Nyheter  Fredag 10. mai 2024

Intervju med Øystein Aurlien

Oslo musikkråd har vært så heldige å få tak i Oslo-entusiasten Øystein Aurlien for et intervju om hans kjærlighet til hovedstaden og musikkulturen! Han er født og oppvokst i Sarpsborg, flyttet til Oslo i 1989 og falt pladask for byens musikkglede og kultur.

Thumbnail Torleif Kvinnesland Oslo Synger TKV5578

Øystein er en av initiativtakerne til spillelisten og prosjektet "Liste over Oslosanger", der du finner over 1500 sanger som omhandler Oslo. Kriteriene for å komme med på listen er enkel! Sangen må handle om Oslo, et sted eller en gate, en person i Oslo og være utgitt. Kanskje du sitter på en Oslo-låt som mangler i lista?

Hvorfor har Oslo blitt så viktig for deg? Og hva var det som gjorde at byen fikk ta bosted i ditt hjerte?

Oslo har blitt viktigere og viktigere for meg, av mange ulike grunner. Selvsagt skyldes det nok at jeg har jobbet mye med å legge til rette for økt byliv i Oslo de siste 15 årene. Jeg er så heldig å ha fått jobbet med alt fra Spikersuppa til Tøyen. Gjennom jobben har jeg opplevd det fantastiske mangfoldet vi har her, og som er så bra for oss alle. Mange snakker om og er opptatt av bygningene. Det jeg opplever er mest alle de fine folka. Jeg liker å si “mennesker skaper steder” om det jeg driver med til vanlig. Over halvparten av alle som bor i Oslo er innflyttere. Jeg er selv en innflytter. Oslo har tatt veldig godt i mot meg, og det gjør at jeg også har blitt veldig glad i Oslo.

Vil du fortelle litt om prosjektet "Liste over Oslosanger"?


En februar dag for over syv år siden kom jeg, litt tilfeldig, over en liste på Wikipedia som het “List of songs about Oslo”. Den var del av “List of songs about cities”. Jeg så der at Oslolisten bare hadde fem sanger og tenkte umiddelbart “Hallo? Oslo har da mange fler!?” Jeg har aldri vært noen Wikipedia-nerd, men jeg laget en profil og logget meg inn. Kjapt hadde jeg slått både Stockholm og København (jeg tror de hadde 115 og 73 sanger, pluss minus). Så gikk det et par måneder, og vi hadde slått Berlins 273. Så gikk det et par år, før NRK StorOslo fikk snusen i listen. Andreas Augdahl og Kristina Ekelund “fikk fot”, og de har nå i over tre år tatt for seg en ny sang på denne lista. En annen sangsamler, Øystein Vea, kom på banen. Det ble dog litt Wikipedia-dramatikk for et par måneder siden. Det var noen Wiki-nerder i USA som mente det var helt umulig at lille Oslo kunne ha så mange sanger om byen. Listen ble “recommended for deletion”. Jeg forsøkte å argumentere med fakta, lenker og at vi har vært flere til å kvalitetssikre listen, men det hjalp ikke. Før den internasjonale listen ble slettet rakk heldigvis noen norske Wikipedia-folk å redde den over til den norske delen. For et par uker siden passerte “Liste over Oslosanger" 1500 sanger (i skrivende stund teller den 1524 Oslosanger). Låten som fikk æren av å være 1500 er “Bakerst på bussen”, med Tommy Tee, Lars Vaular og Jonas Benyoub.

Etter mange år med å samle Oslolåter vil jeg tro du har noen personlige favoritter? Hva er dine topp 5 sanger om hovedstaden?


Det er vanskelig, syns jeg, men Jens Book-Jenssens “Hver eneste dag er en Oslodag” må være med. Den ble skrevet til Oslodagen i 1936 og har holdt seg siden. Så er selvsagt “Nilsen”, med Tommy Tee og Don Martin helt der oppe. “Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen”. Selvsagt også “God Natt, Oslo”. Lillebjørn Nilsen skapte noe helt eget med den. Så har jeg lyst til å trekke fram Mathias Eick og “Oslo”. Drømmen min er at han skal spille den sammen med klokkenisten på Oslo Rådhus. Så tror jeg kanskje, siden jeg blir presset til å velge bare én til, at jeg må ta med “Suser avgårde alle mann”. Herlig låt!

Den 15. mai er det endelig duket for den store Oslodagen! I år er det ekstra spesielt siden det er jubileumsår og 100 år siden vi fikk tilbake bynavnet Oslo. Vil du fortelle litt om denne dagen og hvordan prosjektet Oslo Synger har fått være med på å påvirke Oslodagen?

Ja, dette blir storveis. Min store drøm er at Oslo Synger skal bli noe mer i årene som kommer, noe som hele sang- og musikk-Oslo skal tenke: La oss gjøre mer. Det er jo veldig hyggelig å kunne feire et jubileum, og selvsagt feire Oslodagen, men tenk om årets feiring kunne bli en katalysator for at hele Oslo skal jobbe sammen, om å synge, grave ned i og videreutvikle den fantastiske kulturarven Oslosangene representerer? “Oslo skal være verdens beste by å synge i” har Kaja i KIGO og jeg drodlet litt om. Tenk hva de gjør, både gjennom Spelemannprisen, på Oslodagen, og nå utover høsten? Kunne vi videreført dette også neste år? Årets Oslo Synger og det som skjer på Oslodagen i år håper jeg vil inspirere andre, til å gå sammen og satse mer. “Listen over Oslosanger” kan videreutvikles, og kanskje bli noe som er tilgjengelig for flere. Popsenteret er veldig interessert i å få til noe, og kanskje vi kan lage et årlig arrangement for Oslosangene, for hele Oslo? Det hadde vært fantastisk!

Foto: Torleif Kvinnesland

Thumbnail Torleif Kvinnesland Oslo Synger TKV5519

Her finner du "Liste over Oslosanger": https://no.wikipedia.org/wiki/...

Ønsker du høre ukas Oslolåt? Trykk her: https://www.musikk.no/oslo/nyh...