Nyheter  Lørdag 5. juni 2021

Bli med å øve UTE!

Torsdag 3.juni var daglig leder i Østfold musikkråd vikardirigent for Trøgstad Janitsjar. Janitsjarkorpset øver i paviljongen på Skjønhaug, og skaper god stemning for alle rundt seg!

Thumbnail IMG 0465

Bli med å øve ute!

Trøgstad Janitsjar ble stiftet i 1938 og er et korps bestående av ca. 30 musikanter. Korpsets visjon er å "skape musikk", "spilleglede" og "engasjement". Det klarer de absolutt!

Etter koronapause har korpset startet opp igjen øvelser med sin faste og dyktige dirigent, Daniel Paulsen, i paviljongen på Skjønhaug. Korpset praktiserer påmelding til øvelsene, og bruker målestokk for å ivareta riktig avstand i henhold til veileder: Smittevern for musikkøvelser.

Korpset ønsket seg en pen start, og opplever at øvingen raskt har kommet godt i gang både på fellesøvelsen og hjemme. På øvelsene spiller de nå bevisst repertoar som er overkommelig, morsomt og underholdende. Det er fokus på spilleglede for de som spiller og lytterglede for de som tilfeldigvis stopper innom for å høre på der de sitter og spiller i musikkpaviljongen. For at øvelsene skal preges av motivasjon og mestring, er korpset oppmerksomme på at det skal låte fint hele tiden. I arbeid med alle stykker de spiller, jobber de med god klang, frasering, artikulasjon, med å lytte til hverandre og spille godt sammen. Det er fin balanse mellom ulike instrumentgrupper og korpset låter fint. De har i tillegg store smil og masse musikkglede å spre!

For meg som denne torsdagen var vikar hos Trøgstad Janitsjar, opplevdes paviljongen som et overraskende godt sted å øve! Like i nærheten ligger også eldresenteret på Skjønhaug, og mange eldre fikk sikkert glede av korpsets øvelse denne kvelden. Det er verdt å tenke over hvordan idrettslag av ulike typer er synlige ute til enhver tid. Det sparkes for eksempel fotball på fotballbaner og i ballbinger store deler av året. Det er guffent og ugreit for mange instrumenter, fingre og lepper å øve ute i kulda. Men vi har ingen grunn til ikke å bruke uterommet også i år som kommer - år som ikke er preget av pandemi! Musikklag som øver ute er synlige, skaper stemning og gleder andre. De "popper" ikke bare plutselig frem i nærmiljøet på 17.mai. Uteøving viser frem arbeidet som hele tiden nedlegges landet over blant mennesker som spiller og øver sammen. Det skaper fine bidrag til andre menneskers hverdag. Kanskje kan uteøving gjøre at flere får lyst til å finne ut mer om det vi gjør, slik at vi får enda flere mennesker å musisere sammen med i fremtiden?

I Østfold musikkråd har vi fått meldinger om at mange lag og foreninger har kommet i gang med øvelser. Selv om semesteret nå er nesten over, oppfordrer vi til sommerøvelser! Mange er hjemme i ferien og ønsker å øve nå som det endelig er mulig igjen! Øv ute - som Trøgstad Janitsjar. Få i gang øvelsene igjen. For de som syns det er tungt etter koronapause - begynn med ti minutter daglig hjemmeøving i tillegg til korpsøvelsen. Gjør en god oppvarming, og spill eller syng noe du liker godt. Gjør det på et fast tidspunkt, og gjør den lille øvingen skikkelig. Du vil merke raskt fremgang, snart glemme klokka - og så er du plutselig oppe i normal øvingsmengde. Og DER sitter formen!

Uteøving nå er DEILIG! Været er nydelig, og det finnes mange gode steder å øve. De fleste mennesker i nærmiljøet vil syns det er topp med korpsmusikk en kveld i uka. Husk det neste år også - når vi kan øve inne - at det er fint og svært viktig å vise oss frem, å være en integrert del av nærmiljø og samfunn. Øv ute - vis at det finnes et mangfoldig frivillig musikkliv i Norge. Vi har jo tross alt mengder av korps, kor, spellemannslag, ukuleleklubber, band og mye annet spennende en kan ta del i!

Forsommerhilsen fra daglig leder, Tonje Gravningsmyhr.