Nyheter  Tirsdag 16. juni 2020

Stipend til Sondre Moshagen og Tor Michael Gilliam-Sæther

Siden 1991 har musikkrådet delt ut stipend til unge, lovende utøvere fra eller med tilknytning til Innlandet. Årets stipend går til Sondre Moshagen (18) fra Vinstra og Tor Michael Gilliam-Sæther (17) fra Hamar.

I år fikk vi inn seks søknader fra ungdommer fra hele Innlandet. Vi ser at nivået er blitt svært høyt på mange av søkere, og flere er fanget opp av talentprogrammer eller går hos dyktige lærere allerede. Dette er en gledelig utvikling, og viser resultatene av den store innsatsen kulturskolene og de lokale lagene gjør med opplæring av unge. Her dannes fundamentet for unge utøvere, enten de skal satse på musikk som levevei, eller ha det som en hobby for livet.

Stipendet består av 7500,- og et diplom, og tildeles Sondre Moshagen og Tor Michael Gilliam-Sæther.

Sondre Moshagen2

Stipendmottaker i 2020: Sondre Moshagen (piano) fra Vinstra.

Sondre Moshagen

- Så utrolig gøy å motta Innlandet musikkråds musikerstipend! Det er en fin anerkjennelse av det jeg brenner for, og vil være med å gi muligheter for videre utvikling. Jeg satser for fullt på musikken, og starter til høsten studier i utøvende jazzpiano ved NMH. Tusen takk for tildelingen!

Sondre Moshagen (18) fra Vinstra begynte som pianoelev ved Fron kulturskole da han var syv år gammel. Der fikk han god opplæring i den klassiske sjangeren, og mange muligheter til å spille på konserter og andre oppdrag. De tre siste årene har han vært elev ved musikklinja på Vinstra VGS. Etter hvert har han gått over til å spille mer improvisert musikk og jazz, og har hatt Øystein Skar som sin lærer. Dette skoleåret har Sondre også deltatt i NMH sitt talentutviklingsprogram med jazzpiano.

Sondre har kommet til landsfinalen i UKM med solopiano to ganger, og i 2017 mottok han Drømmestipendet. De siste årene har Sondre fått mye scene- og konserterfaring, både som solist og i samspill med andre.

- Mitt mål og ønske er å bli utøvende musiker, og etter hvert kunne ha det som levevei. Musikk har lenge vært og er en enorm drivkraft for meg. Det å fordype seg i de musikalske elementene, samspillet med andre musikere og møter med publikum gjennom musikk gir så mye. Det har blitt tydelig for meg at det er dette jeg ønsker å drive med.

Sondre Moshagen ønsker å bruke stipendet til å ta spilletimer med jazzpianist Espen Berg.

- Jeg har lyttet mye til Bergs musikk. Hans musikk var for meg en viktig inspirasjon til å begynne med jazz og improvisert musikk. Jeg ser stor verdi i å lære gjennom møte med flere pianister, med ulike innfallsvinkler og metoder, så dette vil jeg ha et stort utbytte av, forteller Sondre.

Tor Michael Gilliam Saether

Stipendmottaker i 2020: Tor Michael Gilliam-Sæther (fiolin) fra Hamar.

Tor Michael Gilliam-Sæther

- Jeg er veldig glad og takknemlig over å få et stipend fra Innlandet musikkråd, og ser fram til å få bruke det på videreutvikling i musikk.

Tor Michael Gilliam-Sæther (17) fra Hamar begynte med fiolin på Hamar kulturskole da han var seks år gammel, der han har hatt Malte Winje og Marit Lindquist som lærere. Som tiåring kom han inn på Barratt Due Musikkinstitutts Unge Talenter-program, og har gjennom det vært med på mange mesterklasser og forestillinger. Gjennom årene har han hatt både Bård Monsen og Ting Zu Chen som fiolinlærere ved Barratt Due.

Tor Michael ønsker å bruke stipendet til å ta spilletimer med Mari Silje Samuelsen.

I 2018 fikk Tor Michael Drømmestipendet til å kjøpe en ny fiolin samt delta på sommerkurs for å videreutvikle seg som musiker.

Drømmen min er å bli en profesjonell musiker. Jeg ønsker å kunne formidle musikk, slik at mine følelser og forståelsen av stykket når publikum.

Tildelinger de fem siste årene

År Navn Bosted Instrument Formål med stipendet
2019 Marius Westling Hamar Fiolin Spilletimer med Kirill Troussov
2018 Ingrid Joramo Lund Kongsvinger Sang Sangtimer med Solveig Kringlebotn
2017 Alexander Lohmann Rena Horn Orkesterkurs i England
2016 Kristin Pas Sørskogbygda Fiolin Sommerkurs i Sverige
2015 Magnus Kongsmo Karlsen Hamar Fagott Spillekurs
Sindre Tronrud Skrautvål Fiolin Spillekurs

Kriterier:

  • Stipend deles ut til unge sangere/musikere i Innlandet som er født mellom 2001 og 2007.
  • Stipendet deles ut etter søknad - til én eller flere kandidater
  • Stipendet deles ut til særlige talenter innen alle musikksjangere
  • Stipendet skal knyttes til spesielle kurs, hospitantopphold, ekskursjoner og lignende
  • Stipendet kan ikke benyttes til innkjøp av musikkutstyr