Seminarreferat 2016

Referat fra Munnspillseminar 2016, i Tromsø.

Årets munnspillseminar ble arrangert i vakre Tromsø fra 23. til 26. juni. I år var det vår egen instruktør Vegard som sammen med Troms musikkråd, var arrangør. Vegard har bodd flere år i Tromsø og holdt mange munnspillkurs her. Noen av hans tidligere kursdeltakere deltok nå på seminaret og vi har til og med fått vårt første medlem i Tromsø.

Selve undervisningen ble holdt på Musikkonservatoriet som ligger sør på Tromsøya.
De fleste av deltakerne sjekket inn på Sydspissen hotell, et drøyt steinkast fra konservatoriet. De fikk seg en frisk spasertur hver morgen på vei til øvingslokalene, da Tromsø ikke viste seg fra sin beste side de første dagene. Men været glimtet til med både sol, opphold og vindstille i de timene vi skulle feire St. Hans. Det ble feiret med kjekt samvær på sydspissen hotell hvor det ble grillet gode, lokale pølser. Noen tok seg og en tur langs fjæresteinene. Tromsø sin badeplass nr 1 lå rett utenfor hotellet og det ryktes at det friske sjøvannet ble testet ut av noen munnspillere, i form av «midnattssolbading», på tampen av seminaret.

Instruktørene var også i år Sigmund Groven, Tore Reppe og Vegard Austli Kjøsnes.

I år var det 24 deltakere, av de var det 5 nye som ikke er medlem i NMf, nå håper vi at de er blitt inspirert nok til å melde seg inn og delta på flere seminarer! Vi hadde og med oss Susann Schöder som kom helt fra Hamburg. De øvrige deltakerne var en fin blanding av relativt ferske NMf-medlemmer pluss «gamle travere» som det alltid er fint å se igjen.

Årsmøtet ble holdt på Sydspissen hotell Torsdag 23. juni. John Rolseth og Geir Schultz Hansen ble valgt inn i valgkomiteen. Kasserer Alice Asbjørnsen ble valgt inn for 2 nye år. Vi takker Torkil Skaug for innsatsen i styret så langt, og håper han vil være med i styret ved en senere anledning. Neste års seminar ble også diskutert, og forslag som kom frem, er Trondheim, Klepp og Oslo. Men hvor det blir, ble ikke avgjort, så det kommer vi tilbake til.
Neste år har NMf 30 års jubileum. NMf ble stiftet på Klepp i 1987, så kan være vi må «heim te Jæren» å feire jubileumet.

Fredag ettermiddag var vi alle på sigth-seeing og tok Fjellheisen for å sjekke utsikten over Tromsø by. Nå var det noe varierende utsikt, men vi fikk sett det vi ønsket før skyene kom. Her fikk vi servert et nydelig måltid før turen gikk tilbake til hotellet.

Lørdags kveld var det duket for filmkveld. Det ble både kjørt flere gamle lydklipp, vist film og fortalt historie om Tommy Reilly. Mye av den tidlige historien til NMf kom frem og vi fikk tilbakeblikk hvor en blant annet fikk se en ung Sigmund sammen med sin læremester! Tusen takk Sigmund for at du delte dette med oss. Det var faktisk en unik opplevelse som ble alle de fremmøtte tildel!
Det ble også delt ut diplom til alle seminardeltakerne. «Munnspillharen» som vi får fra Anders Skrataas, gikk i år til vårt trofaste medlem Jan Ditmar Kahrs. En dyktig munnspiller med godt humør, som i mange år har delt med oss, flotte toner fra sitt munnspill. Gratulere til Jan Ditmar!!

Seminarundervisningen i år var lagt opp i form av øving på fellesnummer både samlet og i grupper, plenumspilling med pianoakkompagnatør, gruppe for nybegynnere, kvartetter, viderekomne og avanserte. Deltakerne var satt opp i samspillgrupper hvor en skulle øve i forkant av seminaret. Når en gikk i gangene kunne en høre musikk som Nattjoik, Veslemøys sang, Visa från Rättvik, Gubben Garberg, Vårsøg og mye mer. Med Ivar Anton på pianoet fikk en i år og mulighet til å spille sammen med han. Fellesnummeret, som alltid åpner seminarets avslutningskonsert, var i år «Lengst mot nord», komponert/arrangert av Sigmund.

Når søndagen kom, viste Tromsø seg fra sin beste side: Byen var dekket av strålende sol og glade mennesker. Men etter mye grått og kaldt vær i hele juni, så gikk nok Tromsøværinger flest, «mann av huse» for å være UTE, og ikke innendørs på konsert. Så det ble litt lite folk som kom på den flotte konserten.
Den ble holdt i Sparebankens festsal, som ligger sentralt i Tromsø sentrum. En vakker sal med stor takhøyde og fin akustikk. På konserten hadde vi med oss den nordnorske visesangeren, Tonje Unstad som gjesteartist. Hun fanget publikums oppmerksomhet ifra første stund, med sine tre fine viser og sin humørfylte utstråling.
Flere av munnspillerne fikk vist seg frem, både som solister og i samspillgrupper. Det kanskje mest originale innslaget var «Nattjoik», komponert av Frode Fjellheim og arrangert av Tore. Med 8 munnspillere og Tore selv på bassmunnspill.
Henrik Berger som har vært borte fra seminarene en stund, var deltaker i år og stilte med flotte toner, sammen med både Ivar Anton og Tonje.
Instruktørtrioen var og frempå og spilte «Brudemarsj fra Seljord» så det klinget i veggene.
Konsertens siste avdeling besto av nydelige toner fra Sigmund, og med Ivar Anton på flygel. Sigmund spilte alt fra egne komposisjoner, til Tommy Reilly, James Moody og Henning Sommerro. Blant annet spilte han deler av Sommerros verk «Solverv».
Sigmund var tradisjonen tro, konsertleder og sydde alle innslagene sammen, med gode introduksjoner.

Så om det ikke kom så veldig mange, så var i alle fall det publikumet som kom, storfornøyd med opplevelsene de fikk!

Tusen takk for et flott seminar, takk til Troms musikkråd og en ekstra takk til Vegard og ikke minst Ragnhild, for et flott gjennomført seminar. Vi gleder oss allerede til neste år.

Alice Asbjørnsen.
Kasserer NMf

Tromso 01
Tromso 02
Tromso 03
Tromso 04
Tromso 05