Nyheter  Onsdag 16. september 2020

Velkommen til Folkemusikk-kurs på Solhaug 17.-18.oktober 2020!

Velkommen til en spennende kurshelg for folkemusikkinteresserte fra fjern og nær. På menyen står gammel dansemusikk fra gamle notebøker fra Østfold og folkesang fra Østfold og Vestfold.

Solhaug
 1. Musikkurset. Tema for musikkurset er basert på Østfold musikkråds ferskeste notehefte Dansemelodier og viser fra gamle østfoldske notemanuskripter i fleksible arrangementer av Ånon Egeland (2020).
 2. Sangkurset. Her får kursdeltakerne lære sanger fra Elfi Sverdrups eget repertoar.

Felespiller og lærer Ånon Egeland har tidligere holdt kurs for Østfold musikkråd i 2018. Den gang var gamle dansemelodier fra Schodsbergs notebok i fokus. Siden den gang har Ånon funnet flere gamle notesamlinger fra Østfold som han har plukket velklingende melodier fra. Han har i tillegg arrangert melodiene for små ensembler. Noen av disse dansemelodiene vil han dele med oss på kurset sammen med Åsmund Reistad, som vil instruere komp-gruppa. Egnede instrumenter på melodi- og understemme: Fele, klarinett og fløyte. Egnede akkordinstrumenter: Trekkspill, mandolin og gitar. Bassfunksjon kan fylles av instrumenter som har dypt toneregister, som cello og kontrabass. Flere instrumenter kan fylle flere funksjoner, så det finnes mange muligheter!

Vi holder oss til samme konsept som sist med innlæring av melodier og akkompagnement på gehør. Noteheftet Dansemelodier og viser fra gamle østfoldske notemanuskripter i fleksible arrangementer av Ånon Egeland (2020) vil bli brukt under kurset og er inkludert i kursprisen.

Vi gleder oss også veldig over at Andrea Kasbo Rygh vil presentere sin ferske mastergradsavhandling på kurset. Hun har kalt masteroppgaven Springdans og pols i Østfold – en studie av springdans- og polsmelodier i håndskrevne notebøker fra Østfoldområdet (2020).

Solhaugkurset samler folkemusikkinteresserte fra hele østlandsområdet og er et uformelt forum for utveksling av kunnskap og erfaring. Østfold musikkråd har fokus på formidling av lokale folkemusikktradisjoner. Det vil bli anledning til å kjøpe notehefter med lokal tradisjonsmusikk utgitt av Østfold musikkråd, i løpet av kurset.

PROGRAM:

Lørdag:

 • 09.00-09.45 Frokost for dem som overnatter
 • 10.00-12.30 Kurs
 • 12.30-14.30 Lunsj
 • 14.30-16.30 Kurs
 • 16.30-17.30 Springdans og pols i Østfold av og med Andrea Kasbo Rygh
 • 18.00-19.00 Middag
 • 20.00 Mini-konsert, jam og dugnadsspell.

Søndag:

 • 09.00-09.45 Frokost for dem som overnatter
 • 10.00-12.30 Kurs
 • 12.30-13.30 Lett lunsj, info fra ØMR og evaluering
 • 13.30-14.00 Opprydding og utsjekk

Pris:

Kurs to dager: Kr 800,- (600,- for studenter).

Inkludert i prisen: Lunsj og middag lørdag, frukt, kaffe og te i pausene samt lett lunsj søndag. Kursmateriell: Noteheftet Dansemelodier og viser fra gamle østfoldske notemanuskripter i fleksible arrangementer av Ånon Egeland.

Mulighet for enkel overnatting i firemannsrom m/dusj på gangen inkludert i kursprisen. Hver deltaker må ha med eget sengetøy/sovepose. Soveplasser deles ut etter «først til mølla»-prinsippet. Frokost kr. 50 kommer evt. i tillegg til kursprisen.

OBS: Det vil i år være begrensinger i antall deltakere på både kurs og overnatting grunnet covid-19 pandemien. Det anbefales derfor å være raskt ute med påmelding for å sikre seg kursplass. Vi vil under kurset følge alle gjeldende retningslinjer fra www.fhi.no.

Adresse kurssted:

Solhaug feriehjem

Rødsbråtan 66, 1628 Engelsviken

PÅMELDING INNEN 27. SEPTEMBER

Påmelding er bindende, og kursavgift refunderes ikke etter ordinær påmeldingsfrist.

Om instruktørene:

Ånon Egeland, (fele): Ånon Egeland er en av Norges mest særegne felespillere både på flatfele og hardingfele. Han har i kraft av sin posisjon som høyskolelektor ved Instituttet for Folkemusikk og Folkekultur i Telemark hatt stor innflytelse på en hel generasjon av unge folkemusikkutøvere. Han er vinner av Spellemannprisen og Folkelarmprisen (sammen med Mikael Marin). Ånon har vært en viktig pådriver i den økende interessen for musikktradisjonene i Aust-Agder og grensetraktene, inkl. Østfold ved UiSN, institutt for tradisjonskunst og folkemusikk.

Åsmund Reistad, (gitarer, mandola, kontrabass): Åsmund Reistad er en allsidig og erfaren gitarist og komponist. Han er fast gitarist for Åsmund Nordstoga og spiller i flere band, som Breibeint, Birgitte Danberg trio, Bjørgo og Reistad og Folk fra Follo. Åsmund Reistad er også aktiv komponist og arrangør. Norsk folkemusikk danner basis for mesteparten av hans produksjon sammen med elementer fra viser, jazz, verdensmusikk, m.m.

Elfi Sverdrup: Å kalle sangeren Elfi Sverdrup mangfoldig er en sterk underdrivelse. Elfi begynte med kveding i 1977 på Akademiet i Rauland og har siden den gang vært lidenskapelig opptatt av forskjellige typer folkesang. De første årene gikk hun på kvedarkurs med bl.a. Agnes Buen Garnås, Kirsten Bråten Berg, Ragnhild Furholt, Halvor Håkanes, Tone Mårdalen Hasle m.fl. Elfi er opptatt av tradisjonsmusikkens mange detaljer; stemmeklanger, dialekter, ornamenter, rytmer og uttrykk. Fra 1979 begynte hun å samle folkeviser fra Vestfold. Hun lærte både direkte av folk og fra opptak i arkiver. Fra 80-tallet og til nå har hun også tilegnet seg kunnskap fra samiske, inuittiske og tuvinske folkesangmestere. Elfi behersker derfor en sjelden palett av klang og vokaluttrykk. Elfi har samarbeidet tverrkunstnerisk med utallige kunstnere, og arbeider på fulltid som sanger, smykke- og billedkunstner

Arrangør: Østfold musikkråd. For spørsmål, kontakt gjerne folkemusikkonsulent i Østfold på epost: marianne.tomasgard@musikk.no

Påmelding til folkemusikk-kurs 17.-18.oktober 2020

Ønsker overnatting?
Student