Nyheter  Søndag 10. mai 2020

- Korpsene er ekstra viktige i år

Etter Norsk musikkråds veileder for smittevern kan korpsene få øve igjen. Statsministeren ble med Rælingen skolekorps på øvelse til 17. mai.

Erna korps 22

Statsminister Erna Solberg og styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Borgundvaag, besøkte Rælingen skolekorps' øvelse.

For de aller fleste korps betyr starten av mai forberedelser til feiringen av Norges nasjonaldag. Med koronaviruset får vi en annerledes 17. mai i år, men med klare føringer kan korpsene spille som de har gjort i så mange år tidligere.

For å spille må du øve, men inntil nylig var dette svært vanskelig å gjennomføre. Med Norsk musikkråds veileder for smittevern kan kor, korps, band og orkestre endelig få øve igjen.

Statsminister og tidligere korpsmusikant, Erna Solberg hadde en god tone med korpsmusikantene i Rælingen. Hun fortalte muntert om sin egen korpstid, og lyttet til hvordan ungdommene opplevde det å få spille sammen igjen.

Tv2korpserna
Spill av video

Vil finne løsninger

Statsministeren mener lyden av korps er en enda viktigere på årets 17. mai. Til TV 2 sier hun at regjeringen vil finne løsninger for å sikre musikkfrivilligheten også til neste år.

Solberg avslørte at hun syntes korpset på Rælingen spilte bedre enn hennes korps. Hun spilte selv althorn og kornett i Haukeland skolekorps i nesten seks år.

– Det er et godt minne å ha med seg, har statsminister sagt i et tidligere intervju med Norges Musikkorps Forbund. Tiden i korps ga Solberg dyp respekt for hvor mye øvelse som ligger bak det i å bli virkelig god på et instrument.

Norsk musikkråd besøkte også øvelsen og styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag er helt enig med statsministeren i at det er viktig å finne en løsning for korpsene og frivilige musikklag også økonomisk.

– Korpsmusikk er veldig mye mer enn 17. mai, men det hadde selvsagt blitt en veldig annen nasjonaldag uten at korpsene spiller.

Borgundvaag er glad for at det frivillige musikklivet i Norge gradvis kan gjenoppta aktiviteten.

Erna korps 37
Erna korps 41

– Dessverre gjelder dette absolutt ikke alle musikklag i landet, forteller han. Noen kommuner er dessverre restriktive på å låne ut lokaler, i tillegg trengs nå større lokaler enn før for å ivareta et forsvarlig smittevern.

– En del lag opplever at dørene som tidligere var åpne nå er stengt. Musikklagene øver svært ofte i lokaler tilknyttet skoler rundt i landet, en del skoler har meldt om praktiske utfordringer som kapasitet til å rengjøre lokalene etter øvelsene, her må vi finne en løsning, avslutter Borgundvaag.

Temaside om koronaviruset