Nyheter  Lørdag 4. november 2023

Et innholdsrikt år med Sigmund Groven

Sigmund Groven, som mange forbinder med kjenningsmelodien til NRKs Nattønsket, «Vårsøg», er en av Norsk Munnspillforums faste instruktører på våre årlige munnspillseminarer. Sigmund hadde sin debut som munnspillsolist på NRK allerede i 1965, men er fortsatt en aktiv musiker. Han har i år hatt det travelt med plateinnspillinger, konserter og som solist i årets store familiefilm Den første julen i Skomakergata.

Året startet med utgivelse av platen Kjenslevev, sammen med Knut Buen. Den er oppfølgeren til The Sound of Telemark fra 2020, som inneholder både tradisjonelle folketoner og nyskrevne sanger. Kjenslevev er en samling nye sanger med tekster av Knut Buen, de fleste tonesatt av Sigmund, og sunget av Anne Gravir Klykken og Aasmund Nordstoga, sammen med Knut, Sigmund, og Kjetil Bjerkestrand på synthesizer. Utøverne har fremført Kjenslevev i konsertform i Porsgrunn, Oslo, Rauland, Sauherad og Lillehammer.

Munnspillet er et populært instrument i Asia, noe vi kan gi Sigmund en del av æren for. Han har i alle år vært aktiv, og avholdt konserter i hele Asia. I april i år var Sigmund i Hong Kong og deltok som lærer i Master Class og var en del av juryen i forbindelse med Hong Kong International Chromatic Harmonica Competition i tillegg til at han var solist på en konsert.

Munnspill under åpen himmel er navnet på en av konsertarrangementene Sigmund har deltatt på i år.
Dette arrangementet er en reise i Sigmunds musikalske univers, og med seg har han mezzosopran Marianne Bye Granheim og pianist og organist Berit Billingsø. Marianne Bye Granheim, som er barnebarnet til Erik Bye, har ved flere andre anledninger deltatt på konserter sammen med Sigmund. Munnspill under åpen himmel er en konsert som i hovedsak er basert på Sigmunds komposisjoner med alt fra viser til filmmusikk, folketoner, populærmusikk og klassisk musikk. Hittil i år har denne flotte gjengen spilt tre konserter sammen.

Oss fire er en kjent kvartett for mange av oss i Norsk Munnspillforum. Oss fire består av vår egen læremester Sigmund Groven, hans mangeårige pianist Ivar Anton Waagaard, sangerinnen Tone Braaten og Lars Klevstrand, som både synger og spiller gitar. Denne gjengen har spilt flere konserter i 2023, hvor publikum har fått oppleve flotte sanger, viser, instrumentale stykker, og musikk som er skrevet for film og teater. Rett og slett en variert og spennende kombinasjon.

For Norsk Munnspillforum er et av høydepunktene vårt årlige munnspillseminar, som i år ble arrangert på Rauland. Der var Sigmund sammen med sine tidligere elever Tore Reppe og Yoonseok Lee, som fungerte som instruktører og undervisere i kromatisk munnspill. Vi ble også på dette seminaret akkompagnert av vår faste konsertpianist Ivar Anton Waagaard. Den tradisjonelle avslutningskonserten ble arrangert i Årestoga ved Raulandsakademiet, og med fullsatt «stoge», fikk publikum høre flotte melodier fra Telemark, både fra instruktørene og ikke minst fra deltakerne. Et av høydepunktene var «Bruremarsj frå Seljord», arrangert for, og spilt av samtlige deltakere.

Den 6. oktober kom albumet Borders, som inneholder tre konserter for soloinstrumenter og symfoniorkester komponert av Henning Sommerro: Solkverv (Solstice), Concertino for munnspill og orkester med Sigmund som solist, videre Vårfest for panfløyte og orkester med Roar Engelberg som solist, og Grenser (Borders), konsert for fiolin og orkester, der Marianne Thorsen er solist. Trondheim Symfoniorkester ble dirigert av Nick Davies. Innspillingen er gjort av den prisbelønnede lydteknikeren og produsenten Morten Lindberg og utgitt på hans plateselskap 2L.

Men noe av det mest spennende i år er nok kanskje innspillingen av årets familiefilm Den første julen i Skomakergata, hvor Sigmund er solist. Filmen har premiere på kino 10 november. De aller fleste husker nok Jul i Skomakergata som er den norske TV-serien for barn som ble sendt som en julekalender i 24 deler. Serien ble produsert av NRK og ble sendt første gang i 1979. Tradisjonen for julekalender for barn på TV er sterk i NRK, og Jul i Skomakergata har vært blant de mest populære noensinne. Manuset og musikken ble skrevet av Bjørn Rønningen og solist på munnspill var selvsagt Sigmund Groven. Men nå kommer altså oppfølgeren, hvor musikken er komponert av Gaute Storaas, og hvor Sigmund er soundtrackets solist. Selv om det er komponert ny flott musikk, er fortsatt den gamle gode kjenningsmelodien på munnspill med. Vi gleder oss til premieren!

Sigmund har i mange år spilt julen inn med å arrangere julekonserter, og i år er ingen unntak.
Den 30. november spiller Sigmund julekonserten Innunder jul i Notodden kirke sammen med Anne Vada og Iver Kleive.

Sølvguttene, som ble stiftet allerede i 1940, har også en tradisjon med å synge julen inn. Det aller første juleopptaket er helt tilbake til 1966, hvor de synger julen inn i Gamle Aker kirke. I år har Sølvguttene fått med seg Sigmund og inviterer til Julekveld med Sølvguttene, som er en hyggelig og noe uhøytidelig konsert med alt fra kjente og kjære julesanger, til julesanger fra populærkulturen. På konserten får en høre «Reodors ballade» sammen med Sigmund, og får oppleve både sopranenes unike klang, og bassenes brumling. De garanterer julestemning!

Onsdag 13.desember kl.18 spilles konserten i Universitetets Aula i Oslo, og lørdag 16.desember er det to konserter i Dronning Sonjas Kunststall ved Slottet i Oslo.

For mer informasjon om Sigmunds konserter, se hans hjemme side: www.sigmundgroven.com

Klepp 2022
Selbu 2021
Instruktorer Rauland 2023