Nyheter  Onsdag 7. september 2022

Seminarreferat 2022

Endelig var det tid for vårt årlige munnspillseminar igjen! I år var ventetiden ekstra lang siden seminaret ikke ble gjennomført før i begynnelsen av september.

Turen gikk i år tilbake til Eidene på Tjøme, hvor vi var for to år siden under strenge korona restriksjoner. I år kunne vi endelig la koronaen ligge, og gi hverandre en god klem både når vi kom og reiste. De fleste av deltakere kom onsdag ettermiddag, og som vanlig ble det sosialt på kvelden med en oppdatering på hva alle hadde gjort det siste året. Gjensynsgleden er alltid stor i munnspillfamilien vår.

I år var vi 16 deltakere, med oss var våre kjære instruktører Sigmund, Tore og Vegard. I tillegg hadde Yoonseok tatt turen helt fra Sør-Korea for å bistå instruktørene. Ved piano var det godt å ha Ivar Anton tilbake, som ikke hadde muligheten til å delta på seminaret i fjor.

Torsdagen startet tidlig med en kort presentasjon av deltakere og instruktører før vi begynte å øve på årets fellesnummer som i år var Sigmunds første komposisjon «Så spiller vi Harmonica» Det er en kjent sang for de alle fleste munnspillere, så det gikk tålig greit. Men noen finjusteringer, notelære og dirigering av Tore måtte til før det satt godt.

Årets seminar ble gjennomført på en litt annen måte enn hva vi pleier. I år var fokuset mer på enkeltundervisning og mindre samspillgrupper. Det var på forhånd satt opp to sanger som samspillnummer som alle hadde øvd på før de kom. Alle deltakere fikk flere muligheter til å sette seg opp på enkeltundervisning med både Tore, Vegard og Yoonseok. I tillegg fikk alle mulighet til å spille sammen med Ivar Anton på piano, med tilbakemeldinger og veiledning fra Sigmund.

På torsdagen var det og tid for årsmøte, det gjennomført vi effektivt og det ble derfor tid for sosialt samvær hvor både gitarer og sangbøker kom frem.

Fredagen startet vi igjen med fellesnummeret før vi fikk enkeltundervisning. Men så kom Stine på at det var premiere på den nye Olsenbanden filmen «Siste skrik» på Tønsberg kino og at vi burde reise til kinoen og spille fellesnummeret vi hadde sist vi var på Tjøme, nemlig «Olsenbanden tema». Vi tok kontakt med Kilden kino i Tønsberg, som var veldig glad for at vi ville komme. Litt rustne var vi, det var jo tross alt to år siden vi hadde spilt den sist, men med litt øving hørtes det greit ut og vi kjørte av gårde til Tønsberg. Her spilte vi først flere ganger i foajeen, før vi avsluttet inne i kinosalen foran lerretet. Tore var noen nervøs, kinosalen var stor og vi hadde ingen høyttaler eller mikrofon til å hjelpe oss med å bære lyden frem i salen. Men det gikk over all forventing og publikum klappet med i siste delen av sangen. Som takk for bidraget fikk vi alle muligheten til å se filmen etterpå. Noen valgte det, mens andre reiste tilbake til Tjøme for en sosial kveld med gode samtaler og allsang.

Fredag kveld fikk vi og besøk av den kjente komponisten Kristian Lindeman. Han tok turen fra Oslo for å høre konserten i tillegg til å være tilskuer på seminaret. Lindeman er en kjent sanger, komponist og kringkastingsmedarbeider. Han er oldebarn til den kjente komponisten Ludvig Mathias Lindeman. Lindeman har i en årrekke arbeidet for plateselskapet CBS, men fra 1986 til 2004 var han produsent og programleder for NRK sitt musikkprogram Norsktoppen. I 1960-årene begynte han å skrive egne sanger, både til eget band og andre kjente artister. Flere av Melodi Grand Prix bidragene i den perioden er det Lindeman som har skrevet. Han har mottatt priser for sitt arbeid over hele verden, men for oss munnspillere kjenner vi han best for sangen «Elegi» som var en del at repertoaret i fjor. Mange av munnspillerne på årets seminar hadde fortsatt arbeidet med «Elegi» i år, og Lindeman fikk høre flere versjoner fra deltakere.

Lørdag var det tid for konsert, men før vi reiste til kirken øvde vi mer på fellesnummer og de to samspill nummerere slik at de skulle sitte 100% til konserten. På selve konserten hadde vi og med oss koret Færde Vocalis. Et fantastisk kor med en ivrig dirigent. Med den sammensettingen ble konserten helt fantastisk for alle som var til stede. Det å høre munnspill og kor sammen var en magisk opplevelse.

Det var NMf som startet konserten med fellesnummeret «Så spiller vi Harmonica» hvor alle deltakere var med. Sigmund var som vanlig konferansier og ønsket alle velkommen etter første fellesnummer. Videre spilte en god gjeng med munnspillere «Som den gylne sol frembryter» Det var en ny sang for alle oss i NMf, men den passet veldig godt til munnspillet. Siden vi var i kirken, passer det alltid bra med noen brudemarsjer. Denne gang var det den yngre generasjonen av instruktører, altså Tore, Vegard og Yoonseok som spilte «Brudemarsj fra Seljord» etterfulgt av «Bruremarsj frå Lidarende», som ble spilt av Tore og Vegard.

Så var det tid for å hente inn koret, en gjeng med munnspillere spilte sammen med Færde Vocalis «Vitae Lux» som betyr «Livets lys» og dette satte standarden for videre samspill med koret. For et kor og for noen munnspillere. Det var en opplevelse både for publikum og deltakere.

Günter tok så over og spilte «For my grandmothers» sammen med koret og avsluttet med nok en bruremarsj frå Øre. Det publikum ikke visste var at det sto 3 andre munnspillere rundt i lokalet og ble med på siste vers.

Siste innslag med koret var det Sigmund som gjennomførte. Han spilte åpningsmelodien «Så spiller vi Harmonica» samme med koret.

Når koret hadde satt seg var det Sigmund, Yoonseok og Ivar Anton som styrte showet på magisk vis, vi fikk høre flotte toner fra piano med Ivar Anton, Yoonseok og Sigmund med duett, før Yoonseok spilte noen solo nummer. Publikum nøt hver tone og klappet han tilbake til scenen etterpå.

Sigmund avsluttet konserten på mesterlig vis og til stor applaus fra publikum.

Etter konserten dro vi tilbake til Eidene for festmiddag og diplomutdeling. Med en liten gåtur fra Eidene kom vi til Vikingstua, som er en gapahuk som ligger fint til inne i skogen. Her var det tent opp bål og vi fikk servert en fantastisk 3-retters i skikkelig vikingstil. Her var det rause porsjoner, servise laget i tre, en fantastisk mat og en kjempe stemning. Gode samtaler, latter og sang hørtes nok langt inni skogen.

Søndagen ble en rolig dag, da var vi slitne etter mange dager med munnspill og mye musikk. Så dagen startet rolig med gode samtaler og reflektering over både seminaret, konserten og veien videre til neste seminar, som blir på Rauland fra 3-6 august 2023.

Etter hvert som vi våknet til ble det noen timer med enkeltundervisning, før alle fikk muligheten til å fremføre det de hadde arbeidet med på seminaret.

Seminaret ble avsluttet med lunsj etterfulgt av kaffe og kaker.

Tusen takk for nok et flott seminar!

Referent: Alice Asbjørnsen

29
28
30
27
3
4
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
5
7
2
6
14
12
13
15
11
10
9
8
1