Nyheter  Onsdag 26. mai 2021

Smittevern: Større grupper på musikkøvelser fra 27. mai

Regjeringen har gitt klarsignal for trinn 2 i gjenåpningsplanen.

Merk at dette er de nasjonale retningslinjene, og gjelder kun hvis kommunen ikke er omfattet av strengere bestemmelser. Kontroller alltid hva som gjelder i egen kommune før gjennomføring av musikkøvelser.

Fra 27. mai øker gruppestørrelsene for både innendørs og utendørs musikkøvelser:

  • Gruppestørrelser ved innendørs musikkøvelser, breddeidretten og andre kultur- og fritidsaktiviteter er økt fra 10 til 20 personer for alle aldersgrupper.
  • Ved utendørs aktivitet kan gruppestørrelsen økes fra 20 til 30 personer for alle aldersgrupper.

Flere grupper kan være aktive samtidig og disponere samme øvingsareal, forutsatt at de holdes i ulike kohorter. Myndighetene oppfordrer fortsatt til aktivitet utendørs fremfor innendørs. Merk at de samme kjørereglene for avstand, hygiene og oversikt over deltakere fremdeles gjelder.

På trinn 2 kan det være flere deltakere på arrangementer for barn og unge. Det kan være inntil 100 personer på innendørs arrangementer som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune. For sommerleirer og sommeraktiviteter har FHI slått fast at de fleste av disse ikke vil omfattes av arrangementsbestemmelsene i covid-19-forskriften og dermed vil ikke en fotballcup eller korpsstevne regnes som et arrangement i denne sammenhengen. LNU har bedt om avklaringer for praktiseringen av dette.

Det er foreløpig ikke sagt noe om endring av gruppestørrelser for trinn 3 og 4, men det antydes at også voksne vil kunne gjøre unntak fra 1-meterskravet fra trinn 3 i de tilfeller det er nødvendig for å kunne gjennomføre aktivitetene.

Trinn 2 åpner for flere deltakere på arrangementer

Musikkøvelser er ikke omfattet av arrangementsforbudet i covid-19-forskriften. Det betyr at bestemmelsene er å betrakte som anbefalinger. For konserter derimot er dette regulert av forskriften, og antallet som kan delta i trinn 2 uten bruk av faste, tilviste sitteplasser øker fra 10 til 50 personer. Ved fastmonterte seter gjelder 200 publikummere. I tillegg til dette kommer de som står for arrangementet.

Betydning av vaksinestatus

Det er fortsatt slik at det i det offentlige rom skal praktiseres like bestemmelser uavhengig av vaksinestatus. Det vil si at anbefalingen om gruppestørrelser i trinn 2 er den samme uavhengig av om alle er ingen er fullvaksinert. Eventuelle endringer av dette vil kunne skje i samband med etableringen av koronasertifikat, som er varslet å være på plass i juni.

Les mer: