaring som distriktsmusiker, klaverpedagog og konsertprodusent. Med seg i juryen har han klarinettist Ingrid Wangsvik fra Kristiansand Symfoniorkester, cellist Maja Birkeland som representerer UiA og sanger, pedagog og dirigent Bodil K. Nørsett.

Bildecollage alle utovere Ung klassisk 2021 2