Seminarreferat 2008

Referat fra Munnspillseminar 2008, på Svalbard.


NMf’s sommerkurs/seminar i Longyearbyen, 4. – 7. september 2008, samlet 21 deltagere, 4 instruktører(inkl. I.A.Waagaard) og 11 partnere/foreldre. 36 personer var ingen dårlig gjeng å ankomme med til NMf-seminar! Og de spesielle omgivelsene gjorde at dette seminaret nok går inn i NMf-historien som et av de mest uvanlige!

Her følger vårt medlem Gustavs referat ifra dagene + fotobidrag ifra Jack :

Onsdag:
På morgenen begynte munnspillfolket å samle seg på Gardermoen. Sikkerhetskontrollen er jo et eget kapitel når man reiser med munnspill, men det holdt med kontroll av ett munnspill, de så raskt på skjermene sine at her var det mange reisende som hadde med nøyaktig det samme. Snart lettet flyet, og kursen gikk nordover. I Tromsø var det mellomlanding etter ca 1 time og 30 min flyging. Til Longyearbyen var det omtrent like langt, og da vi fløy innover Isfjorden gikk flyet lavt og sakte, slik at vi hadde god tid til å kikke på landskapet. Vel framme på flyplassen ble vi tatt imot av en representant fra Spitsbergen Travel, som ledet oss til en buss som kjørte oss til ”Funken”, hotellet som vi skulle bo på. Dette var opprinnelig messe for funksjonærene som jobbet på Store Norske, men er i seinere år blitt påbygget og tatt i bruk som hotell. Her var det også gode konferansefasiliter, slik at seminaret også ble holdt der.

Om kvelden var det middag i restauranten. Der ble det servert gourmetmat, dvs. meget god mat, men med mindre omfang på porsjonene. I foajèen var det plassert ut vaffeljern der vi selv kunne steke vafler. Det hendte at det kom godt med utover dagen.

Torsdag:
Denne dagen våknet vi til snedryss på fjellene. Seminaret startet kl 9 på morgenen, og fellesnummeret ble presentert og prøvd. I år het det Lengst mot nord, et stykke Sigmund hadde arrangert av forskjellige melodier med tilknytning til nord, bl.a Svalbardtema fra filmen Orions belte. I år var det også lagt vekt på å dele seminaret inn i forskjellige grupper som tok for seg forskjellige emner. Sigmund hadde mesterklasse, Tore tok for seg teknikk og klang, Vegard holdt notekurs, og Georg holdt vedlikeholdskurs. Ellers ble det arbeidet med de forskjellige stykkene som var sendt ut på forhånd. Solostykkene var Black Orpheus, Glad og fri, Oblivion og Vinterlandet. Samspillstykkene som var sendt ut var Menuett i G, Greensleeves, Hymne, Sesampolka, Duett, Styggen på låven, Dalakopen og Reodors ballade.

Om kvelden ble det holdt årsmøte i Norsk Munnspillforum.

Fredag:
Denne dagen tok fellesnummeret mer form etter hvert som vi hadde øvd, og ellers gikk seminaret slik som dagen før. Om kvelden ble de fleste med på tur til en varde høyt over Longyearbyen. Det var svært bratt og tungt å stige oppover, så det var planlagt at noen skulle snu ved varden, mens andre skulle fortsette et stykke innover fjellplatået ovenfor Longyearbyen. Vi hadde derfor med to børsebærere, på Svalbard kan nemlig isbjørn være en trussel for turgåere. Omtrent halvparten fortsatte innover platået, men tåka kom sigende så vi ikke så noe mer av Longyearbyen. Så gruppa snudde forholdsvis tidlig, og returnerte tilbake til hotellet.

Lørdag:
Denne dagen var seminardelen forholdsvis kort, fordi det var planlagt turer til forskjellige steder. Kl 15 var alle klar for èn av tre turer.
Gruve 7: Dette er den eneste gruva nær Longyearbyen som fortsatt er i drift. Her brytes kullene i lag som tildels bare er knapt èn meter høye. For å komme inn dit måtte det kjøres med spesialbil så lav at både fører og passasjerer måtte ligge helt flat på ryggen under turen. En særegen opplevelse!
Sarkofagen: Denne turen gikk innover dalen mot Longyearbrèen. Her inne er det gamle fossiler, 40 – 60 mill. år gamle, og disse gikk det an å plukke selv. En fin tur for de som liker å bevege seg i terrenget.
Kulturtur i Longyearbyen: Dette var en vandring til forskjellige steder i Longyearbyen, deriblant til det nye musèet. Dette musèet er plassert i det nye universitetsbygget.

Om kvelden var det festmiddag på hotellet. Og under middagen ble Sang til Norsk Munnspillforum presentert av vårt medlem Reidun. Denne sangen hadde hun laget både tekst og melodi til, og den ble sunget av medlemmene med stor munterhet! Etter middagen ville noen vandre i Longyearbyen. Så langt mot nord var kveldene selv første helga i september ikke helt mørke, og sammen med gatebelysningen ble det en helt spesiell stemning ute.

Søndag:
Denne dagen gikk med til å forberede seg til kveldens konsert. Her skulle både fellesnummer, samspillstykker og solostykker få den siste finpuss. Konserten ble holdt i Galleri Svalbard, et godt lokale med fin kunst på veggene. Det viste seg at det var stor interesse for konserten slik at vi like før konsertstart måtte sette inn alle tilgjengelige stoler som fantes i bygget.

Konserten startet med fellesnummeret Lengst mot nord. Etter det spilte Liv Marit og Gustav Velkomne med æra, et stykke som passet fint til velkomst, samt at det passet inn for å markere 100-årsjubilèet for Geirr Tveitt. En kvartett med stor aldersspredning spilte Reodors ballade. Her deltok Georg, Trygve og Jørgen, samt Even. Han er 14, og de tre andre er godt voksne karer i slutten av sekstiåra. Jan Ingemann, Lars og Ivar Anton spilte Duettino. Dette stykket er veldig krevende både teknisk og musikalsk, men Jan og Lars fikset dette. Günther stilte så med en egen komposisjon som han hadde kalt Spaghetti and meal. Og her hadde han med både Lars, Vegard og Ivar Anton. Vegard spilte også en egen komposisjon som het Julias sang. Og Julia satt selv i salen som tilhører! Tore og Vegard spilte sammen med Ivar Anton Brudemarsj fra Lidarende, og det siste stykket før Sigmund og Ivar Anton sin avdeling var Bruremarsj fra Seljord. Fint oppvarmingsstykke for Sigmund, der han deltok sammen med Tore og Vegard.

Sigmund og Ivar Anton hadde en fin avdeling med både samspill og enkelte solonummer. Stor lykke blant tilhørerne gjorde avslutningsstykket Svalbardtema. Sigmund spilte her sammen med playback av originalmusikken til Orions belte. Avslutningskonserten vår ble en stor suksess med god publikumsoppslutning. Det hjelper alltid på stemningen når man må bære inn flere stoler like før konserten skal starte!

Norsk Munnspillforum vil takke Longyearbyen Kulturforetak for et godt samarbeid i forbindelse med konserten vi holdt i Galleri Svalbard!

Etter konserten var det samling på hotellet med utdeling av deltakerbevis.

Mandag:
Dette var dagen da mange av deltakerne skulle reise tilbake til fastlandet. Men ikke alle gjorde det. Ca halvparten skulle ha en ekstra dag på Svalbard, og denne dagen ble benyttet til tur med båt til Barentsburg. Dette er russerne sin gruveby på Svalbard.

Gustav Olsen

Svalbard 01
Svalbard 02
Svalbard 03
Svalbard 04
Svalbard 05
Svalbard 06
Svalbard 07
Svalbard 08