Nyheter  Torsdag 27. juni 2019

Follofeler til Landskappleiken !

Denne uka går den årlige festivalen Landskappleiken av stabelen i Vågå i Gudbrandsdalen. Blant deltakere fra hele landet stiller også ungdomsgruppa Follofeler opp. Follofeler består av barn og ungdom tilknyttet kulturskolene i Ås og Ski som i flere år har hatt spesielt fokus på lokal folkemusikk.

Follofeler Landskappleik Trysil2018

Gjennom kurs og konserter har Follofeler etter hvert opparbeidet et stort repertoar med lokal folkemusikk fra Akershus og Østfold. De har tidligere vært med i store samarbeidsprosjekt både på NMH og ved Västanå teater, de har opptrådt på Norsk kirkemusikkfestival og spilt på direkte-TV under Nordeas julekonsert «Desember-toner» i Oslo Domkirkes og deltar nå på Landskappleiken for andre gang. I fjor fikk de stor oppmerksomhet fra både publikum og arrangører, som det første unge spelemannslaget fra Akershus som har deltatt på Landskappleiken i klassen for såkalt «vanleg fele», i motsetning til hardingfele, som folk flest forbinder med folkemusikk. Dette tradisjonsrike stevnet, der store og små kappes om medaljer, heder og ære, har vært arrangert årlig helt siden 1888, og er FolkOrgs viktigste arena for å samle folkemusikkmiljøet i Norge til dans og spel og trivelig samvær.

De femten ungdommene har de siste ukene jobbet intenst med folkemusikkonsulenten for å finslipe både slåttene som skal fremføres, og også dansetrinn. En av Follofelers spesialiteter er nemlig å bevege seg i takt med musikken mens de spiller, en svært krevende og ikke minst nyskapende presentasjon som blir lagt merke til i folkemusikk kretser. Medlemmene i Follofeler deltar i lagspel junior, åpen klasse og soloklassen junior (C-klassen) i både fele og hardingfele.

Akershus musikkråd ønsker Follofeler lykke til på Landskappleiken i Vågå!