Nyheter  Tirsdag 7. juli 2020

Snarvei til menneskets hjerte - fra Nesodden til Tatarstan

Akershus musikkråd har i mange år samlet inn og transkribert folkemusikk fra Akershus. For å gjøre musikken lett tilgjengelig, legges notene ut på nettstedet musescore.com/akershusmusikk hvor hvem som helst kan laste dem ned. Det tok ikke mange ukene fra vi hadde begynt å dele noter offentlig før en komponist i Tatarstan, en republikk i Russland, brukte to slåtter fra Akershus i en suite for gitar.

E Sjatrova ved pianoet liggende

  • Komponisten Ekaterina Sjatrova bor i Kazan som ligger ved elven Volga, og gjorde suksess som komponist allerede på 1990-tallet. Vi ba henne fortelle litt om seg selv, og om gitarsuiten hvor hun har brukt musikk fra Akershus.

    -Jeg vokste opp i et hjem fullt av musikk, forteller Sjatrova. -Begge foreldrene mine var musikere, og jeg hørte musikk fra morgen til kveld. Særlig gikk det i jazz. Jeg ble tidlig inspirert av den azerbaijanske komponisten og pianisten Vagif Mustafa-Zadeh som kombinerte jazz- og folkemusikkelementer med en form for orientalsk musikalsk krydder.

    Sjatrova er kjent for stort musikalsk spenn i sine komponisjoner som dekker en rekke sjangre. Hun skriver både kammermusikk, vokalmusikk og orkestermusikk i tillegg til musikk for soloinstrumenter. På spørsmål om hvordan hun selv definerer sitt eget musikalske språk, svarer hun, -For å være helt ærlig har jeg alltid slitt med å beskrive mitt eget arbeid. Jeg elsker å lytte til musikk fra ulike kulturer og ulike sjangre. Som komponist utforsker jeg også ulike stilarter. Hvis det går an å være en verdensborger, må det også være mulig å være en “verdenskomponist”. Først og fremst er jeg nok en melodisk komponist som forsøker å skrive gode melodier i musikken min. Som Tsjaikovski sa det: Melodien er musikkens sjel.

    -Folkemusikk er som en muse for meg. I tradisjonsmusikk kan jeg høre pulsen i lidenskapelig blod, uansett hvor i verden musikken kommer fra. Noe av det som stadig overrasker meg i folkemusikken er hvor mye vi har til felles, uansett hvor i verden vi bor, hva vi tror på, hvilken farge vi har på øynene, håret og huden eller hvilken utdanning vi har. Musikk binder oss alle sammen gjennom universelle verdier - kjærlighet, familie, barn, håp, tro, livsglede… Og folkemusikk er for meg snarveien til menneskets hjerte.

    Ekaterina Sjatrova har skrevet en suite for gitar, hvor hun har brukt to slåtter fra Akershus som Akershus musikkråd har transkribert og delt offentlig på nettet. De to slåttene har hun knyttet sammen til en helhet, og utgjør sammen en av satsene i suiten. I tillegg inneholder suiten en bearbeidelse av 'Gjendines bånlåt' og av den religiøse folketonen 'Litle fuglen'.

    - De to melodiene fra Akershus, en firetur og en masurka, ble en form for programmusikk for meg. Til fireturen ser jeg for meg en ung gutt som ivrer etter å få danse med ei bestemt jente, mens masurkaen illustrere hvordan den samme jenta flørter med gutten. Før jeg valgte meg disse to melodiene, hadde jeg sett en del videoer av folkedanser fra Norge, og forelsket meg i dansetradisjonene deres.

    Folkemusikkonsulent i Akershus, Marianne Tomasgård, sier følgende om saken: – Det er utrolig artig at musikere utenfor Norge oppdager de gamle danseslåttene fra Akershus og bruker dem i egne komposisjoner. Dette er internett på sitt beste! Jeg håper nå at noen gitarister der ute ønsker å lære seg Sjatrovas fine suite, og kanskje kan sette den på sitt eget repertoar. Melodiene hun har brukt fra Akershus er for øvrig begge fra Follo-området. Fireturen er en turdans etter skogsfullmektig Tömte, som nok har vært spilt i ballsalen på herregården Stubljan under Ljansgodset i Hvervenbukta. Masurkaen er etter felespiller og skomaker Jens Nielsen Aaslund, (f. 1855), som noe senere vokste opp på skysstasjonen ved Gjersjøen i Oppegård, i dag kjent som restauranten Villa Sandvigen.

    Artikkelen fortsetter under bildet

    Sjatrova akershus liggende

    -Jeg bor i Tatarstan, og musikken jeg skriver er selvsagt preget av min egen kultur og tradisjon. Men musikk er grenseløs. Den norske folkesangen ‘Litle fuglen’, minner meg om sanger som synges av såvel tatarer som kirgizer, for eksempel.

    - Ved å transkribere folkemusikk og dele musikken, gir Akershus musikkråd komponister og musikere over hele verden en gave. Internett gjør det lettere for meg å finne ny inspirasjon, og jeg er takknemlig for det dere deler. Her har jeg kommet over noen vidunderlige melodier som jeg kan bruke i min egen musikk. Og jeg kommer definitivt til å følge med på hva Akershus musikkråd deler også i framtiden.

    Eksempler på musikken til Sjatrova:

    “Regn i bossa nova-rytme” framført av det hviterussiske ensemblet ParaFraz i filharmonien i Brest: https://www.youtube.com/watch?v=74E6xknQiqA

    Verker som komponisten selv deler på Internett: https://ekaterinashatrova.musicaneo.com/

    For mer opplysninger om folkemusikk fra Akershus, noteheftene, digitaliseringen av noter mm, kontakt
    Folkemusikkonsulent i Akershus, Marianne Tomasgård, marianne.tomasgard(at)musikk.no.