Nyheter  Torsdag 7. mars 2024

Musikkfestivalen Ung klassisk 25. til 27. april

10.000 timer med målrettet øving for å bli en god musiker?

10.000 timer med målrettet øving for å bli en god musiker? Ja, det hevdes at grunnlaget for å kunne bli en dyktig musiker må man ha lagt ned 10.000 timer med målrettet øving, - og man må starte i ung alder.
Om dette stemmer er det ulike meninger om, men faktum er at alle de unge musikktalentene som deltar i Ung klassisk har brukt store deler av sin fritid til å øve for å utvikle ferdigheter på sitt instrument. Publikum får møte mange av disse talentene på konsertene under festivalen, og det er absolutt verd å få med seg.

Fremtidens stjerner: fra ungt talent til profesjonell musiker

Ung klassisk byr på konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på konsertscenen. Kammerkonserter, skolekonserter, og den store finalen i Ung klassisk talent står på programmet disse 3 dagene. I tillegg blir det 23.mai solistkonsert der fjorårets solistprisvinnere er solister med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand. Det blir et flott høydepunkt i årets Ung klassisk-festival.

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Målsettingen er å gi de unge musikerne profesjonelle scener og et bredt publikum som kan bidra til å inspirere og gi verdifull erfaring, i tillegg til å styrke følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det å møte andre unge musikere og et engasjert publikum er en viktig bonus etter mange timer med øving og undervisning.

Ung klassisk har slagordet: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Slagordet er ikke en overdrivelse. Et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange har gått videre og er etablerte profesjonelle musikere. En festival som Ung klassisk er viktig for å aktivisere og promotere unge talenter. Festivalen skaper også en verdifull møteplass der nye sammensetninger av ensembler kan oppstå.

Festivalen åpner torsdag 25.april.

Ung klassisk skolesekk er to skolekonserter for 5.-7. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene er enorm hvert år, og begge konsertene ble fulltegnet i løpet av kort tid. Elevene kan se frem til å få se produksjonen "Bandoneon" med Åsbjørg Ryeng, bandoneon og Rannveig Ryeng på fiolin.

Fredag 26.april kl.18 er det klart for Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Her byr de unge musikerne fra audition til Ung klassisk talent, tidligere prisvinnere, samt lørdagsskoleelever en variert kammerkonsert. Denne konserten har fri entré.

Lørdag 27. april kl. 13:00 – Erik Haugan Aasland, klaver

Ung klassisk samarbeider med Musikkens Venner Arendal om en spennende matinékonsert lørdag 27.april med pianisten Erik Haugan Aasland.

Månen og måneskinn har vært inspirasjon for kunst så lenge vi har kikket opp.

På denne konserten vil pianisten Erik Haugan Aasland vise flere svært forskjellige blikk på hvordan klassisk musikk har blitt inspirert av månen - fra Beethoven, via Debussy, til den ukjente komponisten Abel Decaux. Som astronomi-nerd vil Erik også fortelle litt om månen og hvordan mennesker tidligere har besøkt den, og i vår tid er på vei tilbake for å besøke den. Det blir vakkert og fascinerende, men også mørk musikk.

På programmet står bl.a. Beethovens Måneskinnssonate og Debussys Clair de lune.

Lørdag 27.april kl.17:00 – grand finale!

Festivalen avsluttes lørdag 27.april med den store finalen i Ung klassisk talent. Finalistene, som blir plukket ut etter audition 16.mars, spiller seg til heder og ære, pengepremier og dessuten muligheten til å få solistoppdrag med Kristiansand Symfoniorkester under Ung klassisk i 2025.

Prisvinnerne kåres av en bredt sammensatt jury med kompetente fagfolk. Juryleder er pianist Trygve Trædal som representerer UiA. Med seg i juryen har han sanger, pedagog og dirigent Ingrid Vetlesen, cellist Maja Birkeland og fagottist Thea Iselin Øyhus-Revlin, som representerer Kristiansand Symfoniorkester.

Liste over finalistene vil legges ut i etterkant av audition.

Billetter til de offentlige konsertene finner du her:

Arendal Kulturhus

Yeva Yevheniia Brazul Brushkovska

Solistprisvinner 2023 Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska

Zongting Li

Solistprisvinner 2023 Zongting Li

Ung klassisk finalist 2022

Fra finalekonserten i 2022 med Sofie Garby på obo

Finalistene i Ung klassisk 2023

Finalister 2023