Nyheter  Mandag 3. februar 2020

Trad Session høsten 2021

Velkommen til høstens Trad Session i Fredrikstad for alle som er interessert i god folkemusikk av ypperste klasse fra innland og utland.

Trad Session har ca. 10 arrangementer i året med fremragende konserter samt et samspillsforum for alle interesserte i og utenfor fylkets grenser. Vi ønsker velkommen til gamle og nye deltakere og publikum på St.Croixhusets røde kaféscene i Fredrikstad.

Richard Burgess er vert for kvelden og leder samspill / "session" etter konserten.

Konsertene starter kl. 20, dørene åpnes kl. 19.

Trad Session

PROGRAM for høsten 2021

17. september: Aslak Brimi Kvartett

Aslak Brimi fra Lom kan kalles en nyskapende tradisjonalist. Fem ganger vinner av Landskappleiken klasse A (fele) og barnebarn av den legendariske spelemannen Hans W. Brimi – det er ikke noe å si på legitimasjonspapirene! Aslak er en nysgjerrig musiker og komponist, åpen for impulser fra så vel kammer- som fra verdensmusikken. Sammen med musikerne Bjørn Kåre Odde (fele), Espen Wensaas (strenger) og Svein Tore Werstad (barytonsaksofon) vever han intens og fargerik musikk som allerede har innkassert en Spellemannspris (2018). Og et nytt album er på gang!

15. oktober: Ornunga-prosjektet

Ornunga er en liten bygd i Västra Götaland, der det en gang bodde en felespiller ved navn Johan Albert Petterson. I 2018 kom fem av Sveriges fremste folkemusikere – med Hans Kennemark og Jenny Gustafsson i spissen - sammen for å gjenskape musikken til denne glemte spelemannen, som også har forbindelser til Østfold. Resultatet ble et av de fineste folkemusikkalbum det året. Ornunga-konserten ble avlyst to ganger i 2020 pga koronapandemien.
FolkfraFollo består av Marianne Tomasgård (fele) og Åsmund Reistad (gitarer). De henter fram tradisjonsmusikk fra Akershus og Østfold og presenterer den på nye, spennende måter.

15. november: Guro Kvifte Nesheim & Mats Edén

Generasjonene møtes i denne duoen som har vakt stor oppsikt med sitt nye album «Den Kaldsteikte». Hardingfelespilleren Guro Kvifte Næsheim har, sin unge alder til tross, rukket å bli en ettertraktet artist både solo og med sin egen kvintett GKN5. Hun ble marinert i folkemusikken fra Telemark fra barndommen og spiller med enorm autoritet. Svensken Mats Edén er intet mindre enn en legende i skandinavisk folkemusikk - en av grunnleggerne av Groupa og, med sitt særpregede spill, en inspirasjonskilde for mange siden 1970-tallet.

26. november: Ford Folk

Folkemusikktradisjonen fins så å si overalt - hvis man leter. Og det er det Ann Turi Ford fra Nesodden har gjort. Hun har samlet både slåtter og viser og, sammen med sin kvintett, funnet nye og spennende måter å føre stoffet videre. Ford Folk ga ut albumet «Folkemusikk fra Nesodden» i 2013, og 2019 ga de ut et trippelalbum, «Samuels Sanger», en hyllest til den glemte folkesangkilden Samuel Hellen (1813-92). Ford Folk spiller et forbløffende antall instrumenter - så vår faste lydmann Kristian skal få noe å bryne seg på.

10. og 11.desember: Nordsjøjul

Fredrikstads mest særegne julekonsert er for lengst blitt tradisjon. Ni musikere fra Norge, Sverige og England presenterer flerstemte folkelige julesanger på flere språk, utrolige men sanne fortellinger om villsvin, julebukk og gjerdesmettjakt, vakkert samspill av concertina, fele og hurdy-gurdy. Det avholdes altså to konserter, fredag og lørdag.