Nyheter  Mandag 17. juni 2019

Sterkt engasjement for sang i skolen

33 nasjonale medlemsorganisasjoner sang av full hals foran Stortinget, og forlangte mer sang i undervisningen.
Mange er bekymret for nedbyggingen av sang i lærerutdanningen over tid.

ESL NORSK MUSIKKRAD SANG I SKOLEN FOTO ENDRE LOHNE 120619 0205

Ungt engasjement for sang

Sangglede på Eidsvolls plass

Det stod ikke på engasjementet da musikkorganisasjonene samlet seg for å ta til motmæle forrige onsdag. Foran Stortinget dro Maj Britt Andersen og barn fra Vinderenkoret i gang allsangen. Folkekjære viser som Per Spellmann, Soltrall, Ballongvisa og Grevling i taket fikk de mange fremmøtte til å ignorere både vind og regn, og synge i av full hals.

- Vi får så mye glede av å synge fordi det er en grunnleggende måte å kommunisere på. Derfor er det utrolig viktig at alle elever får en allmenndannelse der sang har sin naturlige plass, sa styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag fra Norsk musikkråd i sin appell.

Bakgrunnen for aksjonen er at musikklivet mener at sang som fagområde ikke blir godt nok ivaretatt i lærerutdanningen. Sang som begrep er fjernet fra overordnet del i læreplanen. Det er også fjernet i forslaget til fagplanen i norsk og i andre fag der sangen alltid har vært en naturlig del av undervisningen. Mer enn 40 prosent av alle skoler har ikke fagutdannede lærere til å undervise i musikkfaget. Krafttak for sang, som er blant initiativtakerne til oppropet, viser også til forskning og praktisk erfaring som tyder på at det synges betydelig mindre i skolen enn før.

Flere politikere deltok

- Sangen må ha en sentral plass i skolen, sa Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet. Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet var enig og tok til orde for at vi trenger et løft for praktisk-estetiske fag i skolen. Martine Tønnesen, leder i Kristelig Folkepartis ungdom, snakket om læringseffekten sangen kan ha i hele utdanningsløpet.

Inger-Pernille Stramrud fra Norges Korforbund hadde organisert en underskriftsaksjon på nettet for å styrke sangens plass i læreplanen. Hun overleverte over 18 000 underskrifter til politikerne foran Stortinget.
ESL NORSK MUSIKKRAD SANG I SKOLEN FOTO ENDRE LOHNE 120619 0083

Uten sang blir vi fattige

ESL NORSK MUSIKKRAD SANG I SKOLEN FOTO ENDRE LOHNE 120619 0144

Maj Britt Andersen og barn fra Vinderenkoret

ESL NORSK MUSIKKRAD SANG I SKOLEN FOTO ENDRE LOHNE 120619 0328

Fra venstre: Inger-Pernille Stramrud (Norges Korforbund), Torstein Tvedt Solberg (AP), Martine Tønnesen (KrFU), Marit Knutsdatter Strand (SP) og Mona Fagerås (SV).

ESL NORSK MUSIKKRAD SANG I SKOLEN FOTO ENDRE LOHNE 120619 0180

- (..)gleden vi får av å synge sammen er en naturlig del av det å være menneske. I tillegg til egenverdien gir musikken tilbake til de andre fagene, mener Bjørgulv Borgundvaag.