Nyheter  Mandag 11. mai 2020

- Et utrolig viktig initiativ fra Abid Raja

Søndag kveld sang kulturminister Abid Raja med Det Norske Solistkor i finalen av «Hele Norge synger», på Riksscenen og Popsenteret i Oslo.

Over 100.000 nordmenn i hele landet har vært innom de seks sendingene i strømme-dugnaden «Hele Norge synger» som hele 27 organisasjoner i musikkfrivilligheten har stått bak, drevet frem av Krafttak for sang, Koralliansen og Popsenteret. Finalen hadde 17. mai-sanger som tema.

Dirigent Grete Pedersen ledet kyndig Det norske solistkor, Raja, Borgundvaag og tusenvis i hele landet gjennom utvalgte deler av den norske sangskatten. Både «Norge i rødt, hvitt og blått», «Kom mai du skjønne milde» og en rekke folkekjære vårsanger var med. Arrangementet hadde samsending med NRK P1s Søndagsåpent da hele landet sammen øvde på nasjonalsangen, hele finalen ble også strømmet både på Kulturdepartementets og Rajas private Facebookside.

- Dette blir en slags generalprøve, forklarte Raja, for årets 17. mai blir litt annerledes. Vi kan ikke samles som vi pleier i år, men vi kan møtes i sangen som gir glede og fellesskap, det trenger vi nå!

Helenorgesynger finale
Spill av video

Finalen på popsenteret 10. mai

Se Hele Norge øver på 17. mai - sanger, med Kulturminister Abid Raja, Bjørgulv Vinje Borgundvaag og Det Norske Solistkor

Borgundvaag mener kulturministeren har tatt et svært viktig initiativ ved å oppfordre til at alle skal synge sammen, og berømmer også kulturministeren for modig å stille opp og synge i direktesendingen med Norges beste kor.

"Abid Raja har tatt et utrolig viktig initiativ til at hele Norge synger sammen på 17. mai. Mange har stemmeskam og tør ikke bruke stemmen, kulturministeren gikk i kveld modig foran, stilte seg opp og sang med landets beste kor – respekt!", skrev Borgundvaag på sosiale medier i etterkant av sendingen.

Fb abid bvb

Dirigent Grete Pedersen gav på oppfordring fra Raja sin tolkning av hvordan nasjonalsangen kan fremføres:

- Vi behøver ikke starte med brask og bram, men kan starte innenfra og i en refleksjon over det vakre landet vi er en del av. Andre vers, som handler om fedrene og mødrene som har kjempet og grett, er litt mer kamp, så i det siste verset har vi stor pondus, men slutter med freden.

Styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Borgundvaag er imponert over de som har drevet frem Hele Norge Synger, han takker særlig Krafttak for sang, Popsenteret og Koralliansen.

- Sangen gir oss mye, ikke vær redd for å bruke stemmen din, ta med deg naboen og syng med freidig mot, også når du øver frem mot 17. Mai, sendingen ligger ute og kan brukes, oppfordrer Borgundvaag.

Og klokken 13 på ettermiddagen den 17. mai synger hele landet Ja, vi elsker.

Se innslag fra finalen på NRK1 kveldsnytt Se alle opptakene fra Hele Norge synger!

2020 05 11 13h20 18
2020 05 11 13h18 57