Nyheter  Torsdag 4. april 2024

Ukas Oslo-låt

Vi tar oss en velfortjent sommerferie i juli, men ukas Oslo-låt vil fortsatt oppdateres på våre sosiale medier! Riktig god sommer til dere alle!

Tenk at det alt er 400 år siden Christiania ble bygget etter den store bybrannen, og 100 år siden vi fikk tilbake middelaldernavnet Oslo. Dette må feires!

Oslo musikkråd ønsker derfor å servere et knippe låter som representerer byen vår. Vi kommer til å dele en Oslo-låt hver uke ut året, der vi viser frem det vakre mangfoldet i hovedstaden. Kanskje dette kan gi dere inspirasjon til nytt repertoar i 2024?

Visste du at det finnes en spilleliste med over 1450 sanger om byen vår, Oslo? Ildsjelene Øystein Vea og Øystein Aurlien startet opp engasjementet for å samle alle låtene som enten handler om Oslo, omtaler et sted, en gate, en person eller er inspirert av Oslo. Tenk at det er så mange artister og låtskrivere som blir inspirert av byen vår! Det er jo helt fantastisk!

Her finner du oversikten over alle Oslo-sanger som er samlet så langt: https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Oslosanger

Ønsker du å lese mer om jubileet?
Trykk her for å lese mer: https://oslo2024.no/

Vi tar oss en velfortjent sommerferie frem til august, men "Ukas Oslo-låter" vil fortsatt oppdateres på våre sosiale medier i hele juli!
Følg oss på Facebook og/eller Instagram for å se hvilke låter som velges ut i sommer.

Riktig god sommer til dere alle!

Ab67616d0000b273157082be387c89c47962892e

Uke 25

Ukens Oslo-låt: "Oslo" av Ramón

Denne uken ønsker vi å fremheve en spesiell låt som bærer med seg en kraftig og rørende historie som er ekstra viktig å dele i dag. Ramóns "Oslo" er en tolkning av Mari Boines "Alla Hearrá guhkkin Osllos", skapt gjennom programmet "Hver gang vi møtes". I denne tolkningen har Ramón omdannet Boines kampsang for samisk kultur til en personlig kampsang, som relaterer seg til det tragiske terrorangrepet mot Pride i Oslo, som skjedde for nøyaktig 2 år siden i dag.

Ramón forteller i programmet “Hver gang vi møtes”: 25. juni 2022 var det et terrorangrep på Pride og det skeive miljøet. Jeg våknet sammen med kjæresten min, Herman, og våknet til meldinger fra mine skeive venner, hvor det sto: ‘Er du trygg? Hvor er du?’”

Denne grusomme hendelsen ble et vendepunkt for Ramón, og etter å ha hørt Mari Boines sang, fant han motet til å skrive sin egen kampsang."Oslo" av Ramón er en sterk påminnelse om de utfordringene og kampene som fortsatt pågår i Oslo, men også i hele verden. Den gir stemme til de som ble påvirket av terrorangrepet, og minner oss på viktigheten av å stå sammen mot hat og vold. Lytt til låta og bli med på å minnes, reflektere og kjempe videre for en by hvor alle kan føle seg trygge og frie, og elske hvem man vil!

Hør han fortelle om låta her: https://www.facebook.com/reel/...
Hør hele låta her: https://open.spotify.com/track...

UKAS OSLO LAT ingeborg

Uke 24

Denne ukens Oslo-låt er den ferske perlen "Oslo for meg selv," skrevet og fremført av den talentfulle INGEBORG!

Ingeborgs nye låt tar oss med på en emosjonell reise gjennom gatene i Oslo, hvor hun synger om følelsen av å miste friheten i sin egen by. Gjennom kraftfulle tekster og en fengslende melodi, beskriver hun hvordan en tidligere relasjon som flytter inn i samme by kan skape kaos og uro.

"Oslo for meg selv" fanger essensen av de kompliserte følelsene som kan oppstå når gamle minner og nye realiteter kolliderer.Så sett deg godt til rette, trykk på play, og la deg rive med av Ingeborgs gripende fortelling om Oslo og de indre kampene som oppstår når friheten og tryggheten trues i sin egen by. 🎧❤️

Trykk her for å høre henne prate om låta: https://www.facebook.com/share...

Trykk her for å høre låta: https://open.spotify.com/track/54sDuTKVBqTqJQhKpL7Te0...

Uke 24

Denne ukens Oslo-låt er den ikoniske "Hovedøen" fremført av den norske sangeren og skuespilleren Kari Diesen. Sangen ble opprinnelig introdusert i revyen “Den siste parade” av Kari Diesens mor, Signe Heide-Steen. Den 20. februar 1957 spilte Kari Diesen inn sin versjon av "Hovedøen" sammen med Arild Andreasens orkester i Oslo, og denne innspillingen har blitt en viktig del av norsk musikkhistorie.

Melodien til "Hovedøen" ble komponert av danske Willy Kierulf, mens teksten ble skrevet av Vilhelm Dybwad. En av de mest bemerkelsesverdige tekniske aspektene ved innspillingen er bruken av ekko-effekt på refrenget. Dette var faktisk den første norske innspillingen som benyttet seg av ekko, noe som markerer et historisk øyeblikk for norsk musikkproduksjon. Ekko-effekten gir sangen en unik klang og en distinkt lyd som fremdeles fascinerer lyttere i dag.

"Hovedøen" har også inspirert mange andre artister gjennom årene. Lars Lillo-Stenberg har laget en coverversjon av sangen, hvor han har skrevet om teksten fra et mannsperspektiv, og gir låten en ny dimensjon. Den danske versjonen av sangen, med tittelen “På Æbleøen”, ble sunget av Lis Jannie, og viser hvordan "Hovedøen" har klart å krysse landegrenser og forbli relevant i flere kulturer.

Med sin rike historie og banebrytende produksjonsteknikker, fortsetter "Hovedøen" å være en elsket klassiker. Kari Diesens fremføring av denne låten er ikke bare en hyllest til hennes eget talent, men også en påminnelse om det kreative samarbeidet som har formet norsk musikk. Enten du hører den originale innspillingen eller en av de mange coverversjonene, er "Hovedøen" en sang som forblir fortryllende og betydningsfull.

Se videoen nedenfor og kjenn sommerfølelsen strømme på!
Lytt til låten her: https://open.spotify.com/track...

Skjermbilde 2024 06 13 kl 13 10 09
Spill av video

Hovedøen - Kari Diesen

Uke 23

Ukas Oslo-låt er "Birkelunden" fra albumet "Oslo Beats Vol. III" av @BardBergMusic 💃 Vi anbefaler sterkt å høre gjennom alle "Oslo Beats"-albumene samtidig som du danser deg gjennom Oslos gater! Nyt💙

Bard berg oslobeats
Spill av video

Uke 22

Denne ukens Oslo-låt er "Oslo på tvers" skrevet av Vilja Stensrud. Som ung, up and coming artist er det viktig å ha et godt og trygt nettverk rundt seg. Trykk på linken under for å høre Vilja fortelle om hvordan låten ble til og lytte til hennes varme ord om musikktilbudet for unge skapere i Oslo. Tusen takk for noen inspirerende ord, Vilja!Her finner dere videoen: https://fb.watch/sxpxpOJ1Lo/Her kan du høre hennes nydelige låt:https://open.spotify.com/track/009Tu03teEUlPtCRykcT20...

Viljaoslopatvers

Uke 21

Denne uken vil vi dele låta "Følger deg hjem" av Svømmebasseng, der refrenget går som følger "Lille, ville Oslo. Har dratt deg ut igjen. Burde sikkert gitt opp, men følger deg hjem".Her kan du høre låta: https://open.spotify.com/track...Her kan du lese hva Svømmebasseng forteller om låta:Hei og tusen takk for at låta vår «Følger deg hjem» har blitt ukas Oslo låt! ❤️«Følger deg hjem» handler om å være ung og forventningsfull i byen vår. Det går mot sommer, Oslo viser seg i sine fineste farger og…drar deg med ut igjen.Trykk på videoen under for å høre dem fortelle om låta!

2022 35mm svommebasseng henrikhoff
Spill av video
Hver eneste dag er en Oslodag So Me

Uke 20 - onsdag 15. mai

HURRA FOR OSLODAGEN!
I dag har vi valgt å dele Oslo-hyllesten “Hver eneste dag er en Oslodag” fremført av Jens Book-Jenssen og Nora Brockstedt. Denne ble skrevet til Oslodagen i 1936 av komponisten Kristian Hauger og revy-tekstforfatteren Per Kvist.
Her kan du høre låta: https://open.spotify.com/track/1RWbHP7VSKhLx7Gb1Km6dZ...

Oslodagen er en folkefest der det i 1933 - 1957 (bortsett fra krigsårene) ble kåret årets Oslo-prinsesse og var fokus på å trekke turister til byen, mens i år skal dagen feires ekstra i anledning byjubileet med masse arrangement, blant annet en stor gatefest på Kvadraturen!
Her kommer det flere kjente og kjære artister som Bare Egil Band, Ramón, Bendik, Don Martin og Castro, Vox Humana og mange, mange fler! Det blir helt rått Deretter fortsetter festen på Oslo Konserthus med konserten “Oslo Synger” presentert av Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor! Vi gleder oss til å være med på feiringen!

NETT de Lillos suser avgarde alle mann

Uke 20 - tirsdag 14. mai

Vi varmer opp til Oslodagen 15. mai, med ukens andre Oslo-låt, “Suser avgårde alle mann” av deLillos.
Det var en 22 år gammel Lars Lillo-Stenberg som skrev teksten på vei hjem fra et nachspiel i Oslo. Han tok opp igjen låta dagen derpå og prøvde å skape en mystisk melodi som passet, men fikk det ikke helt til å stemme. En stund senere var deLillos-gutta samlet for en jamsession og plutselig begynte han å synge ut teksten over det velkjente riffet til låta “Suser avgårde alle mann”, og slik kom låta melodisk til liv.

Hør låta her
: https://open.spotify.com/track/37Gz8qiwG1yD0UWMAXQ5VL...

Uke 20 - mandag 13. mai

Denne uken vil vi presentere tre Oslolåter som en oppvarming til Oslodagen den 15. mai!
Ukas første låt er Oslo av Mathias Eick.

Se videoen under for å høre hva Mathias har å si om både låta og byen Oslo!

Sett deg tilbake i solveggen og nyt ukas første Oslolåt, "Oslo" av Mathias Eick:
https://open.spotify.com/track...

Screenshot 20240514 134132 Gallery70
Spill av video

Uke 19!

Ukens Oslo-låt er "Frennings vei" av Trygve Skaug - fra hans nyeste album "Stor gutt"!
I videoen under kan du høre han fortelle om låta og hvordan Oslo har påvirket han som låtskriver. Trykk her for å lytte til låta: https://open.spotify.com/track...

NETT Trygve Skaug
Spill av video
So Me No 4

Uke 18 og intervju med No. 4

Ukas Oslo-låt er Oslo forteller av No. 4!
Trykk her for å høre låta: https://open.spotify.com/track...

Vi var så heldige og fikk prate med de travle jentene om hvordan Oslo har formet dem som personer og låtskrivere, og ikke minst fikk vi høre hva deres favoritt Oslo-låt er!

Dere har skrevet om Oslo i flere av deres låter. Hvordan har det å vokse opp i Oslo påvirket låtskrivingen deres?

- Det har jo først og fremst formet og påvirket oss som personer, og i forlengelse av det vil jeg påstå at Oslo er en ganske stor del av grunnlaget for hvem vi er som låtskrivere. Hvem vi har møtt her, hva vi har opplevd hvor, hvilke låter vi har hørt på hvilke steder og alle oppturer og nedturer som gjemmer seg over hele denne byen. Oslo er med i alle låtene.

Har dere en favoritt Oslo-låt?
- Det må nesten bli «Suser avgårde alle mann» av deLillos. Av våre egne er «Jeg har aldri sett elg» vår favoritt Oslohyllest. Trenger ikke dra noe annet sted!

Vi gleder oss veldig til å høre det nye albumet som slippes snart! Synger dere tilfeldigvis om hovedstaden her?

- Så hyggelig! Og ja, vi kan avsløre at Oslo blir nevnt, nok en gang 💙

Takk for en veldig hyggelig prat, No. 4!
P.s.. allerede i morgen, 3. mai, slipper de ny musikk😍

Foto: Sara Angelica Spilling

So Me Amanda Delara Gunerius

Uke 17

Denne ukens Oslo-låt er Gunerius fremført av Delara!
Låta er skrevet av Karpe til prosjektet og albumet “Heisann Montebello” (2016) og ble i 2017 covret av DelaraP3 Live. Hennes versjon fikk fly ut i verden da den ble plukket opp av serien SKAM med stor suksess og har i skrivende stund over 16 millioner streams!

Her kan du se opptredenen hennes på P3 Live: https://www.facebook.com/watch...
Her kan du høre låta: https://open.spotify.com/track...

Sett deg tilbake i godstolen, lukk øynene og trykk play på denne nydelige låten!

Byen med det store hjertet 1

Uke 16

Denne ukens Oslo-låt er “Byen med det store hjertet” skrevet av Arild Haga.

Sangen har vært fremført på flere revyscener og har blitt sunget av flere vokalister slik som Edel Eriksen på russerevy i 1938 og av Vesla Stenersen i revyen “Smil og vi smiler igjen” på Chat Noir i 1943.

"Byen med det store hjertet” ble en hit og slo så godt an at etter litt finpussing og profesjonell hjelp ble den innspilt med Nora Brockstedt på vokal og sluppet på albumet «Jeg har mitt hjerte i Oslo – Toner fra Tigerstaden» i 1979.

Sangen passer ekstra godt å lytte på mens du sitter på trikken og kjenner vårsolen varmer i ansiktet. Le, smil og kos deg med denne perlen av en revyvise!

Her kan du lytte til låten: https://open.spotify.com/track...

Nilsen Don Martin og Tommy Tee

Uke 15

Denne uken ønsker vi å vise frem en låt som nevner Oslo på mange vis. Grønland, Grünerløkka, Ahus, Gamlebyen, Furuset og Holmlia er bare noen få av stedene som blir nevnt. Klarer du telle alle koblingene låta har til Oslo? Og klarer du gjette hvilken låt det er?

Låta er såklart "Nilsen" av Don Martin og Tommy Tee, fra albumet “En gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt”.

Trykk her for å lytte til låta: https://open.spotify.com/track...

Teksten under er henta fra hans lille tekstsamlingsbok som ble laget til Oslo-trilogi vinylboksen:

“Det første verset i “Nilsen” ble født og bor på Grønland i Oslo. Bli med hit. Første linje har første stopp på Nordbygata bussholdeplass, østgående såklart, i Tøyengata mellom Grønlandsleiret og Nordbygata. Sett deg på vinduskanten til grønnsaksbutikken ved bussholdeplassen, helst midt på dagen. Denne lille delen av gata er både veldig moderne og fastlåst i tid. Jeg veit ikke om noe sted i Norge hvor kaoset mellom biler, bussen og folk er så fullstendig unorsk. Og så er det noe veldig, veldig Grønland, som man kan føle har vært likt i hundre år. Her hvor du sitter på denne vinduskanten skreiv jeg denne linja mens jeg satt og venta på bussen, en av de gangene tunge skyer samlet seg over byen vår. Mens sola skinte.”

Trykk her for å lese mer om låta:
https://www.donmartin.no/om-lata-nilsen/

Ukas Oslo lat Lillebjorn

Uke 14

Som åpningslåt måtte vi selvfølgelig velge en sang av selveste Lillebjørn Nilsen. Han har virkelig tatt oss med på en musikalsk reise gjennom Oslo og vi vil derfor starte denne feiringen med låta "Tanta til Beate" skrevet av vår alles Lillebjørn i 1982. Du vil aldri bli glemt!

Trykk her for å lytte til låta: https://open.spotify.com/track...